Pozole rojo is zo’n gerecht dat je het liefst in een grote pan maakt, omdat het de volgende dag nóg lekkerder smaakt. Een stevige, kruidige soep met mals vlees, zachte hominy mais en een diepe rokerige pepersmaak. In Mexico wordt het vaak gegeten op feestdagen of bij grote familie-etentjes, en zodra je een kom voor je neus hebt, snap je waarom.
De basis is simpel: een rijke bouillon getrokken van varkensvlees (of kip, als je wilt smokkelen), gecombineerd met een pittige saus van gedroogde pepers en paprika. De hominy mais zorgt voor een lekkere bite en maakt de soep extra vullend. En dan komt het beste deel—de toppings. Witte kool, radijs, koriander en limoen maken de soep fris en knapperig, en brengen alles perfect in balans.
Dit is geen soep die je even snel in elkaar flanst. Maar geloof me, als je de tijd neemt, heb je een pan vol comfort en smaak waar je gegarandeerd van blijft opscheppen.
In onderstaande video zie je in één minuut hoe ik de pozole rojo maak:
Als je bovenstaande ingrediënten niet kunt vinden of wilt gebruiken, dan zijn dit fijne alternatieven:
Week de hominy mais 24 uur in ruim water.
Kook het varkensvlees in 2 liter water met de bouillonblokjes, ui, laurierblaadjes, zwarte peper en knoflook. Laat dit 2 uur zachtjes trekken tot het vlees gaar is. Gebruik je kippendijen, dan duurt dit 40 minuten.
Kook de mais in een aparte pan in licht gezouten water in 30 minuten gaar. Week ondertussen de anchopepers en arbolpepers in heet water.
Zeef de bouillon en blend een soeplepel daarvan met de geweekte pepers, een ui, Mexicaanse oregano en de rode puntpaprika’s tot een gladde saus.
Giet de saus in de soep en voeg de mais toe. Pluis het vlees van de botten en doe dit ook in de soep. Garneer met witte kool, schijfjes radijs, koriander en een schijfje limoen.
Eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.