Home Recepten Ceviche van zalm, mango & grapefruit
ceviche recept zalm mango grapefruit soulfood

Ceviche van zalm, mango & grapefruit

door admin

Ceviche is een gerecht dat van oorsprong uit Peru komt. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit zo’n beetje elk land waar vis gegeten wordt. Deze versie met zalm, mango en grapefruit is heerlijk fris en zomers. De ingrediënten zijn prachtig gekleurd en belangrijker nog: ze vormen een heerlijke combinatie!

Het idee achter de ceviche is, dat de vis die je gebruikt wordt gegaard zónder warmte. Huh? De vis wordt dus niet gekookt of gebakken, maar is ook niet echt rauw. Zoals je op de foto ziet, lijkt de zalm die we gebruikt hebben gekookt of ten minste gepocheerd. Maar bij een ceviche komt daar dus geen hitte aan te pas.



De vis wordt namelijk “gekookt” door zuur. In dit geval een mengsel van citroen- en limoensap. Door de zalm daarin te marineren, krijgt de vis enorm veel smaak en verandert de structuur. Dat moet je een keer geprobeerd hebben!

Ceviche kun je trouwens van zo’n beetje elke vissoort maken. Dus niet alleen van zalm, maar bijvoorbeeld ook van wijting, tonijn, heilbot of tong. Let er bij de bereiding van de vis op of je een zachte of juist stevige vis hebt gekozen. Een stevigere vis moet wat langer marineren dan een zachte. Dat is alles.

Van dit recept maak je zo’n 4 porties ceviche (of 6x een klein voorgerecht!)

Ingrediënten:

  • 500 gr zalmfilet, in blokjes
  • het sap van 2 limoenen
  • het sap van 1 citroen
  • 1/2 Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 rode ui
  • enkele basilicumblaadjes
  • een takje peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1/4 courgette, in blokjes
  • 1 mango, in blokjes
  • 1 rode grapefruit
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: wat takjes zeekraal, voor extra kleur en smaak
ceviche recept zalm mango grapefruit soulfood

Bereiding ceviche van zalm, mango en grapefruit

Begin met het marineren van de zalm. Hiervoor kun je de zalmfilet in blokjes snijden en deze mengen met het limoen- en citroensap. Snipper de helft van de rode ui en voeg deze toe aan de marinade. Voeg ook de fijngesneden Spaanse peper toe en laat de zalm zo minstens een half uur in de koelkast marineren.



Ga ondertussen verder met de rest van de ingrediënten. Snijd de andere helft van de rode ui in ringetjes. Snijd vervolgens ook de basilicumblaadjes en de peterselie heel fijn en meng deze met de rode ui, de tomatenblokjes en de olijfolie.

Pel de grapefruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng deze door de rest van de groenten. Voeg tenslotte ook de courgetteblokjes, de mango en eventueel wat zeekraal toe. Breng de groenten daarna op smaak met zout en peper.

Meng nu ook de zalm door de ceviche. Haal de blokjes zalm uit de marinade en doe ze bij de rest van de groenten. Tenslotte kun je zo’n twee eetlepels van de marinade over de ceviche scheppen als dressing.

Tip: Het is ook lekker wanneer je de 2 eetlepels marinade eerst mengt met een eetlepel mayonaise. Goed kloppen, zodat je een dressing krijgt die melkwit en een beetje schuimig is!



Serveer de ceviche op een mooi bord, eventueel met wat brood. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met vis? Probeer dan ook eens onze gepaneerde sardientjes!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ceviche van zalm, mango & grapefruit - SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 589 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend