Deze makkelijke en romige risotto maak je met paddenstoelen, Parmezaanse kaas en bouillon. Bij de risotto maakte ik spiesjes van oesterzwam. Voor de échte paddenstoelenliefhebber natuurlijk!
Je kunt deze risotto in principe met elke soort eetbare paddenstoel maken. Champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen… ze smaken allemaal prima! Deze keer gebruikte ik een combinatie van shii-take paddenstoelen, campāniolus, kruisdisteloesterzwammen en oesterzwammen.
Liever een video?
In deze video kun je in 30 seconden zien hoe ik de risotto maak:
Van dit recept maak je 4 porties risotto met spiesjes
Ingrediënten:
Voor de risotto
- 300 gr risottorijst (Arborio of Carnaroli)
- 2 el olijfolie
- 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
- optioneel: 150 ml droge witte wijn
- 1 Liter water
- ’n blokje bouillon (kip of groenten)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 gr roomboter
- 200 gr paddenstoelen (mix)
- 1 tl tijm
Voor de spiesjes
- 300 gr oesterzwammen (of gebruik ’n mix van paddenstoelen)
- 2 el olijfolie, om in te bakken
- het sap van 1 limoen
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uipoeder
- 3 el tomatenketchup
- zout en peper naar smaak
- (optioneel) ½ fijngesneden madame Jeanette peper
Bereiding paddenstoelen risotto met spiesjes
Begin met het marineren van de spiesjes. Hiervoor scheur je de oesterzwammen in grote stukken en prik je die op satéprikkers. Maak vervolgens een marinade van het limoensap, de sojasaus, de paprikapoeder, de uipoeder en de tomatenketchup. Voeg zout, peper en madame Jeanette peper naar smaak toe.
Leg de spiesjes in een schaal en giet er de marinade over. Laat de oesterzwamspiesjes zo ’n uur marineren, terwijl je ondertussen verder gaat met het maken van de risotto.
Paddenstoelen risotto maken
Los het bouillonblokje op in een Liter water en breng dit aan de kook. Houd het water warm gedurende het hele recept.
Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak hier de paddenstoelen op hoog vuur aan. Wanneer de paddenstoelen bruin kleuren, mag je ze uit de pan scheppen en even apart zetten.
Snipper nu de ui en pers de knoflook. Fruit ze in de olie die nog in de pan zit. Voeg vervolgens de rijst toe en zet het vuur hoog. Bak de rijst zo een minuut, totdat de korrels beginnen te piepen. Blus de rijst vervolgens af met de wijn. Gebruik je geen wijn? Blus de risotto rijst dan af met wat van de bouillon. Zet het vuur daarna laag.
Voeg nu telkens een soeplepel van de bouillon toe en roer de risotto goed. Wanneer het vocht is opgenomen voeg je een volgende soeplepel bouillon toe.
Na 10 minuten kun je de gebakken paddenstoelen terug in de pan doen. Blijf nu telkens bouillon toevoegen, totdat de risotto gaar en romig is. Dit duurt zo’n 30 minuten. Afhankelijk van de grootte van je pan en hoe hoog het vuur staat, kun je wat meer water nodig hebben dan aangegeven staat in het recept.
Wanneer de risotto rijst gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je de geraspte kaas, tijm en roomboter toe. Doe het deksel op de pan en laat de risotto nog zo’n 10 minuten staan.
Bak ondertussen de oesterzwamspiesjes op hoog vuur in enkele eetlepels olie. Wil je (net zoals ik) een donker, rokerig randje langs de paddenstoelen? Ga dan met een gasbrander kort langs alle oesterzwammen.
Serveer de risotto samen met de oesterzwamspiesjes. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met paddenstoelen? Probeer dan ook eens deze soep met bavette en oesterzwammen!





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.