Home Receptenhoofdgerechten Blauwe taco’s met pom & okra – vegan!
pom pomtayer vegan taco's recept

Blauwe taco’s met pom & okra – vegan!

door admin

Deze kleurige maïstortilla’s worden belegd met pom (vegan, dus deze keer zonder kip) en knapperig gebakken okra’s. De combinatie van het zoetzure van de pom en de kruidige, knapperige okra’s is echt zó onweerstaanbaar lekker, ookal is het allesbehalve een traditionele combinatie

Heiligschennis of gewoon lekker?

Blauwe taco’s? Pom? Okra? Als je al weet wat al die dingen zijn, zal je misschien al gauw uitroepen: “dat hoort niet samen!” En dat weet ik. Blauwe taco’s (of beter nog: blauwe maïstortilla’s) eet je met chili, pom moet altijd en eeuwig op ‘n broodje of naast ‘n bord rijst en van okra’s kan men nou eenmaal alléén maar soep maken. Als dit jouw gedachtes zijn, dan is dit recept niet voor jou. Dat hoef ik dan niet in een klaagzang op social media te horen, maar dan kun je gewoon beter één van onze traditionele recepten maken. Alvast bedankt! 😉



Ik dacht: “Ik dek mezelf maar meteen in!” – in het verleden is namelijk gebleken dat ‘n flink aantal mensen het niet zo goed kan hebben als ik variaties maak op bestaande recepten. Maar hey, ‘in my defense’: die traditionele Caribische keuken heb ik nu zo’n beetje wel gedocumenteerd en altijd maar ‘tzelfde eten is ook niet leuk. Dus is er nu ruimte voor dingen als blauwe taco’s met pom en okra. Lekker zonder vlees, lekker fusion en gewoon… hartstikke lekker!

Pomtayer kopen en bereiden

Wat is pomtayer eigenlijk? De pomtayer (of ook wel gewoon ‘pom’ genoemd) is een wortelknol die zo’n 1 tot 2 kilo kan wegen. Het lijkt ‘n beetje op een grote aardappel, maar heeft minder zetmeel en een wat frissere smaak. Je kunt pomtayer tegenwoordig gemakkelijk vinden in een Surinaamse of Chinese toko. Daar liggen dan zakken geraspte pomtayer in de vriezer. Dit zijn verpakkingen van een kilo. Precies genoeg om een mooie ovenshotel vol ‘pom’ te maken, zoals de pomtayer eigenlijk altijd gegeten wordt in Suriname.

Voor dit recept gebruikte ik de pom van het merk ‘Fawaka‘. Deze kun je in de meeste toko’s vinden, of gemakkelijk online bestellen bij GoodExoticFood.com. Wist je trouwens dat je met onze speciale kortingscode DUSHI10 maar liefst 10% korting op je HELE eerste bestelling krijgt? Dan wordt het wel héél aantrekkelijk om de lekkere, exotische producten thuis te laten bezorgen toch?

Het is de bedoeling dat je de pom laat ontdooien en vervolgens wat laat uitlekken. Daarna meng je de geraspte pomtayer met onder andere tomaat, ui, sinaasappel en piccalilly om er een smaakvolle ovenschotel van te maken. Vaak gaan er ook stukjes kip door. Die heb ik in deze versie weggelaten, zodat het een vegan recept zou worden. Ben je gek op kip? Gewoon toevoegen natuurlijk. Het recept van die bereiding staat geprint op de verpakking van de pom. Lekker makkelijk!



Dit recept is voor 4-6 personen. Ik reken zo’n 3 tortilla’s per persoon.

Ingrediënten:

  • 1x ‘vegan pom‘ naar het recept van Jason Tjon Affo (@theindigokitchen)
    Dit recept is zó lekker en compleet… daar ga ik niet verder aan sleutelen!

Voor de okra’s

  • 500 gr okra’s
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl massala

En verder

  • enkele blaadjes eikenbladsla of Romeinse sla
  • 3 bosuitjes, in kleine ringetjes
  • pika/sambal naar keuze
pom pomtayer vegan taco's recept

Bereiding:

Maak (het liefst ‘n dag van tevoren) de pom klaar volgens het recept van Jason. Je kunt het zowel warm als koud in de taco’s serveren. Wil je het warm? Zet het dan nog 10 minuten in de oven op 175 graden om de pom opnieuw te verwarmen.



Vervolgens gaan we verder met het bakken van de okra. Hiervoor was je de okra’s en dep je ze droog. We gaan ze daarna niet snijden, zodat je ook geen angst hoeft te hebben voor eventueel ‘slijm’ wat ze zouden kunnen loslaten.

Verhit een koekenpan of wok op hoog vuur en doe hierin de olie, het paprikapoeder, de massala en het zout. Laat dit zo’n 30 seconden bakken, zodat de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de okra’s toe en giet er ‘n half glaasje water bij. Het water zorgt ervoor dat de kruiden gelijkmatig over de okra’s verdeeld worden. Daarnaast helpt het bij de garing.

Bak de okra’s nu op hoog vuur, totdat al het water is verdampt. De okra’s zullen nu door de hete olie wat donkere plekken krijgen, dat is prima! Na zo’n 10 minuten zijn de okra’s gaar.

Tip: Ik houd van ‘n beetje ‘bite’ in mijn groenten. Vind jij dat nou niks, dan kun je twee keer wat water toevoegen, zodat de okra’s langer koken en zachter worden.

Nu gaan we verder met het maken van de taco’s. Verhit hiervoor een koekenpan op hoog vuur. Leg daarin steeds één tortilla en bak die zo’n 20 seconden aan beide kanten, zodat hij wit uitslaan en een beetje knapperig wordt. Herhaal dit, totdat alle tortilla’s gebakken zijn.

Om de taco’s samen te stellen doe je ‘n flinke lepel pom in elke tortilla. Hierop leg je twee of drie gebakken okra’s, wat blaadjes sla en wat ringetjes bosui. Maak het geheel af met jouw favoriete ‘hot sauce’ of pika. – Eet smakelijk!



Probeer ook eens…

Ben je gek op de (traditionele) Surinaamse gerechten? Probeer dan eens deze telo (cassave) met bakkeljauw!

Summary
recipe image
Recipe Name
Blauwe taco's met pom & okra - VEGAN recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 826 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend