Heerlijk zachte broodjes met een vulling van cheddar kaas en ringetjes jalapeño pepers. Dát is nog eens wat anders dan anders!
Er is iets speciaals aan broodjes die met vulling en al zijn opgerold en gebakken. Zo ben ik echt gek op de klassieke, zoete cinnamon buns en Antilliaanse pandushi. Maar je kunt het principe toepassen voor iets hartigs. Deze cheddar jalapeño broodjes bijvoorbeeld, of de barbecue kip broodjes die we vorig jaar al maakten.
Het idee voor deze broodjes kreeg ik van mijn vriend Rudy. Hij is zeg maar ‘dé beste bakker van het hele kabouterbos’ en hij bakt regelmatig lekker zuurdesembrood waar deze ingrediënten ook in zitten. Enorm lekker, maar… ik ben dus best wel ongeduldig en als mijn brood gebakken is, wil ik het METEEN eten. Dat gaat niet bij brood dat je nog in plakken moet snijden. Daarom dus deze voorgevormde kleine broodjes. Die kunnen uit de oven – hop – je mond in!
Van dit recept maak je zo’n 15 cheddar jalapeño broodjes.
Ingrediënten:
voor het brood
- 500 gr bloem
- 300 ml lauwwarme melk
- 7 gr gedroogde gist OF 25 gr verse gist
- 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 25 gr suiker
- 10 gr zout
- wat extra roomboter, om te besmeren
voor de vulling
- 75 gr roomboter
- 1 el van onze ‘The Original’ kruiden
(of kruiden naar keuze) - 150 gr geraspte cheddar kaas
- 4 à 5 jalapeño pepers
Bekijk de video
In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de cheddar jalapeño broodjes maak:
Bereiding cheddar jalapeño broodjes
We beginnen dit recept met het maken van het brooddeeg. Los hiervoor als eerste de gist op in een klein beetje van de melk. Laat dit samen zo’n 10 minuten staan, totdat het begint te schuimen.
Kneed vervolgens een zacht en soepel deeg van alle ingrediënten. Met een standmixer duurt dit zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer ‘n kwartier. Doe het deeg vervolgens in ‘n grote kom en dek die af met plasticfolie of een natte theedoek. Laat het deeg zo een uur op een warme plek rijzen.
Nadat het deeg gerezen is, mag je het nogmaals zachtjes kneden. Bestuif daarna je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ‘n lap van zo’n centimeter dik. Smelt vervolgens de roomboter in een klein pannetje en roer hier de kruiden door.
Bestrijk de lap deeg licht met de gekruide boter. Ik gebruik hier een siliconen kwast voor. Als het goed is, hou je ongeveer de helft van het botermengsel over. Dit gebruiken we straks om de broodjes mee in te smeren.
Bestrooi het deeg vervolgens met de cheddar. Snijd daarna de jalapeño pepers in dunne ringetjes en strooi die ook over het deeg. Rol het deeg tenslotte strak op, op de manier waarop je ook een pannenkoek zou oprollen.
Knijp de rand van het deeg goed dicht, zodat de broodjes straks gesloten blijven. Snijd de deegrol daarna in plakken van zo’n 2,5 centimeter breed en leg die in een met bakpapier beklede ovenschaal of braadslede. De broodjes mogen onderling enkele centimeters ruimte hebben. Deze worden straks opgevuld, wanneer het brood opnieuw rijst.
Wanneer alle broodjes in de schaal liggen, mag je ze insmeren met ‘n laagje van de gekruide boter. Laat ze vervolgens nogmaals ‘n uur op een warme plek laten rijzen.
Verwarm daarna de oven voor op 200 graden. Bak de cheddar jalapeño broodjes in zo’n 20 minuten gaar en goudbruin. Wil je ze na het bakken mooi laten glimmen? Bestrijk ze dan in de laatste minuut met wat melk. Je kunt dit ook twee of drie keer doen.
Laat de broodjes tenslotte in de ovenschaal afkoelen. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.