Home Receptenbijgerecht Surinaamse bara
Surinaamse bara bara's recept

Surinaamse bara

door admin

De bara is één van de meest bekende Surinaams-Hindoestaanse snacks. Het zijn gefrituurde broodjes die flink gekruid zijn. Naast bloem en specerijen gaan er ook gemalen mungbonen (‘oerdi split’) en gesneden tajerblad of spinazie in. Het is even ’n werkje om de bara’s te maken, maar het resultaat mag er zijn!

Oorspronkelijk komt de bara uit India, maar ook in Suriname is het inmiddels écht deel van het erfgoed. Je kunt ze inmiddels ook in Nederland vinden. Meestal in de toko, maar ook op festivals of evenementen mogen de bara’s niet ontbreken.

Van dit recept maak je zo’n 12 bara’s, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Heb je daar teveel aan? Je kunt zowel het deeg als de gebakken bara prima invriezen.



Wat maakt de Surinaamse bara zo bijzonder?

Het is de unieke combinatie van specerijen en ingrediënten zoals mungbonen en tajerblad die deze snack zijn karakteristieke smaak en textuur geeft. De bara is niet alleen een genot om te eten, maar ook een feest om te maken. Dit recept is voor de klassieke bara. Je kunt die zó eten of vullen met bijvoorbeeld aardappelchutney.

Ingrediënten:

voor 12-15 Surinaamse Bara’s

  • 650 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr zwarte mungbonen (split) of mungbonenmeel
  • 2 el masala
  • 2 tl kurkuma, gemalen
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl komijnpoeder
  • 7 gr gedroogde gist
  • 4 tl zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 200 gr tajerblad of spinazie
  • ½ Madame Jeanette peper, fijngesneden (optioneel)
  • 400 ml water
  • Semolina (optioneel, tegen plakken)
  • Zonnebloem- of frituurolie, om in te bakken

Liever een video?

In deze video laat ik je in 30 seconden zien hoe je de Surinaamse bara’s maakt:

Bereiding Surinaamse bara

Gebruik je voor dit recept gedroogde zwarte mungbonen (oerdi split)? Week die dan eerst een halve dag in 400 ml water. Vervolgens doe je de bonen samen met het water in de blender en je maalt dit samen heel fijn. Ga vervolgens door met het recept.



Gebruik je zwarte mungbonenmeel (oerdi besan)? Dan kun je het direct met het water mengen en doorgaan met het recept.

Snijd het tajerblad (of de spinazie) héél fijn. Pers de knoflookteentjes uit en meng alle specerijen met het zout.

Doe het bakmeel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe hier het mungbonenmengsel in en voeg de gist, de olie, de specerijen en het gehakte tajerblad toe. Je hebt nu alle ingrediënten uit de lijst samengevoegd in de kom. Houd je van pittig? Voeg dan ook de halve fijngesneden madame Jeanette peper toe.

Kneed het geheel nu tot een zacht en plakkerig deeg. Dit kan met de hand, maar het gaat nóg beter met een standmixer met deeghaak. Met de hand duurt het kneden zo’n 15 minuten en met de machine 5 minuten.



Let op: Het is belangrijk om het deeg voor de bara’s héél goed te kneden. Hierdoor ontwikkelen de gluten zich goed, en die zorgen ervoor dat het deeg straks samenhang heeft!

Wanneer het deeg goed gekneed is, kun je de schaal afdekken met een natte theedoek of plasticfolie. Laat het deeg voor de bara’s zo 2 uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.

Surinaamse bara bara's recept

Bara’s vormen en bakken

Vorm nu met wat olie op je handen balletjes van het deeg. Ze mogen ongeveer zo groot als ’n ei zijn. Het deeg is nog steeds plakkerig, dus is het belangrijk dat je de balletjes goed opbolt, zodat ze stevig blijven staan. Leg de deegballetjes op een vel bakpapier totdat het tijd is om de bara’s te bakken

Tip: Het wordt normaal niet gedaan, maar het vormen van het deeg gaat véél makkelijker wanneer je een klein beetje semolina op de balletjes deeg strooit. Dit gaat het plakken tegen, zodat je de bara goed kunt vormen. Je kunt ook wat semolina op je handen doen, dan gaat het helemáál makkelijk!

Verhit de olie totdat het 170°C is. Neem nu telkens een balletje deeg en druk die wat plat. Maak vervolgens een gat in het midden van het deeg door er je vinger in te steken. Wanneer het deeg ’n beetje de vorm van een donut heeft, kun je de bara in de hete olie laten glijden.



Bak de bara’s zo in enkele minuten gaar en goudkleurig. Laat ze uitlekken op ’n vel keukenpapier en eet ze warm met ’n lepel aardappel- of mango chutney. Eet smakelijk!

Summary
Recipe Name
Surinaamse bara • het lekkerste recept! SOULFOOD.NL
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1489 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend