Home Receptenhoofdgerechten Zelf seitan maken – van bloem óf gluten


seitan zelf maken basis recept bloem gluten

Zelf seitan maken – van bloem óf gluten

door admin

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwegluten. Het is helemaal plantaardig (vegan) en lijkkt qua structuur en bite op kip. Zelfs na lang koken of bakken behoudt seitan zijn stevige bite en daarom is het ook zo geliefd als vervanging voor vlees.

Je kunt seitan tegenwoordig kant en klaar kopen in de supermarkt. Daar vind je het in bakjes in het koelschap, bij de andere vegetarische producten. Kant en klare seitan is natuurlijk makkelijk maar minder lekker en een stuk duurder dan zelfgemaakte. En dan zelf maken kan op twee manieren…



Seitan maken met gluten

Bij de meeste molens en bakwinkels kun je tarwegluten per kilo kopen. Om seitan te maken kun je deze dan mengen met water, sojasaus en kruiden. Of bijvoorbeeld met bouillon of tomatenpuree. Het ligt er maar net aan welke smaak je de seitan op dat moment wilt meegeven.

Tarwegluten zijn een beetje prijzig, maar ze maken het proces wel makkelijk en snel. Gewoon een minuut of 5 kneden en daarna kan de seitan de pan of oven in. Je hebt hierbij geen afval, dus het is ook nog ‘ns efficiënt. Ben je van plan om seitan te maken van gluten? Bekijk dan onderstaande video:

Seitan maken van bloem

De andere manier om seitan te maken gaat nog ‘n stapje terug: van bloem dus. In tarwebloem zitten zowel gluten als zetmeel en het is de bedoeling dat het zetmeel van de gluten verwijderd wordt. Dit doe je, door een deeg te maken van bloem en water. Dit kneed je stevig door, totdat de gluten goed ontwikkeld zijn. Daarna ga je het deeg spoelen met water. Hierdoor komt het zetmeel los en spoelt weg.



Nu houd je de gluten over, die je daarna in de bouillon kan koken en kan verwerken in je favoriete recept. Ik vind ‘t zelf het lekkerste om de seitan in kleine stukjes te snijden en dan te bakken met paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Net zoals je met kipfilet zou doen. De seitan krijgt dan ‘n lekker krokant korstje en blijft van binnen zacht en sappig.

Vind je ‘t niet erg om wat meer werk te verrichten voor je eigen, zelfgemaakte seitan? Ik vertel je vast: het is een heel leuk proces en het kost je niet veel meer dan ‘n pak bloem! Hieronder volgt het recept om seitan te maken met bloem.

Dit recept is voor 6-8 porties. Inviezen is mogelijk. In de koelkast blijft de seitan 3 dagen goed.

Ingrediënten:

  • 1 Kg tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 500 ml water
  • bouillon, om in te koken

Bereiding seitan van bloem

Meng de bloem met het zout. Voeg er daarna zoveel water aan toe totdat je een soepel deeg krijgt. Kneed het deeg zo’n 15 minuten met de hand óf 5 minuten met een kneedmachine, totdat het elastisch is.



Maak van het deeg ‘n gladde bol en leg die in een kom met koud water. Het deeg moet onderwater staan. Laat het deeg zo een half uurtje rusten in het water.

Giet het koude water weg en vul de kom opnieuw, maar nu met lauwwarm water. Nu begint het proces om seitan te maken écht: kneed het deeg onderwater. Je bent misschien bang dat het helemaal oplost, maar ik beloof je dat dat niet gebeurt.

Je zult merken dat het deeg gedeeltelijk wegspoelt. Het zetmeel spoel je namelijk uit ‘t deeg en de gluten blijven over. Kneed net zo lang, tot je alleen de gluten overhoudt. Je kunt dit testen door het deeg in een nieuwe kom met water te leggen. Wanneer het water niet direct wit wordt, is de seitan klaar.

Je kunt het water met ‘t zetmeel nu wegspoelen, maar ook gebruiken om soepen of saus te binden, of als basis voor pannenkoeken.

Als je de seitan goed gespoeld hebt, kun je het ‘t beste stevig met je handen aandrukken, zodat het wat compacter wordt. Snijd het nu in 4 stukken en kook deze stukken zo’n 30 minuten in ruim bouillon. Je zult zien dat het tijdens het koken zo’n beetje in volume verdubbelt!

Haal de seitan na het koken uit de bouillon en verwerk het in je favoriete gerecht, zoals mensen ook met kipfilet zouden doen. Eet smakelijk!



seitan zelf maken basis recept bloem gluten

Probeer ook eens…

Ben je op zoek naar meer plantaardige gerechten? Probeer dan ook eens onze krokant gebakken oesterzwammen of deze Antilliaanse stoofschotel zonder vlees!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf seitan maken - van bloem óf gluten. Basisrecept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1227 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend