Home Food for thought 5 Dingen die je van je computer kan leren
5 dingen die je van je computer kan leren jurino ignacio

5 Dingen die je van je computer kan leren

door admin

Rare titel hè? Dingen leren van je computer… het was toch juist andersom? Computers zijn machines die door ons zijn uitgevonden en nog best vaak ‘niet doen wat wij willen’. En toch gelden er voor deze machines regels die we ook prima kunnen toepassen in ons eigen leven. Wat dat betreft kunnen we dus best wat van ze leren! Kijk maar mee:

1. Af en toe even defragmenteren

Computers werken beter en sneller wanneer je ze van tijd tot tijd defragmenteert. In gewone mensentaal: opruimen dus! Het doet mij in ieder geval veel goed wanneer ik regelmatig ’n grote schoonmaak houd. Dat kan trouwens gaan over mijn spullen of over dingen als besteding van tijd, relaties of taken.

Ik leef en werk ’t liefste in een opgeruimde omgeving. Mijn hoofd is al zó vol met van alles dat ik die fysieke rommel er eigenlijk niet bij kan hebben. Opruimen, ‘ontspullen’ en systemen aanbrengen dus! Er is niks fijner dan er af en toe flink de bezem door te halen. En daarna functioneer ik weer ’n stuk beter en efficiënter.

2. Als iets in de prullenbak ligt, is het niet weg

Soms ga je door de bestanden op je computer en je drukt op ‘delete’ wanneer je iets tegenkomt dat niet meer nodig is. En dan is het weg! Of toch niet… want bestanden die je van je computer verwijdert blijken vaak nog maanden in de prullenbak te liggen. En daar nemen ze net zo goed ruimte in. Zo krijgt je harde schijf dus niet meteen extra ruimte.

En het grootste risico? Dat je (oh nee…) op een gegeven moment in die prullenbak gaat kijken en de bestanden weer terugplaatst. Zo ben je helemaal terug bij af. Ook dit kan in het dagelijks leven weer gaan over spullen, toxische personen of werkzaamheden. Dingen die je in ieder geval niet meer bij je in de buurt wilt. Maar ze zijn dus pas écht weg als je die prullenbak leegmaakt en alle bestanden ook echt verwijdert.

3. Tetris is een spel, geen strategie

Je kent ze wel… en misschien heb je er wel één: een kast waar de spullen ingetetrist zijn. Ja, dat woord heb ik zelf bedacht, maar ik denk dat je me wel snapt. Die kast die echt geen millimeter ruimte meer heeft, omdat je ooit ’n hele middag bezig bent geweest om er op een speciale manier zo veel mogelijk in te proppen. Helemaal in Tetris stijl dus.

Dat gaat ongeveer zo: “Als ik dit dingetje ondersteboven zet en dat andere object omdraai… dan past er misschien nog een derde nutteloze ding bovenop!” Hartstikke efficiënt — totdat je er iets uit wilt halen en opnieuw een middag nodig hebt om alles weer op de juiste manier terug te plaatsen.

Soms zijn we zó druk bezig om alles wat er op ons pad komt ’n plekje te geven dat we de belangrijkste vraag daarbij vergeten: “Verdient dit überhaupt wel ’n plek in mijn leven?” Want soms is het gewoon veel fijner om iets te verwijderen dan om er telkens opnieuw ’n plekje voor te maken.

4. Maak een back-up van belangrijke dingen!

Diefstal, virussen of een simpele crash kunnen de bestanden op je computer aantasten en ervoor zorgen dat je ze kwijtraakt. Maar veel dingen die je fysiek bewaart zijn net zo kwetsbaar. Onze foto’s, documenten en diploma’s kunnen allemaal vernietigd worden tijdens een brand of overstroming. En net zo makkelijk als dat je computer gestolen kan worden, kan een inbreker je ‘geheime opbergplek’ voor waardevolle spullen vinden.

Back-ups dus! Foto’s en documenten kun je digitaliseren en op meerdere plaatsen opslaan. Het liefst lokaal (dus op ’n harde schijf) én in ’the cloud’. Dat laatste kan bijvoorbeeld in ’n DropBox, OneDrive of Google Drive. Zo heb je altijd ’n kopie achter de hand. Wij maken trouwens ook altijd foto’s van dingen die niet te vernieuwen zijn. Erfstukken, een favoriete mok, kindertekeningen… dat soort dingen. Mocht het origineel dan ooit niet meer bij ons zijn, dan hebben we tenminste dat plaatje nog.

5. Soms is je beste optie ’n Format C:\

Soms is het prima om je leven hier en daar iets aan te passen en wat spullen weg te doen om rust te krijgen. En soms heb je gewoon meer drastische maatregelen nodig. En bij ’n computer is dé meest drastische maatregel het commando “Format C:\” — wis alles maar! Alle bestanden van de schijf af, inclusief het besturingssysteem. We beginnen he-le-maal opnieuw.

Een frisse start, een schone lei… je hebt het advies waarschijnlijk al zo vaak gehad. En het werkt ook echt! Misschien ziet het er in jouw leven uit als een verhuizing of emigratie. Of het einde (of begin!) van een relatie. Een ander voedingspatroon. Breken met slechte gewoontes. Gewoon alles anders doen dan je gewend bent. Want het is nooit te laat om jezelf opnieuw uit te vinden.

MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend