Het moest er toch maar eens van komen… het traditionele recept voor de oh-zo-lekkere Cannoli Siciliani! Dit is echt mijn favoriete gebakje bij de ‘pasticceria’ in Italië. En hoewel de buisjes met zoete ricotta en chocolade origineel uit Sicilië komen, kun je ze tegenwoordig in heel Italië vinden. En sinds ik ze jaren geleden voor het eerst proefde ben ik helemaal verliefd op deze dingen. Dus zodra ik in Rome ben en van het vliegveld rijd, is het steevast mijn eerste missie om een doosje van deze heerlijke cannoli vinden!
Cannoli Siciliani kopen
Zoals ik al zei kun je de cannoli Siciliani in Italië bij elke banketbakker vinden. En die zijn dan ook volgens het traditionele recept gemaakt en dus overheerlijk. In Nederland is dat helaas niet het geval. Hier vind je de cannoli soms bij de groothandel, of bij speciaalzaken die ze (jawel!) bij de groothandel inkopen. En die zijn het dus gewoon nét niet.
Cannoli Siciliani maak je namelijk van gefrituurd deeg dat wordt gevuld met ricotta. Door die vulling is het noodzakelijk dat de cannoli niet te lang blijven liggen. Dan wordt – net zoals bij een tompouce – het deeg nat en verliest het zijn krokante bite. Daarnaast is ricotta bederfelijk en moet het gekoeld blijven. De versie uit de groothandel wordt daarom meestal gevuld met iets wat op de binnenkant van een Oreo lijkt. Lekker, maar geen ricotta.
Zelf Cannoli Siciliani maken
De oplossing: zelf maken dus! Zo zijn ze lekker vers en gegarandeerd goed. Het is best makkelijk om cannoli Siciliani te maken, maar je hebt er ’n hulpje voor nodig en dat zijn de metalen buisjes. Gelukkig kun je die tegenwoordig gemakkelijk vinden. Je hebt ze in verschillende maten, bijvoorbeeld deze setjes bij BOL.com
Je rolt het deeg om de buisjes heen en gaan ze (dus met buisje en al) de hete olie in. Zo krijgen ze hun speciale vorm en kun je ze na afloop vullen met de ricotta.
Van dit recept maak je ongeveer 20 cannoli Siciliani (of 40 mini-cannoli) Wil je meer of minder maken? Dan kun je het recept prima verdubbelen of halveren
Ingrediënten:
Deeg
- 260 gr tarwebloem
- 30 gr kristalsuiker
- 30 gr roomboter, gekoeld*
- 1 tl cacaopoeder
- ½ tl zout
- 1 ei, geklutst
- 1 el azijn
- 50 ml witte wijn of Marsala
*Als je het helemaal traditioneel wilt maken, gebruik je reuzel in plaats van roomboter. Maar boter is uiteraard prima!
Vulling
- 800 gr ricotta
- 130 gr poedersuiker
- 75 gr pure chocolade, grof gehakt (of gebruik chocolate chips)
En verder…
- geklutst eiwit, om te plakken
- zonnebloemolie, om te frituren
- glacé kersen en geconfijte sinaasappelschil, om te versieren
- poedersuiker, om te bestrooien
Bereiding Cannoli Siciliani
Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor alle ingrediënten uit de eerste lijst tot ’n soepel deeg en kneed dit zo’n 10 minuten. Plakt het nog teveel? Voeg dan wat extra bloem toe. Is het juist te droog? Voeg dan wat extra wijn toe.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
Roer de ricotta los met een vork een meng dit met de poedersuiker en chocoladestukjes. Zet de vulling ook in de koelkast, totdat je de cannoli Siciliani gaat vullen.
Verwarm nu de frituurpan tot 180°C en bestrijk de metalen buisjes met wat olie. Rol het deeg daarna uit tot een lap van zo’n 3mm. Steek vervolgens met een koekjessteker of kom cirkels uit het deeg. Vouw de deegcirkel daarna over het metalen buisje.
Bestrijk de uiteindes met het eiwit en vouw ze over elkaar. Plak de uiteindes zo goed dicht. Bak de cannoli Siciliani (inclusief de metalen buisjes) in ongeveer 3 minuten gaar en goudbruin.
Haal de cannoli daarna uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg ze vervolgens met buisje en al zo’n 3 minuten in de vriezer om af te laten koelen. Verwijder daarna de buisjes uit de cannoli Siciliani en herhaal de stappen tot je geen deeg meer over hebt.
Let op: vul de cannoli Siciliani pas wanneer je ze gaat eten!
Vul een spuitzak met het ricottamengsel en vul de afgekoelde cannoli hiermee. Snijd vervolgens de sinaasappelschil en kersen in stukjes. Garneer de cannoli met de sinaasappelschil en kersen en bestrooi ze tenslotte met poedersuiker. Buon appetito!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.