De poké bowl is niet meer weg te denken… een heerlijk koud gerecht met ’n basis van rijst. Daar bovenop heel veel gekleurde groenten en dan meestal vis. Wij gaan ‘m vandaag een Caribische twist geven. Hoe? Met lekkere gebakken kip en gestoofde kousenband. Een schijfje avocado maakt ‘m helemaal af!
Sweet & spicy saus op je poké bowl
Vaak wordt een poké bowl geserveerd met ’n saus op basis van mayonaise. Heel lekker, maar ook een beetje machtig. In deze versie maak ik een heel lichte saus die lekker zoet én pittig is. Met wat madame Jeanette en limoensap heeft ‘ie de perfecte balans voor dit gerecht.
Een andere Caribische saus proberen? Ook de bekende ‘salsa rosada‘ zou het op deze poké bowl goed doen! Net wat je zelf het lekkerste vindt natuurlijk…
Dit recept is voor 4-6 porties
Ingrediënten:
Voor de rijst
- 500 gr sushi rijst
- 750 ml water
- 3 el azijn
- 1 el suiker
- 1 tl zout
De groenten
- 350 gr kousenband (of gebruik sperziebonen)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el ‘The Original’ kruidenmix*
*heb je de mix niet? Gebruik dan een mengsel van zout, peper, knoflookpoeder en peterselie - 1 wortel, geraspt
- 300 gr sojabonen
- 200 gr maïskorrels
- 400 gr taugé
- 1 avocado, in plakjes
- een bosje koriander, fijngehakt
- 1 limoen, in partjes
Voor de kip
- 750 gr kip dijfilet
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el ‘Curaçao hot chicken’ kruidenmix*
*heb je de mix niet? Gebruik dan ’n mengsel van zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en gember
en voor de saus
- 100 ml kokend water
- 3 tl suiker
- een flinke snuf zout
- het sap van 1 limoen
- 2 el azijn
- 1 el Thaise vissaus
- ½ madame Jeanette peper
- 1 tl (franse) Mosterd
Bereiding Caribische poké bowl
Begin met het maken van de saus. Hiervoor meng je het water met de suiker en het zout, totdat de suikerkristallen zijn opgelost. Doe nu de overige ingrediënten erbij en meng dit in een blender tot een gladde saus.
Kook vervolgens de rijst. Heb je niet eerder sushirijst gemaakt? Gebruik dan dit (makkelijke!) recept.
Snijd de kousenband in stukjes van 3cm en bak die, samen met de teentjes knoflook in een eetlepel olie. Voeg na 3 minuten de ‘The Original’ kruidenmix toe en giet een half glaasje water bij de kousenband. Zet het vuur laag en laat de kousenband in nog 10 minuten zachtjes gaar worden.
Maak ondertussen de kip. Hiervoor snijd je de dijfilet in reepjes en die kruid je met wat olie en de ‘Curaçao hot chicken’ kruidenmix (of een mix naar keuze!) Bak de kip rondom bruin en zet het vuur lager. Bak de kip in nog 10 minuten zachtjes gaar.
Kook de sojabonen 5 minuten in gezouten water. Gebruik je diepvries of verse maïskorrels? Kook die dan 3 minuten mee. Blancheer de taugé door die 30 seconden in kokend water te leggen. Spoel deze 3 groentes na het koken af met koud water en laat ze uitlekken.
Nu is het tijd om de poké bowl samen te stellen. Doe ’n basis van 1 ‘cup’ gekookte rijst in je schaal en leg daarop wat van de kip, de wortel, de taugé, de sojabonen, de maïs en de avocado. Bestrooi de poké bowl met koriander en giet er daarna wat van de saus over. Serveer met een partje limoen – eet smakelijk!
Liever een video?
In deze video zie je in minder dan een minuut hoe Jonathan en ik de Caribische poké bowl maken:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.