Home Receptengebak Arepa di Pampuna – glutenvrij & zonder suiker
De bekende Antilliaanse pompoenpannenkoeken (arepa di pampuna), maar deze keer glutenvrij en zonder toegevoegde suiker. Wel net zo lekker natuurlijk!

Arepa di Pampuna – glutenvrij & zonder suiker

door admin

Antilliaanse pompoenpannenkoeken (arepa di pampuna) zijn heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje. Wist je dat je deze Caribische lekkernij nu ook glutenvrij en nagenoeg suikervrij kunt maken? De enige suiker in dit recept zit in de pompoen (4 gr) en eventueel in de rozijntjes, als je die toevoegt.

Ik vind ’t altijd lekker om de arepa di pampuna met stroop of maple syrup te eten. En op de foto zie je dan ook een mooi, glimmend laagje goudgele ‘syrup’. Het beste? Ook die is zo goed als suikervrij! Laat me je daar meer over vertellen…

De bekende Antilliaanse pompoenpannenkoeken (arepa di pampuna), maar deze keer glutenvrij en zonder toegevoegde suiker. Wel net zo lekker natuurlijk!

Suikervervangers van Sukrin

Ik maakte dit recept in samenwerking met Sukrin. Je weet wel, die producent van allerlei soorten suikervervangers. De zoetstoffen waarmee Sukrin vooral werkt zijn erythritol en xylitol. Dat zijn fijne producten om mee te bakken, omdat ze in massa en zoetkracht gelijk zijn aan suiker. Eén theelepel suiker kun je dus vervangen met één theelepel Sukrin:1. Lekker makkelijk en zonder risico dat het eindresultaat een rare of bittere nasmaak krijgt.

Voor dit recept gebruikte ik de bakmix en de gold syrup van Sukrin. De bakmix heeft als voordeel dat het naast suikervrij óók nog eens glutenvrij is. En hij bevat een flinke hoeveelheid vezels. Beter kun je het niet hebben.

Van dit recept maak je zo’n 6 porties arepa di pampuna.

Per portie bevatten die dan ongeveer 4 gram suiker (of 9 gram suiker, als je ook rozijnen toevoegt) en 12,4 gram netto koolhydraten.

Ingrediënten:

  • 500 gr pompoen (ronde of flespompoen)
  • Een snufje zout
  • 1 verpakking / 340 gr Sukrin bakmix
  • 3 eieren
  • 1 tl kaneel
  • 250-300 ml melk
  • (zonnebloem)olie, om te bakken

Optioneel:

  • 60 gr rozijnen
  • Gold syrup, om te versieren
De bekende Antilliaanse pompoenpannenkoeken (arepa di pampuna), maar deze keer glutenvrij en zonder toegevoegde suiker. Wel net zo lekker natuurlijk!

Bereiding suikervrije arepa di pampuna

Verwijder de zaadjes uit de pompoen en snijd hem in stukken. Weeg nu 500 gram af en kook dit in water met ’n snufje zout gaar. Dit duurt zo’n 5-10 minuten. Giet het water af en pureer de pompoen. Laat de pompoenpuree daarna even afkoelen.

Neem een grote schaal en meng hierin de pompoenpuree met de eieren. Kluts het geheel goed door elkaar. Voeg vervolgens de melk en de kaneel toe en roer tot een glad beslag.

Nu is het tijd om de bakmix toe te voegen. Roer deze door het beslag, totdat je geen klontjes meer ziet. Het beslag moet ongeveer zo dik zijn als vanillevla. Is het dikker? Voeg dan nog wat melk toe. Als je rozijntjes gebruikt, kun je die nu aan het beslag toevoegen.

Verhit nu telkens ’n theelepel (zonnebloem)olie in een koekenpan en giet hier een juslepel van het beslag op. Bak de arepa di pampuna op matig vuur, totdat hij grote luchtbellen krijgt. Bij deze bakmix is het belangrijk dat het vuur vooral niet te hoog staat!

Wanneer het oppervlakte van de pannenkoen belletjes heeft, kun je hem één keer omdraaien. Bak nu ook de andere kant, totdat de pannenkoen van binnen gaar is. Ga zo door totdat het beslag op is.

Stapel telkens 5 pannenkoeken op een bordje en giet er wat gold syrup over. Eet smakelijk!

Liever een video van de arepa di pampuna?

Bekijk in onderstaande video in 30 seconden hoe ik de suikervrije arepa di pampuna maak:

Summary
Recipe Name
Antilliaanse arepa di pampuna, glutenvrij en zonder suiker
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1765 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend