gamba's garnalen tijgergarnalen barbecue bbq recept

Gebakken gamba’s met knoflook en citroen

Gebakken gamba’s met knoflook en citroen bak je natuurlijk het liefste op de BBQ. Zo krijgen de grote garnalen extra veel smaak. Juist dat rokerige van de barbecue is een extraatje dat deze gamba’s een absolute winnaar maakt. Maar heb je geen tijd voor een BBQ of is het slecht weer? Dan kun je ze natuurlijk ook prima in een koekenpan bakken.

Let er dan wel op dat de pan op héél hoog vuur staat. Zo weet je zeker dat de gamba’s snel dichtschroeien en snel klaar zijn. Zo blijven ze van binnen boterzacht, terwijl ze van buiten iets karameliseren: perfect dus!

Even schrikken…

Ik moet het je wel meteen bekennen: dit is meteen het laatste recept met gamba’s of garnalen dat ik je ga geven. Na het maken van dit recept belandde ik namelijk op de spoedeisende hulp. Zonder adem en met bloeddoorlopen ogen… hop, meteen aan het infuus! Wat bleek: ik heb dus een hele heftige allergie ontwikkeld tegen schaaldieren. Zeg maar dag tegen de kroepoek!



Gelukkig konden de medewerkers op de spoedeisende hulp snel reageren en 3 uur & heel wat tests later mocht ik naar huis. De schrik zat er flink in, want zo’n vorm van allergie (en dat dus niet weten en gewoon zo’n gamba naar binnen werken) had fataal kunnen zijn. Voor mij dus geen schaaldieren meer… maar misschien kan ik Linda nog eens lief aankijken voor een volgend recept 😉

Deze kon er dus nog nét vanaf. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

Gepelde gamba’s of met schaal

Voor dit recept gebruikte ik tijgergarnalen / gamba’s met kop en schaal. Niet alleen ziet dit er indrukwekkend uit (ze zijn dan bijna 2x zo groot!) maar de schaal geeft extra smaak en bescherming. De hoge temperaturen van de barbecue of pan zorgen ervoor dat het vlees van de garnalen snel verbrandt. De schaal houdt dit tegen. Bovendien voegt het nog wat smaak toe, en dat is natuurlijk het belangrijkste van alles!

Gamba’s / garnalen schoonmaken

Voordat je dit recept maakt, moet je de gamba’s nog wel even schoonmaken. Je moet het darmkanaal verwijderen en de kopjes even uitspoelen. Als je ze met schaal en al bakt, is het iets lastiger om het darmkanaal te verwijderen dan wanneer ze al gepeld zijn, maar met dit trucje lukt het zeker:



Prik met een tandenstoker voorzichtig zo’n 3 mm in het vlees van de gamba, tussen de eerste twee schalen in. Als je de tandenstoker voorzichtig omhoog haalt, trek je een stukje van het darmkanaal mee. Deze kun je vervolgens in zijn geheel uit de gamba halen.

Dit recept is voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 8 Black Tiger garnalen / gamba’s
  • 3 teentjes knoflook
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • ½ tl zwarte peper
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • ½ tl chilivlokken
  • optioneel: het sap van 1/2 citroen, als dressing
gamba's garnalen tijgergarnalen barbecue bbq recept

Bereiding gamba’s met knoflook en citroen

Maak de garnalen schoon zoals hierboven beschreven. Daarna kun je ze marineren, dit doe je als volgt:

Pers de teentjes knoflook uit en verdeel dit samen met de zwarte peper, de geraspte citroenschil, de peterselie, de olijfolie, de chilivlokken en wat zout over de gamba’s. Doe de garnalen vervolgens in een afgedekte schaal en laat ze zo enkele uren (of nog beter: een hele nacht!) in de koelkast marineren.



Wanneer het tijd is om de gamba’s te bakken, haal je ze uit de marinade en bak je ze op de barbecue, op de grill óf in een hele hete koekenpan totdat ze helemaal rood kleuren. Dit duurt ongeveer zo’n 3-5 minuten, afhankelijk van de temperatuur van de BBQ.

Serveer de gamba’s met partjes citroen of sinaasappel en knijp er wat citroensap over voordat je ze opdient – eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gerechten met zeevruchten of vis? Probeer dan ook eens onze lekkere regenboog zalmspiesen!

Summary
recipe image
Recipe Name
Gebakken gamba's met knoflook en citroen - BBQ / barbecue recept!
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 740 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Of probeer dit eens: