Home Receptengebak Banoffee pie • taart met banaan, karamel en room
Banoffee pie recept bananentaart karamel banaan recepten

Banoffee pie • taart met banaan, karamel en room

door admin

Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan de combinatie van banaan, karamel en slagroom. En dat is precies waarom deze klassieke banoffee pie zo populair is. Je maakt ‘m met een bodem van zacht deeg. Daarop gaat ’n laagje karamel, stukken banaan en als laatste de slagroom. Hemels!

De karamel die op de banoffee pie gaat kun je op twee manieren maken. Voor ’n echte, dikke ‘dulce de leche’ karamel kun je een blikje gezoete, gecondenseerde melk nemen en deze 3 uur op heel laag vuur koken in een pan met ruim water. Zorg ervoor dat het blikje gedurende het hele proces onder water blijft. Na 3 uur laat je het blikje afkoelen en dan is je karamel klaar!

Dit is de gemakkelijke manier, maar het duurt wel langgg… in het recept staat daarom de link naar onze zelfgemaakte karamelsaus die je met suiker en slagroom maakt. Tip: gebruik voor de karamel voor de banoffee pie iets minder slagroom dan staat aangegeven in het recept voor ’n extra dikke saus!



Dit recept is voor één taart van zo’n 22 centimeter in doorsnede. Dat is genoeg voor 8-10 punten

Ingrediënten:

  • 300 ml karamelsaus
  • 250 gr tarwebloem
  • 125 gr roomboter
  • 1 ei
  • 3 el koud water
  • een snufje zout
  • 1 el kristalsuiker
  • 5 rijpe bananen
  • 400 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 2 zakjes klop-fix (optioneel, maar wel heel handig!)
  • 1 tl cacaopoeder, om te bestrooien
Banoffee pie recept bananentaart karamel banaan recepten

Bereiding van de banoffee pie

Maak eerst de karamel volgens één van de twee manieren die ik hierboven heb beschreven en laat dit vervolgens afkoelen.

Nu gaan we verder met het deeg van de banoffee pie. Snijd de roomboter in blokjes en meng die met de bloem, het ei, de kristalsuiker en een snufje zout tot kruimels. Voeg dan beetje bij beetje wat water toe, zodat je een stevig deeg krijgt. Kneed dit even door en verpak het daarna in plasticfolie. Laat het deeg zo 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm daarna de oven voor op 180°C en vet een bakblik (22-24 cm) in met bakspray of boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Prik daarna met een vork gaatjes op de bodem. De bodem moet ‘blind gebakken’ worden. Dit doe je als volgt:



Neem een vel bakpapier en maak dit nat onder de kraan. Verfrommel het en wring het een beetje uit. Leg het bakpapier vervolgens op de taartbodem en vul de bodem van de banoffee pie nu met rijst, bakbonen of gedroogde bonen. Zet de taartbodem in de oven en bak hem in ongeveer 35-40 minuten gaar en goudkleurig. Je kunt het bakpapier met de rijst/bonen het beste 10 minuten van tevoren verwijderen, zodat ook de bovenkant van het deeg kleur kan krijgen.

Als de taartbodem is gebakken laat je ‘m afkoelen op een rooster. Hierna kun je de karamel over de bodem verdelen. De taartbodem kan nu gekoeld worden bewaard totdat je de taart wilt gaan serveren. Vlak voor het serveren maak je de banoffee pie als volgt af:

Halveer alle bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Verdeel ze over de karamel op de taartbodem. Klop nu de slagroom stijf met de poedersuiker (en klop-fix) en verdeel die over de bananen. Bestrooi de taart met wat cacaopoeder. De banoffee pie is nu klaar… Eet smakelijk!



Probeer ook eens…

Ben je gek op taart met banaan? Probeer dan ook eens onze Antilliaanse bolo di bakoba!

Summary
recipe image
Recipe Name
Banoffee pie recept • taart met karamel & banaan • SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1975 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend