We kunnen recepten zo moeilijk maken als we willen, maar vaak zijn de simpelste dingen tóch het lekkerste. Zoals deze hotwings – heerlijk krokante kippenvleugels met een stevige ‘kick’! Deze pittige vleugels kun je in veel restaurants en afhaalzaken kopen, maar zelfgemaakt is toch altijd het lekkerste.
Om deze spicy hot wings te maken gebruiken we ongemarineerde kippenvleugels. Die krijgen eerst ’n laagje specerijen, een zogenaamde ‘dry rub’. Daarna worden ze in de oven gebakken. Als laatste gaat er nog ’n laagje zelfgemaakte hot sauce over en klaar is Kees!
We gebruiken in dit recept cayennepeper en Spaanse peper. Die geven de hot wings pit, maar niet extreem veel hitte. Wil je de kippenvleugels toch liever iets minder pittig? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid. En wil je ze juist extra heet? Dan kun je madame Jeanette peper gebruiken in plaats van de Spaanse peper.
Van dit recept maak je 6 porties hot wings. Heb je meer of minder nodig? Je kunt het recept gemakkelijk halveren of verdubbelen.
Ingrediënten:
- 1 Kg kippenvleugels, gehalveerd bij het gewricht
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl mosterdpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 afgestreken tl zout
- 2 tl suiker
- ½ tl gemberpoeder
- 1 el zonnebloemolie
Voor de hot sauce
- 2 el appel- of wijnazijn
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el Worcestershire sauce
- 1 Spaanse peper, fijngehakt
- 1 el tomatenketchup
- 2 el honing
- een snufje gemalen kruidnagel
- zout en peper naar smaak
Bereiding van de hotwings
Meng de specerijen voor de ‘rub’ samen in een schaaltje. Voeg als laatste de zonnebloemolie toe. Leg nu ook de kippenvleugels in de schaal en meng het geheel goed door elkaar. Je mag de kippenvleugels goed met de ‘rub’ inwrijven.
Dek de schaal vervolgens af en laat de kippenvleugels minstens 2 uur in de koelkast marineren. (Als je in tijdnood bent, kun je het marineren eventueel ook overslaan)
Verwarm daarna de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de kippenvleugels op de bakplaat en bak ze daarna zo’n 30 minuten, totdat ze bijna gaar zijn.
Maak ondertussen de saus voor de hotwings. Dit doe je, door alle ingrediënten uit de tweede lijst in een schaal met elkaar te mengen. Maak de saus eventueel wat vloeibaarder met een eetlepel water.
Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk alle kippenvleugels met een beetje van de hot sauce. Zet de bakplaat vervolgens terug en bak de hot wings nog zo’n 15 minuten, totdat ze gaar en krokant zijn. De saus heeft nu ’n hard laagje op de kippenvleugels gevormd.
Tip: Je kunt de hotwings ook tweemaal insmeren met de saus en ze terugzetten in de oven. Zo wordt het laagje nóg krokanter en smaakvoller. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met kip? Probeer dan ook eens onze spiesjes met kipgehakt of de Antilliaanse stobá di galiña.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.