Home Receptenbarbecue The ultimate jackfruit burger
jackfruit burger veggie hamburger rootzz of nature soulfood

The ultimate jackfruit burger

door admin

Ter ere van Jackfruit Day maakten we deze speciale veggie burger. Met álles erop en eraan: zelfgemaakte broodjes, zachte cheddar cheese, zoetzure groenten en natuurlijk de lekkere jackfruit burgers van Rootzz of Nature.

Op 4 juli is het Jackfruit Day. Een dag waarop we het bestaan van deze geweldige vrucht vieren. Jackfruit is namelijk super veelzijdig. Jonge jackfruit is dé ideale vrucht om vlees mee te vervangen: de vrucht neemt smaken heel goed op en heeft door zijn vleesachtige structuur een heerlijke bite! Wist je trouwens dat een jackfruit wel 50 kilo kan wegen? Het is daarmee officieel de grootste vrucht ter wereld. Hoe cool is dát!?

Nog een leuk weetje: Jackfruitbomen leveren wel 200-500 vruchten per jaar. Hiermee heeft het Sri Lanka, en andere Aziatische landen, in het verleden meerdere keren van een hongersnood weten te redden. Jackfruit wordt daar daarom ook wel gezien als een wondergewas. Daarnaast geven de jackfruitbomen veel schaduw, fijn voor de mens, maar ook voor de andere planten in de omgeving. Zo kunnen deze goed groeien en dragen ze bij aan de biodiversiteit!

Nederlandse naam voor jackfruit

In Nederland wordt de jackfruit ook wel ‘Nangka’ genoemd. Dat woordt komt uit het Indonesisch en is eigenlijk de officiële naam in Nederland. Tegenwoordig vind je het toch vaker onder de Engelse naam ‘jackfruit’, vandaar dat wij die in onze recepten ook gebruiken.

jackfruit burger veggie hamburger rootzz of nature soulfood

De Jackfruit burgers van Rootzz of Nature

Je kunt zelf ontzettend veel doen aan de slag met jonge jackfruit als vleesvervangervervanging van vlees. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijke ‘vegan pulled pork’ van maken. Tegenwoordig Maar het makkelijkst zijn de producten van maakt Rootzz of Nature! Zij maken heerlijke producten op basis van jackfruit. ook heerlijke kant- en klare vleesvervangers op basis van jackfruit. We hebben al eerder een roerbakgerecht gemaakt met hun jackfruit reepjes en vandaag gebruiken we de Smokey Jackfruit burgers.

Dit recept is voor 6 ‘ultimate jackfruit burgers’. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk halveren of verdubbelen.

Ingrediënten:

Voor de broodjes

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 ml water (lauwwarm)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 el kristalsuiker
  • 5 gr gedroogde gist (of 20 gr verse gist)
  • ½ tl zout
  • 1 ei, geklutst
  • Sesamzaadjes, om te bestrooien

Voor de burgers

Voor de saus

  • 3 el mayonaise
  • 1 tl Franse mosterd
  • 1 el fijngehakte augurk + 1 el water uit de pot
  • 2 tl tomatenketchup

Voor de ingemaakte groenten

  • 1 ui, in ringen
  • ¼ rode kool, in reepjes
  • 2 el wijnazijn
  • 2 el suiker
  • 1 tl zout

En verder…

  • 1 tomaat, in schijven
  • 12 blaadjes kropsla

Liever een video?

In deze video zie je in 30 seconden hoe ik de jackfruit burgers maak:

Bereiding van the ultimate jackfruit burger

Begin met het maken van het brooddeeg. Meng het water met de suiker en gist en laat dit een paar minuten staat tot het gaat schuimen. Doe de bloem in een keukenmachine met een deeghaak samen met het gistmengsel, de olie en het zout en kneed er in ongeveer 10 minuten een soepel deeg van.

Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen, of tot het in hoeveelheid verdubbeld is. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus door elkaar en zet de saus apart totdat je de burgers gaat serveren. Meng nu ook de ingrediënten voor de zoetzure groenten. Zet ook deze apart.

Verdeel het deeg daarna in 6 gelijke delen en draai er bolletjes van. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bolletjes daarna nogmaals een half uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Kluts het ei en smeer er de bolletjes mee in. Strooi er vervolgens de sesamzaadjes over. Bak de hamburgerbroodjes in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Dek de broodjes daarna direct af met een theedoek. Hierdoor krijg je straks lekkere zachte hamburgerbroodjes.

Burgers bakken

Nu is het tijd om de jackfruit burgers te bakken. Verhit hiervoor simpelweg wat olie in een koekenpan en bak de burgers in zo’n 5 minuten gaar. Ondertussen kun je de burgers een aantal keer omkeren voor het beste resultaat.

Snijd nu de hamburgerbroodjes open en smeer er wat van de saus op. Leg er vervolgens twee blaadjes sla op en plaats daarbovenop de jackfruit burgers. Leg de plakken cheddar op de hete burgers, zodat de kaas kan smelten.

Nu leg je er nog een schijf tomaat en de ingemaakte groenten op en tenslotte de bovenste helft van het broodje. Smakelijk!

Tip: omdat de broodjes zó vol zitten is het slim om er van boven naar beneden een satéprikker door te steken. Zo weet je zeker dat de burgers rechtop blijven staan!

jackfruit burger veggie hamburger rootzz of nature soulfood
  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Rootzz of Nature
Summary
Recipe Name
The ultimate jackfruit burger - recept incl. broodjes
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1607 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend