Home inspiratie 10 dingen die je met schoonmaakazijn kunt doen
vintastic natuurlijke schoonmaakazijn natuurlijk

10 dingen die je met schoonmaakazijn kunt doen

door admin

Schoonmaakazijn is een fijn middel waar je mee kunt poetsen. Het is veiliger en beter voor het milieu dan chemische schoonmaakmiddelen. En niet te vergeten: stukken goedkoper! In dit artikel laat ik je 10 dingen zien die je met schoonmaakazijn kunt doen… van handdoeken zacht maken tot geurtjes wegnemen en ontkalken. Lees snel verder!

Natuurlijke schoonmaakazijn van Vintastic

Om dit artikel en de video te maken werkte ik samen met Vintastic. Zij maken namelijk natuurlijke schoonmaakazijn. Wat dat precies is? Azijn gemaakt met suikerbieten en suikerriet als bron! Daar wordt namelijk eerst alcohol van gemaakt en dat wordt via fermentatie weer omgezet naar natuurazijn. Dat is beduidend anders dan ‘gewone’ (synthetische) schoonmaakazijn, wat juist een restproduct is van fossiele brandstof.

Naast ‘gewone’ schoonmaakazijn heeft Vintastic ook een hele fijne keukenreiniger die ruikt naar citrus, extra goed schoonmaakt en lekker schuimt. De Vintastic Keukenreiniger is op basis van natuurlijke schoonmaakazijn met toegevoegde ingrediënten die voor meer dan 95% hernieuwbaar zijn. 

En met het oog op ’t milieu: De verpakking van de Vintastic producten is gemaakt van 100% gerecycled PET materiaal en is in zijn geheel ook volledig recyclebaar. Wel zo fijn!

Waar je de producten van Vintastic kunt vinden? In ieder geval bij Coop & Hoogvliet supermarkten… maar kijk hier even naar de up-to-date beschikbaarheid.

Bekijk de video

Wil je zien hoe ik de keuken schoonmaak met de producten van Vintastic? Bekijk dan onderstaande video (30 seconden)

Maarre… wat kun je nu eigenlijk allemaal met natuurlijke schoonmaakazijn en de producten van Vintastic?

Houten snijplanken

Houten snijplanken zijn mooi, maar kunnen na gebruik veel bacteriën bevatten. Je kunt ze beter niet met een (giftig) desinfecteermiddel schoonmaken. Dat wil je tenslotte ook niet in je eten. En door het materiaal kun je ze ook niet zomaar in de vaatwasser zetten, want dan trekken ze krom. 

Natuurlijke schoonmaakazijn van Vintastic biedt dan uitkomst. Het is sterk genoeg om de plank goed schoon te maken, maar omdat het een natuurlijk product is, is het niet gevaarlijk (zoals chemische schoonmaakmiddelen dat wel zijn).

Doe wat natuurlijke schoonmaakazijn op ’n sponsje en maak de snijplank daarmee schoon. Na het schoonmaken moet je de plank natuurlijk wel goed afspoelen met water.

Een lang leven voor je koffiezetter

Koffieapparaten laten elke dag een flinke hoeveelheid water doorlopen. En daar zit kalk in, wat achterblijft in de leidingen. Op een gegeven moment bouwt dat ’n hard laagje op, waardoor de leidingen kunnen gaan dichtslibben.

Als je de tank van het koffieapparaat vult met een derde schoonmaakazijn en twee derde water en dit door laat lopen, ontkalk je de leidingen. Na het ontkalken altijd nog naspoelen met water. Zo gaat je apparaat een stuk langer mee!

Let op dat je wel de variant Original zonder parfum gebruikt voor het ontkalken van je koffiezetapparaat.

Fluweelzachte handdoeken

Wist je dat je handdoeken nooit met wasverzachter moet wassen? Ze krijgen dan ’n coating en daardoor drogen ze niet meer goed. Beter is ’t om een half kopje natuurlijke schoonmaakazijn aan de handdoekenwas toe te voegen. Dat verwijdert alle zeepresten, maakt de handdoeken zacht én zorgt ervoor dat ze goed blijven drogen. 

Streeploos schone ramen

vintastic natuurlijke schoonmaakazijn natuurlijk

Alles wat je nodig hebt om je ramen streeploos en glanzend schoon te krijgen is ’n emmertje warm water, een scheut natuurlijke schoonmaakazijn en ’n paar druppels afwasmiddel. Goed mengen en soppen maar! 

Snelle & veilige allesreiniger

Maak snel je eigen schoonmaakmiddel door twee derde natuurlijke schoonmaakazijn met ’n derde water in een spuitfles te mengen.  Hiermee spray je je keukenblad, kastjes en eettafel gemakkelijk schoon. Even een doekje erover en je bent klaar. De geur verdwijnt binnen enkele minuten.

Let op: heb je een keukenblad van natuursteen, dan mag je juist géén azijn gebruiken i.v.m. vlekken. Maar voor alle soorten kunststof werkt het perfect!

Douche & bad zonder kalk

Kalkaanslag en zeepresten komen vaak voor in de badkamer. Hartstikke vervelend, want zo lijkt de douche (of het bad) nooit écht schoon. Gelukkig biedt het zuur in azijn uitkomst. Je kunt het gebruiken voor glazen douchecabines en emaille en kunststof baden. Maar ook om de douchekop zelf te ontkalken, waardoor het water goed blijft doorlopen. 

Dat laatste doe je gemakkelijk door de douchekop in ’n plastic zakje gevuld met 50/50 natuurlijke schoonmaakazijn en water te hangen. Na een uurtje haal je hem eruit en is hij weer zo goed als nieuw!

Een schone blender, maar dan makkelijk

Vul je gebruikte blender met ’n kopje natuurlijke schoonmaakazijn en twee kopjes water. Even aanzetten op de hoogste stand en… klaar! Zo maakt hij zichzelf schoon. 

Vlekken in het tapijt

Een tapijt kun je beter niet met agressieve schoonmaakmiddelen poetsen. Daardoor loop je kans dat hij slijt of verkleurt. Een kopje natuurlijke schoonmaakazijn + een eetlepel afwasmiddel in een schaal water is altijd ‘n ‘safe bet’. En het werkt perfect tegen wijnvlekken! Gewoon met ’n sponsje op de vlek deppen en je ziet binnen no time resultaat.

Magnetrons & ovens

De magnetron en de oven kunnen snel vies worden doordat er spetters van (vet) eten aan de wanden blijft kleven. Dat kun je met een flinke dosis ‘elbow grease’ wegpoetsen, maar het is makkelijker om een schaaltje met natuurlijke schoonmaakazijn te verwarmen. 2 minuten in de magnetron of 10 minuten in de hete oven en het stoom van de azijn heeft je halve werk al weggenomen. Daarna is het schoonmaken een fluitje van een cent.

Tegen sigarettenrook

Binnenshuis gerookt? Verwarm dan een pannetje met 50-50 natuurlijke schoonmaakazijn en water totdat het kookt. Het ruikt even zuur, maar de rook én de azijnlucht verdwijnt binnen een uurtje.


  • Dit bericht is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend