Ben je op zoek naar een lekker en makkelijk te maken gerecht? Probeer dan eens dit tajine recept met kip en citroen. Het is een feestje voor je smaakpapillen. Dit gerecht is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het zit vol met verse ingrediënten en kruiden die je lichaam goed doen. En het beste is dat je het allemaal in één pot kunt bereiden, de tajine. Ik maakte dit recept in samenwerking met Staub.
Je raadt het natuurlijk al: dit gerecht komt uit de Marokkaanse keuken. Dat is één van de landen waarin mensen graag in een tajine koken. Het is een speciaal keukengerei met een typische vorm. Aan de onderkant bestaat het uit een mooie schaal die je zowel kunt gebruiken om in te koken als om het gerecht op te dienen. De bovenkant heeft een conische vorm, waardoor de gerechten goed en gelijkmatig garen.
De tajine van Staub
Traditionele tajines worden gemaakt van aardewerk. Helaas zijn die daardoor niet geschikt voor het koken op inductie. Daarom was ik enorm blij toen ik deze ‘mixed’ tajine van het merk Staub ontdekte: Deze tajine is bijzonder omdat hij een bodem van gietijzer heeft. Gietijzer is een materiaal dat de warmte goed vasthoudt en gelijkmatig verdeelt. Dit betekent dat je gerecht gelijkmatig gaart, zonder dat er stukken zijn die te gaar of te rauw zijn. Het beste? Je hoeft deze gietijzeren schaal niet eerst in te branden – hij is namelijk al voorzien van een laagje ijzersterk zwart email.
En dan tóch een stukje traditie: want de bovenkant van deze tajine is ‘gewoon’ van aardewerk. Dit helpt om de warmte binnen te houden en de smaken van je gerecht te versterken. De tajine van Staub kan op alle warmtebronnen worden gebruikt, zelfs op de barbecue!
Ingemaakte citroen
Hoewel er in dit gerecht flink wat kruiden en specerijen gaan, is de échte smaakmaker de ingemaakte citroen. Je kunt deze kopen in Marokkaanse winkels, maar ook prima zelf maken. In het laatste geval snijd je biologische citroenen in kwarten, maar laat je de bovenkant vast zitten. Deze doe je in een grote pot die je afvult met citroensap en 100 gram zout. Enkele weken laten staan en voilà, ze zijn klaar voor gebruik!
Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van wat je erbij eet (b.v. rijst, brood of cous cous
Liever een video van de tajine met kip?
In onderstaande video zie je in één minuut hoe ik het recept van de tajine met kip en citroen maak:
Ingrediënten
- 1 ingemaakte citroen, in vieren gesneden en zonder pitjes
- 3 kippenbouten
- 1 grote ui, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Een klein bosje verse koriander, gehakt
- Een klein bosje verse peterselie, gehakt
- 2 tl gemalen gember
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout (naar smaak)
- Een paar draadjes saffraan
- 1 tl ras el hanout voor extra smaak
- 2 el olijfolie
- 2 winterwortels, in reepjes
- 3 aardappelen, in ‘frietjes’
- 10 groene olijven
- Extra water of bouillon, naar behoeven
Bereiding tajine met kip en citroen
1. Haal het vruchtvlees uit de ingemaakte citroenen en hak het fijn. Bewaar de schil voor later.
2. Doe het citroenvruchtvlees in een kom met de kip, ui, knoflook, koriander, peterselie, gember, paprikapoeder, peper, kurkuma en zout. Als je ras el Hanout gebruikt, doe die er dan ook bij. Meng alles goed door elkaar.
3. Maak nu de saffraan fijn in een vijzel. Dit gaat ’t makkelijkste als je een paar korreltjes suiker toevoegt. Voeg 2 el water bij de saffraan en doe dit ook bij de kip. Masseer de marinade goed in en laat de kip zo enkele uren marineren.
4. Doe wat olijfolie in de tajine.
5. Fruit de uien in de tajine en doe er daarna de knoflook bij. Leg nu de kip op de uien. Zet het vuur hoog en doe de deksel op de tajine. Laat de kip zo enkele minuten bakken. Zet het vuur vervolgens op de laagste stand.
6. Doe de olijven en de schil van de ingemaakte citroenen erbij. Leg daarna de wortels en aardappelstukjes om en om langs de rand van de tajine.
7. Doe wat water of bouillon in de tajine, doe de deksel erop, en zet het op een laag vuur. Laat het rustig koken.
8. Laat de tajine zo 50 tot 60 minuten zachtjes stoven, totdat de aardappelen en de kip gaar zijn.
9. Zet het vuur uit en laat de tajine 10 tot 15 minuten afkoelen voordat je het serveert. Eet smakelijk!.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.