Op Jamaica wordt -net als op de Antillen- geitenvlees gegeten. In dit recept leer je niet alleen hoe je dit het lekkerste kunt bereiden, maar óók wat je erbij kunt serveren. Naast het recept voor de echte Jamaicaanse curry goat krijg je namelijk meteen ook het recept voor een andere klassieker uit Jamaica: rice and peas. Je kunt deze rijst met erwten met alle soorten bonen of erwten maken, maar het smaakt ’t lekkerste met echte Jamaicaanse ‘pigeon peas’.
Samenwerking met Charles and Co
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Charles and Co. Dat is een winkel (hier in Nederland!) die heerlijke Caribische producten verkoopt. En dat zijn nu eens niet de standaard producten die je in andere toko’s aantreft… je vindt er dus niet de bekende producten uit Suriname en de Antillen, maar producten van de Engelstalige eilanden zoals Jamaica en Trinidad.
Heerlijke Trinidad Scorpion hot sauce bijvoorbeeld (daarover meer in de video) en dus ook de curry en pigeon peas die wij bij deze curry goat -of eigenlijk in de rice and peas- gebruiken.
Charles and Co is gevestigd in Eindhoven, maar heeft gelukkig ook een webwinkel. Daar vanuit kun je de lekkerste Caribische producten uitkiezen en bij je thuis laten bezorgen. Wist je trouwens dat ze ook ’n non-food afdeling hebben? Met mooie keukenspullen en leuke cadeautjes. Zeker de moeite waard om even te bekijken!
Curry of massala
De curry powder die wij voor de curry goat gebruiken is van het merk Chief en is speciaal gemaakt voor Jamaicaanse curry van geit of eend. Natuurlijk kun je hiervoor ook een Surinaamse of Indiase massala gebruiken. Het gerecht krijgt dan een iets andere smaak, maar wordt zeker niet minder lekker. Hetzelfde geldt voor de pigeon peas. Als je deze niet kunt vinden, kun je ze ook vervangen door kapucijners, kidneybonen of zwartoogbonen.
Echte puristen weten het natuurlijk: Jamaicaanse rice and peas maak je éigenlijk met gedroogde bonen. Zo kunnen ze lekker lang koken met de andere ingrediënten. Soms wint het gemak echter en kiezen we voor bonen uit blik. Dit is ook de enige manier dat je die lekkere pigeon peas in het gerecht kunt verwerken.
Voor die echte Jamaicaanse smaak van de curry goat én de rice and peas shop je de producten dus bij Charles and Co!
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de Curry Goat
- 1 KG geitenvlees met bot, in stukken (het liefst van de poot)
- 100 ml azijn, om te wassen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 50 gr roomboter
- 4 takjes tijm
- 2 el ‘curry powder’ of massala
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 2 tl bouillonpoeder of 1 verkruimeld bouillonblokje
- ongeveer 300 ml water
- 3 aardappelen
- 1 Adjuma / Scotch Bonnet peper
Voor de Rice and Peas
- 200 gr rijst met een lange korrel
- 300 ml water
- 1 tl zout
- 2 el zonnebloemolie
- 1 blikje/400 gr ‘pigeon peas’
(eventueel te vervangen door andere bonen) - 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 2 bosuitjes, in ringen
- een stukje geraspte gember
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- een snufje kaneel
- 3 takjes tijm
- 100 ml kokosmelk
- 1 Adjuma / Scotch Bonnet peper
- zout en peper naar smaak
Bereiding curry goat
Was de stukken geitenvlees met azijn en water. Laat het vlees zo 30 minuten in de azijn staan en giet vervolgens het vocht af. Dep het vlees daarna droog. Dit doen we, om de smaak van de geit iets af te zwakken.
Verhit de roomboter in een grote braadpan en voeg er de gesnipperde ui aan toe. Laat de ui fruiten totdat hij glazig ziet en voeg er vervolgens de geperste knoflook aan toe. Laat het geheel nog ’n minuut verder fruiten. Doe nu de stukken vlees in de pan en bak ze, op middelhoog vuur, rondom bruin.
Nu is het tijd om de smaak toe te voegen: doe hiervoor de peper, het zout, de bouillonpoeder en de curry powder of massala bij het vlees en roer nogmaals goed. Voeg vervolgens zoveel water toe, totdat het vlees net onder staat. Doe de deksel op de pan en laat de curry goat zo ’n uur zachtjes sudderen.
Schil en snijd ondertussen de aardappel in blokjes. Voeg deze na een uur toe aan het vlees, samen met de Adjuma peper. De peper mag in zijn geheel worden toegevoegd, zodat hij niet té veel hitte afgeeft. Als je niet van pittig houdt, mag je de peper natuurlijk achterwege laten.
Laat de curry goat zo, samen met de aardappelen nogmaals ’n half uurtje stoven, totdat alle ingrediënten gaar zijn. Mocht het gerecht te droog dreigen te worden, voeg dan vooral naar eigen inzicht wat extra water toe. Maak ondertussen de rice and peas om het vlees straks mee te serveren.
Bereiding rice and peas
Was de rijst goed en kook het vervolgens 10 minuten in het water met ’n theelepel zout. De rijst is nu nog niet gaar, maar al wel droog. Voeg de kokosmelk en de hete peper (in zijn geheel) toe aan de rijst en laat de rijst nu nogmaals 5 minuten zachtjes koken. Houd je niet van pittig eten? Laat dan ook nu de hete peper weg.
Zet daarna het vuur uit en haal de deksel van de pan. ‘Vis’ de peper uit de rijst en leg deze apart.
Verhit nu de olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui en knoflook totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens ook de geraspte gember, de tijm en alle specerijen toe.
Laat de bonen goed uitlekken en bak ze vervolgens even mee met de ui. Voeg daarna ook de rijst toe en roerbak het geheel, totdat je een gelijkmatig en geurig gerecht hebt.
Serveer de rice and peas samen met wat van de curry goat. Voeg eventueel schijfjes gebakken bakbanaan toe. Wij eten hier thuis altijd nog ’n salade bij om aan de vitamientjes te komen. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op stoofgerechten? Probeer dan ook eens onze Gestoofde Chicken Yassa!





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.