‘Pork belly’ klinkt misschien niet direct als iets dat je zou willen eten. Als je het vertaalt naar Nederlands wordt het ‘varkensbuik’… en dat klinkt zo mogelijk nóg minder lekker. Maar eigenlijk hoef je over dit ingrediënt maar één ding te weten: het is spek. Bacon. Pancetta. En dan is het ineens wel aantrekkelijk, toch?
In dit recept gebruiken we ’n stuk ‘pork belly’ van zo’n anderhalve kilo. Die wordt langzaam in de oven geroosterd, zodat bijna al het vet eruit kan lopen en wat overblijft lekker knapperig wordt. Na het roosteren krijgt de pork belly een saus van soja, steranijs en limoen. Lekker zoet en kruidig, zoals varkensvlees het lekkerste is!
Waar vind ik ‘pork belly’?
Ik hoor je denken: “Pork belly? Dat vind je niet zomaar in de supermarkt!” En dat klopt ook helemaal. De supermarkt is sowieso niet de aangewezen plek als je op zoek bent naar grotere stukken vlees. (Wat is dat toch in Nederland, dat alles maar per portie verdeeld moet zijn?) Je kunt hiervoor dus het beste naar ’n goede slager.

Van dit recept maak je zo’n 6 porties
Ingrediënten:
- 1 stuk varkensbuik zonder zwoerd van ca. 1500 gram
- een stuk gemberwortel van 5 cm
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 3 stuks steranijs
- 1 tl Chinese ‘5 spices’
- 50 ml donkere sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- het sap van 1 limoen
- 75 gr bruine (basterd)suiker
- 1 Spaanse peper, fijngesneden
- 1 el zonnebloemolie
- zout en peper naar smaak
- Optioneel: 1 el maïzena + enkele bosuitjes, in ringen

Bereiding pork belly met steranijs en limoen
Rasp de gemberwortel en meng deze met de geperste knoflook, de steranijs, de 5 spices, de sojasaus, de tomatenpuree, het limoensap, de suiker en de Spaanse peper in een schaal of ziplock-zakje. Leg het stuk varkensbuik hierin en plaats het in de koeling om te marineren. Het is ’t lekkerste als je dit een nacht van tevoren doet, maar 3 uur is ook al voldoende.
Wanneer je de pork belly gaat roosteren, mag je de oven voorverwarmen op 170 graden. Haal het vlees uit de marinade en laat het even uitlekken. Plaats de varkensbuik vervolgens op ’n ovenplaat en rooster hem zo’n 90 minuten.
Na deze tijd kun je met ’n kwastje wat van de overgebleven marinade op het vlees strijken. Rooster het daarna nog 90 minuten, waarvan de laatste 20 minuten op 200 graden. Haal het vlees uit de schaal en leg het te rusten op een snijplank.
Giet nu de rest van de marinade in de ovenschaal waar het vlees in ligt en roer het geheel tot een mooie saus. Is de saus nog niet dik genoeg? Dan kun je het binden met ’n eetlepel maïzena gemengd met wat koud water. Roer dit door de saus en breng het opnieuw een minuutje aan de kook (bijvoorbeeld in een klein pannetje). Zeker weten dat de saus daarna wél dik genoeg is!
Laat het vlees minstens ’n kwartier rusten. Zo wordt de bovenkant lekker knapperig. Snijd het tenslotte in plakken van 1 cm dik. Ik snijd de plakken voor het serveren in kleine, hapklare reepjes… maar dit is vooral omdat ik anders aan tafel voor alle kinderen apart nog moet gaan snijden 😉 – Serveer de pork belly met de saus, wat ringetjes bosui, (witte) rijst en groenten naar keuze. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…
Ben je gek op geroosterd vlees? Probeer dan ook eens onze Flank Steak Pinwheels!





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.