Vegan spareribs. Die bestaan natuurlijk niet. En eerlijk is eerlijk, dit gerecht zou dus eigenlijk gewoon ’tempeh in een lekkere, sticky saus’ moeten heten. En tóch noemen we het vandaag vegan spareribs. Omdat ze er best ’n beetje op lijken. En omdat ze een prima alternatief zijn voor the real deal. Voor vegans, voor vegetariërs, maar ook voor vleeseters die eens een dagje wat anders wilen.
Elke vegan die ooit op ’n barbecue is geweest kent het probleem denk ik wel: heel veel vlees voor de carnivoren en voor jou ’n uitgedroogde vega-burger en een spiesje met paprika en champignon. Dat kan beter, mensen – bijvoorbeeld met dit lekkere gerecht dat écht substantie heeft.
Je maakt deze vegan ribs het liefst op de barbecue, maar ook in een koekenpan zijn ze prima te bereiden. En zelfs in de oven – net wat je wilt. Tempeh is namelijk ’n ingrediënt dat heel makkelijk en snel te verwerken is. En door de saus wordt dit gerecht sowieo een echte smaakbom, hoe je ’t ook bereidt!
Spareribs of tempeh?
Echte spareribs kan ik van tijd tot tijd best waarderen. Vooral als ze op de barbecue bereid zijn en die lekkere, rokerige smaak hebben. En tóch eet ik ook graag dit veganistische alternatief. Het is gezonder, minder vet, goedkoper en veel sneller klaar. En even tussen jou en mij: ik ben van mening dat elke dag vlees ook helemaal geen goed idee is. Lekker afwisselen dus!
Als je helemaal vegetarisch of vegan eet, is de keuze gauw gemaakt. Geen dierenleed, dus blijft de tempeh over. Met zóveel eiwitten (maar liefst 19 gram op elke 100 gram gewicht!) is het een prima vleesvervanger waarmee je je benodigde voedingsstoffen binnen no time binnen hebt.
En of ’tempeh’ nou een echte vleesvervanger is? Ik vind zelf dat het zo’n mooi en natuurlijk product is, dat ’t gewoon zijn eigen categorie verdient. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een heel aparte structuur en smaak. Het is helemaal niet gemaakt om op vlees te lijken en juist daarom zo lekker. Als je het nooit geprobeerd hebt? Try it! Voor de prijs hoef je het niet te laten.
Van dit recept (en van één blok tempeh van 400 gr) maak je 4 porties ‘vegan spareribs’. Heb je meer nodig? Dan kun je het recept simpelweg verdubbelen. En heb je minder nodig? Dan kun je ’n kleiner blok tempeh kopen van 250 gram.
Ingrediënten
- 1 blok tempeh (400 gr)
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl zout
- ½ tl gemalen zwarte peper
- 50 ml tomatenketchup
- 50 ml sojasaus
- 2 el (bruine) basterdsuiker
- 1 el azijn
- ½ tl chilivlokken
- ½ tl uipoeder
- 100 ml groentenbouillon*
*(alleen bij bereiding in de pan!) - ½ tl knoflookpoeder
- optioneel: een paar druppels liquid smoke
Bereiding vegan spareribs
Op de barbecue
Snijd de tempeh in de lengte doormidden en besprenkel beide stukken met een héél klein beetje water. Wrijf er vervolgens het paprikapoeder, zout en peper in.
Meng vervolgens alle andere ingrediënten, behalve de groentebouillon tot een barbecueasaus.
Verhit de barbecue totdat hij matig heet is en leg de tempeh op het rooster. Grill de tempeh zo enkele minuten ,totdat er zwarte strepen op komen.
Smeer daarna met ’n kwast wat van de saus op de tempeh. Draai hem om op ’t rooster en smeer ook de andere kant in. Dit kun je enkele malen herhalen, zodat er een lekker kleverige laag saus zich op de vegan spareribs hecht.
Na ongeveer 25 minuten is de tempeh klaar. Leg de stukken op ’n bord en snijd ze schuin tot ‘vegan spareribs’.
In een koekenpan
Neem een kleine koekenpan en meng daarin de ketchup met de sojasaus, paprikapoeder, suiker, chilivlokken, uipoeder, azijn, groentenbouillon en knoflookpoeder. Voeg eventueel ook de liquid smoke toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Breng het mengsel aan de kook en leg de tempeh erin. Laat dit samen zachtjes sudderen totdat de saus is ingedikt. Draai de tempeh halverwege één keer om. Wanneer de saus dik is haal je de tempeh uit de pan en snijd je ‘m in stukken.
Smeer de rest van de saus op de vegan spareribs en serveer ze met frietjes, brood of rijst en natuurlijk ’n salade. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.