Home Receptenhoofdgerechten Geroosterde ‘pork belly’ met anijs en limoen

Geroosterde ‘pork belly’ met anijs en limoen

door admin

‘Pork belly’ klinkt misschien niet direct als iets dat je zou willen eten. Als je het vertaalt naar Nederlands wordt het ‘varkensbuik’… en dat klinkt zo mogelijk nóg minder lekker. Maar eigenlijk hoef je over dit ingrediënt maar één ding te weten: het is spek. Bacon. Pancetta. En dan is het ineens wel aantrekkelijk, toch?

In dit recept gebruiken we ‘n stuk ‘pork belly’ van zo’n anderhalve kilo. Die wordt langzaam in de oven geroosterd, zodat bijna al het vet eruit kan lopen en wat overblijft lekker knapperig wordt. Na het roosteren krijgt de pork belly een saus van soja, steranijs en limoen. Lekker zoet en kruidig, zoals varkensvlees het lekkerste is!



Waar vind ik ‘pork belly’?

Ik hoor je denken: “Pork belly? Dat vind je niet zomaar in de supermarkt!” En dat klopt ook helemaal. De supermarkt is sowieso niet de aangewezen plek als je op zoek bent naar grotere stukken vlees. (Wat is dat toch in Nederland, dat alles maar per portie verdeeld moet zijn?) Je kunt hiervoor dus het beste naar ‘n goede slager.

ok kun je, zoals wij, de pork belly online bestellen bij Beimer Since 1957. We hebben er al eerder over geschreven, maar deze vleeshandelaar uit Enschede is sinds kort dus begonnen met een luxe webwinkel waar je prachtige stukken vlees tegen een vriendelijke prijs kunt vinden. Vooral voor echte grill-liefhebbers is dit een spreekwoordelijke snoepwinkel.

Tri-tip, Tomahawk Steak, Picanha… álles kun je bij Beimer vinden voor een schappelijke prijs. En daarvoor komt ‘t ook nog bij je thuis. Lekker makkelijk, voordelig en van steengoede kwaliteit!

De pork belly wordt bij Beimer verkocht per anderhalve kilo. Precies genoeg voor dit recept dus.



Van dit recept maak je zo’n 6 porties

Ingrediënten:

  • 1 stuk varkensbuik zonder zwoerd van ca. 1500 gram
  • een stuk gemberwortel van 5 cm
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 3 stuks steranijs
  • 1 tl Chinese ‘5 spices’
  • 50 ml donkere sojasaus
  • 1 el tomatenpuree
  • het sap van 1 limoen
  • 75 gr bruine (basterd)suiker
  • 1 Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 el zonnebloemolie
  • zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 el maïzena + enkele bosuitjes, in ringen
pork belly geroosterd spek babi pangang cha siu recept

Bereiding pork belly met steranijs en limoen

Rasp de gemberwortel en meng deze met de geperste knoflook, de steranijs, de 5 spices, de sojasaus, de tomatenpuree, het limoensap, de suiker en de Spaanse peper in een schaal of ziplock-zakje. Leg het stuk varkensbuik hierin en plaats het in de koeling om te marineren. Het is ‘t lekkerste als je dit een nacht van tevoren doet, maar 3 uur is ook al voldoende.

Wanneer je de pork belly gaat roosteren, mag je de oven voorverwarmen op 170 graden. Haal het vlees uit de marinade en laat het even uitlekken. Plaats de varkensbuik vervolgens op ‘n ovenplaat en rooster hem zo’n 90 minuten.

Na deze tijd kun je met ‘n kwastje wat van de overgebleven marinade op het vlees strijken. Rooster het daarna nog 90 minuten, waarvan de laatste 20 minuten op 200 graden. Haal het vlees uit de schaal en leg het te rusten op een snijplank.



Giet nu de rest van de marinade in de ovenschaal waar het vlees in ligt en roer het geheel tot een mooie saus. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je het binden met ‘n eetlepel maïzena gemengd met wat koud water. Roer dit door de saus en breng het opnieuw een minuutje aan de kook (bijvoorbeeld in een klein pannetje). Zeker weten dat de saus daarna wél dik genoeg is!

Laat het vlees minstens ‘n kwartier rusten. Zo wordt de bovenkant lekker knapperig. Snijd het tenslotte in plakken van 1 cm dik. Ik snijd de plakken voor het serveren in kleine, hapklare reepjes… maar dit is vooral omdat ik anders aan tafel voor alle kinderen apart nog moet gaan snijden 😉 – Serveer de pork belly met de saus, wat ringetjes bosui, (witte) rijst en groenten naar keuze. – Eet smakelijk!

pork belly geroosterd spek babi pangang cha siu recept

Probeer ook eens…

Ben je gek op geroosterd vlees? Probeer dan ook eens onze Flank Steak Pinwheels!

Summary
recipe image
Recipe Name
Geroosterde 'pork belly' met anijs en limoen - RECEPT via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 714 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend