Het is één van mijn ‘guilty pleasures‘, gewoon ’n keertje echte Hollandse kerriesaus over de groenten draperen. Bloemkool… met een papje, maar dan wel met smaak natuurlijk! Kerriesaus kun je in de supermarkt in ’n pakje kopen, maar waarom zou je? Het is namelijk heel makkelijk zelf te maken! Het kost je hooguit 5 minuutjes meer dan wanneer je met kant-en-klare saus aan de slag gaat. En zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder.
De kerriesaus zoals we die in Nederland kennen heeft — net zoals de kaassaus — een basis van bechamel. Dat is een gladde saus op basis van melk. De saus is gebonden met bloem en boter (we noemen dat een roux) waardoor hij lekker dik wordt. Precies hoe we het in Nederland graag lusten.
Deze kerriesaus kun je eten over gekookte groenten, aardappelen of bijvoorbeeld ’n stukje kipfilet. Voeg er in plaats van kerrie ook eens andere kruiden aan toe. Paprikapoeder bijvoorbeeld! Dat is minstens net zo lekker en weer ‘ns wat anders…
Dit recept is voor 4 porties
Ingrediënten:
- ½ ui, gesnipperd
- 3 tl kerriepoeder (of nog beter: masala)
- 25 gr bloem
- 25 gr roomboter
- 300 ml melk
- zout en peper naar smaak
- optioneel: gehakte peterselie, om te bestrooien
Bereiding zelfgemaakte kerriesaus
Smelt de roomboter in een pan op laag vuur. Fruit hierin de gesnipperde ui, samen met de kerrie of masala. Voeg daarna de bloem toe en roer goed. Bak de bloem een minuutje mee in de boter, zodat het gaar kan worden.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, terwijl je de saus goed roert. Je kunt het beste met ’n garde roeren – dit voorkomt het vormen van klontjes in de kerriesaus!
Blijf de saus verhitten, totdat hij kookt. Je merkt nu dat de saus dikker wordt. Laat de kerriesaus een minuutje koken en haal daarna de pan van het vuur. Maak de saus op smaak met zout en peper en bestrooi hem eventueel met de gehakte peterselie.
Serveer de kerriesaus warm bij bloemkool, broccoli, aardappelen of v. Óf gebruik hem in een lekkere ovenschotel. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.