Home Receptenbarbecue Cornbread met paprika & geitenkaas


cornbread recept paprika geitenkaas corn bread recipe

Cornbread met paprika & geitenkaas

door admin

Cornbread mag natuurlijk niet ontbreken op een site over soul food. Je maakt dit Amerikaanse brood met een gedeelte maïsmeel en een gedeelte tarwe. Het wordt meestal gebakken in een gietijzeren pan. Dat kan op het vuur, maar ook in de oven. Zelfs op de barbecue kun je op deze manier een prima cornbread bakken!

Ik vind ‘t fijner om het cornbread met pan en al in de oven te zetten. Zo krijgt het warmte van alle kanten i.p.v. alleen de onderkant. Zo weet je zeker dat het straks van binnen gaar wordt, zonder dat er één kant te donker kleurt.



Zoet of hartig?

Klassiek cornbread is altijd ‘n beetje zoet. Net zoals onze Antilliaanse Johnny Cakes is het een fijne ‘kruising’ tussen een hartig en zoet gebak. Je eet het bij ‘t avondeten, in plaats van aardappelen of rijst. Bij een stoofschotel of ander gerecht met lekker veel saus is het ‘t allerlekkerst.

In deze versie verstoppen we lekker veel paprika. Dat geeft het cornbread niet alleen extra veel smaak, maar zorgt ook voor prachtige kleurtjes. Als je snel kijkt lijkt ‘t wel een beetje op een fruitcake. Naast de paprika gaat er ook verkruimelde geitenkaas door het beslag. Dat geeft het geheel toch nét weer een andere smaak.

cornbread recept paprika geitenkaas corn bread recipe

Bakken in een pan

Zoals ik al zei bak je cornbread het liefste in een gietijzeren pan of skillet. Een bakvorm kán ook, maar dit is natuurlijk ‘t meest authentiek.

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van deze skillet van het (Nederlandse) merk Valhal Outdoor. Die heb ik ‘n tijdje geleden gekregen, nadat ik zelf heel enthousiast was over de grotere versie zonder steel. Deze grotere ‘Vikingpan’ heb ik vorig jaar stiekem besteld, omdat Linda hem maar veel te stoer vond. Ze zijn eigenlijk gemaakt om buiten te koken — ik krijg altijd ook visioenen van een open vuur en kamperen als ik ermee bezig ben — maar kunnen prima op elke warmtebron worden geplaatst.



Nu is het een onmisbaar item in onze keuken en ook deze kleinere skillet wordt inmiddels veel gebruikt… voor cornbread, gebakken eieren en zelfs voor kleine pannenkoekjes! Gietijzer geleidt de warmte namelijk veel beter dan ander materiaal. Daarnaast houdt het de warmte ook véél langer vast en heb je dus minder last van schommelingen in temperatuur. Bonus: het is ook nog ‘ns prima betaalbaar!

Het recept

Van dit recept maak je één groot cornbread, dat genoeg is voor 4-6 personen. De pan die ik gebruikte heeft een diameter van 25 centimeter.

Je bent er ongeveer 10 minuten mee bezig en het gaat ongeveer ‘n half uur in de oven.

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 (groene) Spaanse peper, voor extra pit
  • 200 gram maïsmeel (polenta)
  • 150 gram bloem
  • 1 el suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 2 eieren, geklutst
  • 300 ml karnemelk of yoghurt
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 50 gr roomboter, gesmolten
cornbread recept paprika geitenkaas corn bread recipe

Bereiding cornbread met paprika & geitenkaas

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm of gietijzeren skillet in met boter.



Snijd de paprika’s in blokjes en meng deze in een grote kom. Voeg hier het maïsmeel, tarwebloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en peper aan toe.

Meng de karnemelk/yoghurt samen met de eieren en gesmolten boter in een andere kom. Meng dit vervolgens door de droge ingrediënten en roer totdat je een dik beslag hebt.

Verkruimel de geitenkaas boven de kom en roer de stukjes voorzichtig door het beslag. Stort het beslag vervolgens in de bakvorm.

Plaats de bakvorm of skillet in de oven en bak het cornbread in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Het cornbread is gaar, wanneer een satéprikker er schoon uit komt.

Laat het cornbread enkele minuten in de pan afkoelen en keer die vervolgens om op ‘n bord. Serveer het cornbread met wat extra gesmolten boter – Eet smakelijk!



  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
Cornbread met paprika en geitenkaas - RECEPT via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1801 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend