Home Receptenkruiden, marinades en sauzen Surinaamse pindasambal: zelf maken!
Surinaamse baka bana recept met pindasambal

Surinaamse pindasambal: zelf maken!

door admin

Surinaamse pindasambal kun je (net als Indonesische pindasambal) kopen bij de toko. Je koopt dan een blok waarin alle droge ingrediënten zitten. Die hoef je dan alleen nog aan te lengen met water of melk. Lekker makkelijk, maar het is natuurlijk veel leuker om de pindasambel zelf te maken. In dit recept leg ik je uit hoe!

Baka bana met pindasambal

Deze pindasambal is de perfecte saus voor over je baka bana. De combinatie van de zoete bakbanaan (inclusief zoet, gefrituurd jasje) en deze pindasambel is echt hemels.

Voor de Nederlanders is de combi misschien even wennen, aangezien het echt even wat anders is dan hoe ze in Indonesië hun ‘pisang goreng‘ eten. Dát gerecht kennen we in Nederland al langer. Maar geloof me… als je de combinatie van bakbanaan en pindasaus eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders.



Je maakt van dit recept één grote portie pindasambal. Die kun je meteen opeten of maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de ingrediënten droog te bakken en zo je eigen ‘blok’ pindasambal te maken. In dat geval is hij langer houdbaar, ook op kamertemperatuur.

Ingrediënten:

  • 3 teentjes knoflook
  • 5 cm gemberwortel
  • 5 cm kentjoer (laos)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 mme Jeanette/Adjuma peper
  • 1 sjalotje
  • 2 el zonnebloemolie, om in te bakken
  • 250 gr pinda’s (of gebruik pindakaas)
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el tamarindepasta

Bereiding Surinaamse pindasambal

Snijd de knoflook, gember, kentjoer, citroengras, hete peper en de sjalot in stukken en maal ze daarna fijn in een keukenmachine of hakmolen.

Verhit de olie op matig vuur en bak de specerijen hier enkele minuten in. Maal ondertussen ook de pinda’s fijn en doe ze daarna in de pan. Je kunt eventueel ook pindakaas gebruiken, het liefst van 100% pinda’s.

Voeg nu zo’n 250 ml water toe, totdat je saus de gewenste dikte heeft.



Maak de saus af met de bruine suiker, sojasaus en tamarindepasta. Serveer ‘m warm, bijvoorbeeld over je baka bana of bij rijst of bami. Eet smakelijk!

Liever een video?

Bekijk in onderstaande video in ’n minuut hoe ik de Surinaamse pindasambal maak:

Summary
recipe image
Recipe Name
Maak zelf Surinaamse pindasambal!
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 882 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend