Een lekkere vegetarische lunch van zelfgemaakt flatbread en fritters van black eyed peas (zwartoogbonen). Deze fritters zijn een echte soul food classic. Elk land geeft er z’n eigen draai aan en daarmee hebben ze minstens net zoveel namen. Fritters, kala of accara, om er een paar te noemen.
Je vindt er versies van in veel landen in de Caribbean en in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze hebben hun oorsprong in West-Afrika. Ook in Nigeria en Ghana worden dit soort ‘fritters’ gebakken. Vandaag serveer ik ze als een soort ‘falafel’. Dus met extra groenten en specerijen en op een flatbread. Enjoy!
INGREDIËNTEN
(voor 4 porties)
FLATBREAD
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr Griekse yoghurt
- 8 gr bakpoeder
- Snuf zout
BLACK EYED PEA FRITTERS
- 300 gr gedroogde black eyed peas
- 3 teentjes knoflook
- ½ ui
- ½ rode paprika
- 1 el tomatenpuree
- 1 el Caribbean Gold Blend kruidenmix*
- Een hete peper (optioneel!)
- 3 el bloem
- Zout naar smaak
- Olie om te frituren
Mijn kruidenmix vind je op deze pagina. Heb jij de mix niet? Gebruik dan tenminste een mengsel van komijn, kurkuma en koriander!
OM TE SERVEREN
Knoflooksaus, komkommer, tomaat, ingemaakte rode kool, rode ui, bosui
BEREIDING:
- Laat de black eyed peas een nacht weken in ruim water en giet ze daarna goed af.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de Griekse yoghurt, het bakpoeder en een snuf zout. Kneed dit tot een soepel deeg, verdeel het in vier porties, rol de stukken uit en bak ze in een droge, hete pan tot de flatbreads goudbruin en gaar zijn.
- Doe de afgegoten black eyed peas samen met de knoflook, ui, paprika, tomatenpuree, kruidenmix en eventueel een hete peper in een blender en maal het geheel tot een glad mengsel.
- Schep het mengsel in een kom, voeg de bloem en wat zout toe, en meng alles goed door elkaar. Vorm er met behulp van een lepel kleine balletjes van.
- Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan en frituur de balletjes tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de warme flatbreads met de fritters, verse groenten, ingemaakte rode kool, rode ui en een flinke scheut knoflooksaus. Garneer eventueel met ringetjes bosui voor een frisse touch.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.