Home Receptenbijgerecht Surinaamse baka bana
Surinaamse baka bana recept met pindasambal

Surinaamse baka bana

door admin

Heerlijke gebakken bakbanaan in een zoet en knapperig jasje… Surinaamse baka bana maak je vanaf nu lekker zelf met ons recept!

First things first… wat is een ‘baka bana’ eigenlijk? Zoals ik al schreef zijn het dus plakken rijpe bakbanaan die in een zoet beslag worden gebakken. De ideale (Surinaamse) combinatie is om de baka bana te eten met pindasambal. Dat is voor Nederlanders even schrikken, maar geloof me: op die manier heeft je snack echt de perfecte balans tussen zoet en hartig.

Van Suriname tot Nederland: hoe Baka Bana een internationale favoriet werd.

Het begon allemaal in Suriname, waar baka bana al jarenlang een populaire lekkernij is. Het is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Javaanse keuken. Daar wordt ook gewone banaan in een zelfde soort ‘jasje’ gebakken. De pisang goreng. Gewone banaan wordt echter zacht na het frituren, terwijl bakbanaan zijn stevigheid behoudt.

De baka bana zoals wij ‘m nu kennen is vooral te vinden in de Surinaamse restaurants en toko’s in Nederland. Het geheim van deze snack zit hem in de eenvoud. Het is een gerecht dat met weinig ingrediënten en moeite te maken is, maar toch ontzettend lekker is. En dat is precies wat veel mensen aanspreekt! Inmiddels is baka bana dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse streetfood-cultuur.



Baka bana zelf maken

Dit recept is voor 4 porties

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bakbananen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 230 ml 7Up/Sprite
  • (zonnebloem)olie, om in te bakken

Bereiding Surinaamse baka bana

Schil de bakbananen en snijd ze in in de lengte en breedte doormidden.

Maak vervolgens een beslag door het zelfrijzend bakmeel te mengen met de suiker, het zout en de 7Up. Je kunt voor de frisdrank ook een suikervrije versie gebruiken.



Verhit de olie nu tot 175°C, haal de stukken bakbanaan door het beslag en frituur de baka bana totdat de buitenkant goudbruin en krokant is. Serveer de banaan met poedersuiker of (nog beter!) met pindasambal.

Liever een video van de baka bana?

In onderstaande video zie je in 40 seconden hoe ik de Surinaamse baka bana maak.

Probeer ook eens…

Ben je gek op bakbanaan? Probeer dan ook eens onze tostones of deze Antilliaanse banana hasá

Summary
Recipe Name
Surinaamse baka bana met pindasambel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1702 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend