Antilliaanse saté ku batata
Saté ku Batata
Caribische saté ku batata … niet te verwarren met ‘zomaar’ saté met friet. Want ook al is de basis hetzelfde, de uitvoering maakt deze Antilliaanse versie compleet anders dan wat je gewend bent.
Krokante aardappels en kipsaté, fluweelzachte saus met een steranijs als main character en daarbovenop pittige ingelegde uien. Klinkt simpel. Is het ook… maar dan wél met diepgang.
Antilliaans of Chinees
Dit gerecht is een staple op Curaçao, Aruba en Bonaire. De saus met steranijs als ster heeft duidelijk een Chinese oorsprong, en dat is goed te proeven. Het is dan ook een gerecht dat je vaak bij Chinese eettentjes of “snèks” op de eilanden vindt. In China zelf bestaat er geen versie van. Het is écht een gerecht dat ontstaan is op Curaçao. Het enige juiste antwoord is dus: “Saté ku batata is Antilliaans-Chinees”.
Liever een video?
In onderstaande video zie je in één minuut hoe ik de saté ku batata maak.
Uit mijn kookboek
Je vindt dit recept ook terug in mijn kookboek De Complete Antilliaanse Keuken. Daarin staan 300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Van familierecepten tot klassiekers zoals deze. Saté ku batata is zonder twijfel het meest gevraagde gerecht ooit. Dus natuurlijk staat hij er ook in. Je vindt het kookboek op BOL, Amazon, Bruna, Bookspot… of gewoon hier, in onze webshop.
HET RECEPT VOOR SATÉ KU BATATA
Ingrediënten:
Voor de kip:
- 500 gr kippendijfilet (of plantaardige kipstukjes)
- 2 el zonnebloemolie
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl komijn
- 1 tl koriander
- 3 tl masala
- zout en peper
- satéprikkers
Voor de aardappels:
- 1 kg vastkokende aardappelen
- olie om te frituren
Voor de saus:
- 50 gr roomboter
- 2 el bloem
- 100 ml water
- 1 tl uipoeder
- 3 tl masala
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 el maggi of ½ bouillonblokje
- mespunt trassi (optioneel)
- 1 tl mosterd
- 1 el pindakaas
- 1 hele steranijs
- 1 el suiker
Voor de pittige uien:
- 2 uien
- 1 madame Jeanette
- ½ tl knoflookpoeder
- 50 ml azijn
- 50 ml water
- ½ tl zout
- snufje ve-tsin (optioneel)
Zo maak je het
- Kip:
Snijd de kippendijfilet in stukjes. Meng met olie en alle specerijen. Laat dit goed intrekken. Week de prikkers in water, zodat ze niet verbranden tijdens het grillen. Rijg 5 stukjes kip op elke prikker en grill de saté 15 minuten op de barbecue, in de oven of in een pan. TIP: Halverwege keren! - Saus:
Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Laat dit een minuut doorkoken en voeg dan het water toe. Roer goed, totdat de saus glad is. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de steranijs na het koken. - Aardappels:
Snijd de aardappels in grove partjes. Spoel ze en droog ze daarna goed. Frituur de ‘batata’ 3 minuten op 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken. Verhoog de temperatuur van de friteuse nu naar 180°C en frituur de ‘batata’ totdat ze goudkleurig zijn. - Uien:
Snijd de uien en hete peper fijn. Meng dit met de knoflookpoeder, azijn, water, zout, en (optioneel!) ve-tsin. Laat de uien minstens 1 uur, maar liefst een hele nacht staan.

Serveren
Serveer de gebakken aardappelen met de saté en schep er een lepel saus over. Maak af met de ingemaakte uien… kome dushi / eet smakelijk!






Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.