Home Kookboeken Vegan Soul Food – book review
vegan soul food jason tjon affo soulfood

Vegan Soul Food – book review

door admin

Gisteren verscheen het boek ‘vegan soul food‘ door Jason Tjon Affo. In dit artikel lees je wat ik van het boek vind. Een nieuwe aanwinst, of niet?


Kookboeken… ik heb er een flink aantal en eerlijk gezegd puilt de boekenkast ’n beetje (erg) uit. Daarom heb ik voor mezelf al jaren een ‘kookboekenstop’, of eigenlijk een ‘kookboekendrempel’. Ik mag van mezelf alléén nog een kookboek kopen als het écht iets toevoegt aan de boeken die ik al heb. En dat komt tegenwoordig niet vaak meer voor.

Toch vind ik nog heel af en toe een parel die een plekje krijgt in de kast. Dat is het boek ‘Vegan Soul Food‘ van Jason Tjon Affo dus niet. Weet je waarom niet? …Omdat dat boek zó geweldig mooi is dat het de kast niet in gaat: het krijgt een ereplaats in onze keuken, zodat het altijd bij de hand is als ik trek heb ik een kleurrijke, gezonde, feestelijke vegan maaltijd!

Het perfecte kookboek

Vaak hebben mensen mij gevraagd wanneer ik ’n vegan kookboek ga maken. En dan bij voorkeur met lekkere, tropische gerechten… eigenlijk precies ‘vegan soulfood’, dus. Zeker nu we deze website, soulfood.nl beheren. Vanaf nu is mijn antwoord resoluut: “Dat hoeft niet, want het boek van Jason is gewoon veel beter dan elk vegan boek dat ik ooit zou kunnen bedenken.”

Is er zoiets als perfectie? Natuurlijk niet! Maar ‘Vegan Soul Food’ komt daar toch gevaalijk dicht bij in de buurt. Mijn kinderen weten het inmiddels: ik ben extreem kritisch als ik ’n nieuw kookboek in handen krijg. Misschien zelfs een beetje té kritisch. Ok. Misschien gewoon een vervelende zeikerd. Want altijd vind ik wel dingen waarvan ik denk “ok, leuk… maar dat zou ik toch anders hebben gedaan”. Of het nu de manier van fotograferen is of de opbouw van de zinnen. Ik vind altijd wel een mankement waar dan (pun totally intended) zout op gestrooid moet worden.

En ik zeg het je eerlijk… in het boek van Jason Tjon Affo vond ik niet één onvolmaaktheid. Geen detail, geen recept, geen foto waarvan ik iets anders kon zeggen dan “Wauw, dit is écht goed!”

The best of everything

Het is Jason namelijk gelukt om een boek te maken met van alles wat. Hapjes, sauzen, hoofdgerechten en zoetigheid. Gezond, zonder dat het een dieetboek wordt. Kleurrijk, maar zonder kunstmatige kleurstoffen (hallo, ik meen het: al dat regenboogfood is dus gekleurd met natuurlijke ingrediënten als bieten, spinazie en wortel!) en alles vegan zonder dat het een ‘geitenwollensokken’ imago krijgt.

Jason’s Surinaamse roots zijn goed terug te vinden in het boek. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke roti, veganistische pom en telo met pulled jackfruit? Toch is het zéker geen Surinaams kookboek. Er komen ook veel Aziatische gerechten voorbij (denk aan spicy Koreaanse rijstcakes, bloemkool in Hoisin saus, ramen noodles en sushi) en daarnaast nog een knap staaltje fusion koken. Prachtig gekleurde vegan burgers en… Jason’s ‘signature dish’: de unicorn noodles!

Vegan Soul Food is een feestje voor het oog, voor de dieren en zeker ook voor het lichaam. Een betere aansporing om gezond en lekker te eten ga je volgens mij niet vinden. Not anywhere.

Unicorn noodles

Nog even over die unicorn-noodles. Dat is dus het gerecht wat ik jaren geleden al op Instagram voorbij zag komen en waarvan ik dacht: “wauw, hóe kan iemand zoiets maken?”. Noodles, waarbij elk sliertje voor de helft blauw en de andere helft roze is… en waarbij die kleuren dus prachtig in elkaar overlopen. Hoe dan? Wat is het geheim hiervan?

Toen bleek al dat Jason die noodles niet zomaar uit ’n pakje haalde of kleurde met kleurstof, maar ze hun prachtige kleur gaf door een combinatie van rode kool en citroen. Hartstikke geschikt voor kinderen dus, zowel door de mooie kleur als de ingrediënten. Want wat is er voor een kind nou leuker dan zo’n bordje met prachtig gekleurd eten als avondmaaltijd? Papa en mama ook blij, want het is super gezond en compleet zonder rare hulpstoffen.

Mijn oordeel over het boek is dan ook hetzelfde als over de unicorn noodles: dit. is. gewoon. GEWELDIG! Het boek mag absoluut niet ontbreken in je collectie als je houdt van (af en toe) een feestelijke maaltijd zonder dierlijke producten. 60 recepten waar je gewoon helemaal blij van wordt, gebundeld in één prachtig vormgegeven boek. Chapeau!

Waar vind ik ‘Vegan Soul Food’?

Je kunt het gloedjenieuwe boek ‘Vegan Soul Food‘ van Jason Tjon Affo vinden in elke boekhandel, of bijvoorbeeld bij BOL.com. Het kost €22,99 en geloof mij maar als ik zeg dat het dat geld dubbel en dwars waard is!

Bestel Vegan Soul Food nu!

Dus heb jij ook trek gekregen in dit heerlijke, kleurrijke vegan boek? Of denk je dat het ’t perfecte cadeautje is voor ‘de vegan’ in de familie? Aarzel niet en bestel ‘m vandaag nog – dan kun je morgen al beginnen met lezen en koken 😉


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend