Jurino Ignacio

Behind the scenes...

Hi, ik ben Jurino – maar misschien ken je me op social media als de ‘Super Dushi Chef®‘. Ik maak lekkere recepten met ’n Caribische inslag. Daarvan maak ik dan  korte kookvideo’s met een knipoog… letterlijk en figuurlijk!

In 2012 begon ik met het schrijven van recepten op antilliaans-eten.nl. Toen had ik als doel onze ‘kushina krioyo‘ (Creoolse keuken) over te dragen. Als liefhebber van koken — en eten! — kon ik op het internet allerlei recepten vinden uit de Surinaamse, Italiaanse en Chinese keuken, maar onze eigen Antilliaanse gerechten? Die ontbraken. Ook om me heen zag ik dat de Antilliaanse keuken in Nederland nog altijd weinig waardering kreeg.

En omdat ik geloof dat hard werken beter is dan klagen, besloot ik daar zélf verandering in te brengen.

Binnen korte tijd groeide mijn site uit tot een waar succes en was het tijd om uit te breiden met een tweede website: SOULFOOD.nl, waar ik ook recepten deel die niet persé Caribisch zijn.

Met meer dan een half miljoen maandelijkse bezoekers en een leger aan trouwe volgers op social media, is Soulfood inmiddels uitgegroeid tot de grootste online community op het gebied van Caribisch koken.

Mijn kookboeken

Sinds 2015 heb ik vijf kookboeken uitgebracht:

  1. Nos Kushina Krioyo 
  2. Nos Kushina Moderno
  3. Hé Dushi
  4. De Complete Antilliaanse Keuken
  5. Soulfood & Spaghetti

Van deze boeken zijn inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht
& in 2016 werd Antilliaans-eten.nl bekroond tot Website van het Jaar in de categorie culinair.

Jurino Ignacio

Behind the scenes...

Hi, ik ben Jurino – maar misschien ken je me op social media als de ‘Super Dushi Chef®‘. Ik maak lekkere recepten met ’n Caribische inslag. Daarvan maak ik dan  korte kookvideo’s met een knipoog… letterlijk en figuurlijk!

In 2012 begon ik met het schrijven van recepten op antilliaans-eten.nl. Toen had ik als doel onze ‘kushina krioyo‘ (Creoolse keuken) over te dragen. Als liefhebber van koken — en eten! — kon ik op het internet allerlei recepten vinden uit de Surinaamse, Italiaanse en Chinese keuken, maar onze eigen Antilliaanse gerechten? Die ontbraken. Ook om me heen zag ik dat de Antilliaanse keuken in Nederland nog altijd weinig waardering kreeg.

En omdat ik geloof dat hard werken beter is dan klagen, besloot ik daar zélf verandering in te brengen.

Binnen korte tijd groeide mijn site uit tot een waar succes en was het tijd om uit te breiden met een tweede website: SOULFOOD.nlwaar ik ook recepten deel die niet persé Caribisch zijn.

Met meer dan een half miljoen maandelijkse bezoekers en een leger aan trouwe volgers op social media, is Soulfood inmiddels uitgegroeid tot de grootste online community op het gebied van Caribisch koken.

Mijn kookboeken

Sinds 2015 heb ik vijf kookboeken uitgebracht:

  1. Nos Kushina Krioyo 
  2. Nos Kushina Moderno
  3. Hé Dushi
  4. De Complete Antilliaanse Keuken
  5. Soulfood & Spaghetti

Van deze boeken zijn inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht
& in 2016 werd Antilliaans-eten.nl bekroond tot Website van het Jaar in de categorie culinair.

Video: Short form, full flavour.

En dan persoonlijk...

Ik ben geboren en getogen op Curaçao (bouwjaar 1981), en verhuisde in 2000 naar Nederland om te studeren aan de kunstacademie. Drie jaar later ontmoette ik mijn vrouw en besloot ik hier te blijven. Inmiddels woon ik al meer dan 20 jaar in Sliedrecht en ben ik vader van drie kinderen (2005, 2009 & 2012).

Toch blijf ik een island boy at heart. Mijn Caribische achtergrond proef je nog steeds in alles wat ik maak — van recepten tot de manier waarop ik kook.

Het doet me soms pijn om te zien hoe onze rijke cultuur stilletjes plaatsmaakt voor een wereld van fastfood en gemak. Juist daarom vind ik het belangrijk om onze gerechten, gebruiken en verhalen vast te leggen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de volgende generatie.

Na twaalf jaar ‘in the business’ denk ik dat dat aardig is gelukt. Maar ik ben nog lang niet klaar! Er is zó veel moois te creëren met die roots… juist wanneer je durft te vernieuwen.

Translate »