Home Receptengebak Elvis wafels • met banaan, pindakaas en candied bacon


Elvis waffles elvis sandwich maxima recept

Elvis wafels • met banaan, pindakaas en candied bacon

door admin

Als je vraagt wat mijn ultieme guilty pleasure is, dan is dit wat je te horen krijgt. Elvis Waffles! Heerlijk zachte wafels belegd met banaan, pindakaas en gekarameliseerde spek. Dat laatste is iets waar mensen altijd even van schrikken. Spek met suiker? Dat klinkt gek! Maar wanneer je ’t een keer geprobeerd hebt, ben je verkocht. Het is dan ook niet voor niets dat zelfs ‘The King’ gek was op deze combi.

50s Everything!

Het is trouwens een mooie bijkomstigheid dat ik mijn favoriete gerecht deel met een icoon uit de jaren ’50. Ik heb namelijk ergens ’n kronkel in mijn hoofd wat ervoor zorgt dat ik zo’n beetje alles uit de 50s geweldig vind. Van de muziek tot de stijl en van de zoete kleurtjes tot de glimmende apparaten – ik kan er geen genoeg van krijgen!

Bij ons thuis vind je dan ook veel dingen die óf echt uit de jaren 50 komen, óf een leuke ‘remake’ zijn van iets uit die tijd. Zelfs onze strakke, moderne keuken heeft een fifties knipoog gekregen met handvaten van glimmend chroom en accessoires en keukenapparaten in pastelkleuren. Net zoals toen.

The Elvis Sandwich

Eerlijk is eerlijk: dit recept is niet helemaal de maaltijd zoals Elvis Presley ’t het liefste zag. Als we de verhalen mogen geloven gaf hij de voorkeur aan een ‘sandwich’. Twee dikke sneden witbrood waar de banaan, pindakaas en bacon dan tussen gepropt werden. Ook lekker, maar nog geen wafels. En die wafels zien er juist zo leuk uit, want je kunt blijven stapelen.

Is het gezond? Nee! Maar ’n keertje moet het kunnen, zeker als je niet overdrijft met de bacon en de pindakaas. Voor mij is zo’n wafel in ieder geval het ultieme verwenmoment. Bonuspunten als iemand de Elvis wafels (op vaderdag) als ontbijt op bed voor me maakt. Ik drop maar vast een hint.

Elvis waffles elvis sandwich maxima recept

Het wafelijzer van Maxima Kitchen Equipment

Nu weten jullie dat ik gek ben op de jare 50 en op deze Elvis wafels, maar er is nog iets wat echt bijna een passie is. Als je al ’n tijdje meeleest, weet je het waarschijnlijk al… het is gietijzer! Ik heb er al meerdere malen over geschreven, maar gietijzer in de keuken is echt fantastisch.

Gietijzeren pannen, gietijzeren braadsledes en dus ook een gietijzeren wafelijzer. Waarom? Omdat gietijzer de warmte supergoed geleidt en deze ook ont-zet-tend goed vasthoudt. Dat is bij het maken van wafels eigenlijk ook een must. Omdat het ijzer zo goed op temperatuur blijft, worden de wafels knapperiger en zijn ze sneller klaar. Zo krijg je dus het beste, ouderwets lekkere resultaat.

Sinds kort hebben wij dit wafelijzer van Maxima Kitchen Equipment. We kregen het apparaat met gietijzeren platen om te testen en ik hoef niet uit te leggen dat ik meteen verkocht was. Hij is binnen no-time warm, je kunt de temperatuur regelen (dit is echt mijn favoriete functie!) en hij heeft ’n ingebouwd kookwekkertje.

Maar bovenal: gietijzer! Dus kwaliteit. Dus lekkere wafels. Op de site van Maxima vind je trouwens wafelijzers in allerlei vormen en maten. Ze maken voornamelijk horeca-apparatuur, dus de apparaten zijn wel ’n slag groter dan dat je gewend bent.

Dit is hun ‘instapmodel’ en kan twee wafels tegelijk maken. Mocht je nog van plan zijn om een ijssalon met warme wafels te beginnen… ze hebben er zelfs één waar 10 kleine wafels tegelijk mee gemaakt kunnen worden. En daarnaast wafels in vlindervorm, ronde wafels, stroopwafels. Ja, gewoon alles wat je ooit bij het wafelmaken nodig zou kunnen hebben.

Elvis waffles elvis sandwich maxima recept

Het recept voor Elvis wafels

Voor dit recept maken we eerst de ‘candied bacon’. Dat is in de oven trouwens zó gedaan. Wanneer het spek in de oven ligt, maken we ondertussen ’n setje lekker luchtige wafels. Daarna wat pindakaas en schijfjes banaan erop en klaar is Elvis!

Van dit recept maak je 4 belegde Elvis wafels. Verdubbelen of halveren kan uiteraard prima.

Ingrediënten:

  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 8 tl bruine suiker (ik gebruik rietsuiker)
  • 4 el pindakaas
  • 2 bananen
  • Het sap van ½ citroen
  • 380 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 380 ml melk
  • 6 el zonnebloemolie
Elvis waffles elvis sandwich maxima recept

Bereiding Elvis wafels

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes spek op het rooster van je oven. Leg hieronder een vel aluminiumfolie op ’n bakplaat, om het vet op te vangen. Bestrooi elk plakje spek met ’n theelepel suiker. Zet het rooster in de oven en bak de bacon in zo’n 5-10 minuten knapperig. De suiker zal karameliseren en de spek wordt daardoor heerlijk zoet.

Ga ondertussen verder met het maken van de wafels. Meng de bloem, bakpoeder, zout, suiker en vanillesuiker in een kom en roer dit door elkaar. Voeg vervolgens de eieren, melk en olie toe en roer tot een homogeen mengsel.

Verhit je wafelijzer. Kun je een temperatuur kiezen? Ga dan voor 180 graden. Vet het ijzer in met ’n beetje olie of bakspray. Schep 2 volle eetlepels beslag per wafel in het ijzer en sluit het apparaat. In enkele minuten is je wafel klaar. Bij mij duurde dit 5 minuten.

Laat de wafels even afkoelen op een rooster terwijl je de bananen in plakjes snijdt. Pers de citroen uit boven de plakjes banaan en roer, totdat de bananen een laagje citroensap hebben. Dit zorgt ervoor dat ze niet bruin kleuren.

Maak nu de wafels op. Leg op elk bord ’n wafel, smeer er wat pindakaas op en verdeel de schijfjes banaan. Leg op elke wafel één plakje candied bacon en verkruimel er een andere boven. Houd je van zoet?  Bestrooi de Elvis wafels dan met wat extra poedersuiker of sprenkel er wat honing over. –  Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gebak met banaan? Probeer dan ook eens onze heerlijke banaan en karamel cupcakes!


  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
Elvis wafels • met banaan, pindakaas en candied bacon
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1510 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend