Home ingrediëntengroente Okra: wat is het & hoe gebruik je het
okra okra's jambo oker wat is het

Okra: wat is het & hoe gebruik je het

door admin

Okra is een veelgebruikt ingrediënt in ‘soul food‘ recepten. Het is de vrucht van de  Abelmoschus esculentus plant. Een lange, groene boon met kleine, witte pitjes erin. Door zijn slange vorm en puntige uiteinde wordt okra in verschillende talen ook wel damesvinger of lady’s finger genoemd. De okra bevat veel vezels, magnesium, foliumzuur en antioxidanten en is dus een bijzonder gezonde groente.

De okra heeft zijn oorsprong in Ethiopië en is later door Afrikaanse slaven meegenomen naar Amerika. Ook in het Caribisch gebied, op de Antillen en in Suriname vind je om die reden veel okra. De plant groeit goed in een tropisch klimaat. Op dit moment worden okra’s vooral verbouwd in India, Nigeria, Sudan, Pakistan, Ghana en Egypte. In de meest zuidelijke Staten van de V.S. worden ook okra’s verbouwd.

Okra: love it or hate it

Veel mensen hebben sterke gevoelens bij okra. Zo’n beetje de helft van de mensen houdt er enorm van en de andere helft lust ’t niet. Dat laatste komt, doordat okra’s de neiging hebben om een slijmerig laagje af te geven wanneer je ze kookt. Wanneer je er bijvoorbeeld soep van maakt, verandert het de textuur van de soep en wordt het water slijmerig.

Hou jij er om die reden ook niet van? Niet getreurd: er zijn genoeg manieren om deze groente te bereiden, zodat hij niet slijmerig wordt! Wanneer je okra bijvoorbeeld frituurt, grillt of op hoge temperatuur in de pan bakt, verdampt het vocht dat vrijkomt meteen en worden de (stukjes) okra lekker droog. Perfect voor wie niet houdt van de aparte textuur!

Hoe gebruik je okra?

Okra’s worden het vaakst gegeten in een stoofschotel of soep. De Antilliaanse jambo / guiambo bijvoorbeeld. Ook in Amerikaanse gumbo is okra een onmisbaar ingrediënt. Doordat het bepaalde stoffen loslaat, wordt het gebruikt om een gerecht ‘in te dikken’ en substantie te geven.

In sommige Caribische landen worden de okra-peulen eerst gepaneerd en daarna gefrituurd om zo een lekkere snack te maken. In andere keukens, bijvoorbeeld in Turkije en India, worden okra’s soms ook ingemaakt op zuur. Dat is namelijk een andere manier om de slijmerigheid tegen te gaan. In het laatste geval worden de okra’s meestal niet gesneden en gaan ze in hun geheel in de marinade.

In andere gerechten, dus de soepen, stoofschotels of bij het frituren, worden de okra’s meestal in schijfjes of stukken gesneden.

Okra zonder slijm

We hebben het hierboven al eerder aangehaald, maar er zijn dus verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de okra’s je gerecht geen slijmerige consistentie geeft. Enkele hiervan zijn:

  • okra’s marineren in zuur. Door de okra even in een mengsel van water en azijn (of water en citroen) te weken en daarna droog te deppen, voorkom je een slijmerig laagje
  • op hoge temperatuur bakken. Je kunt okra’s op hoge temperatuur baken, grillen of frituren en er op die manier voor zorgen dat al het vrijgekomen vocht meteen verdampt. Je kunt de okra ook eerst op deze manier ‘voorbehandelen’ en het daarna in een ander gerecht doen.

Hoe smaakt het?

Okra’s hebben een unieke, maar milde smaak. Ze smaken fris en zacht, en kunnen daarom in bijna elk gerecht worden toegevoegd. Sommige mensen vinden dat okra ’n beetje naar aubergine of sperziebonen smaakt. Je kunt ze knapperig bakken of juist zacht koken. Net wat je het lekkerste vindt!

Recepten met okra

Op onze andere website, Antilliaans-eten.nl, hebben we een aantal lekkere recepten met okra. Traditionele, maar ook onze eigen receptuur, namelijk:

Waar kun je het kopen?

In Nederland kun je okra’s vinden in de meeste Surinaamse, Chinese en Turkse toko’s. Ze liggen dan in het groentenschap. Er zijn trouwens twee varianten te vinden: Afrikaanse en Surinaamse. Het verschil zie je meteen… de Afrikaanse versie is iets donkerder groen en véél slanker. De Surinaamse okra’s zijn lichter van kleur en steviger, soms wel 2x zo dik.

Wist je trouwens dat er wereldwijd nog véél meer andere soorten zijn? Sommigen zijn zelfs rood van kleur!

Okra bewaren

Je kunt okra zo’n 4-5 dagen bewaren in de koelkast, het liefst in een papieren zak. Daarna worden ze snel donker van kleur en minder lekker. Heb je er echt teveel? Dan kun je ze ook invriezen. Blancheer ze daarvoor zo’n 2 minuten in kokend water en dep ze daarna droog. Vervolgens kun je ze in een luchtdichte doos of diepvrieszakje invriezen. Zo blijven ze zeker een half jaar goed.

Summary
recipe image
Recipe Name
Okra : wat is het & hoe gebruik je het? ALLES over okra! - SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 876 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend