Dit is één van mijn favoriete manieren om kip te bereiden. Het is doodsimpel en lekker snel klaar. Ik zeg het niet gauw, maar dit recept is echt ‘fool proof’. Door de zoetzure saus met specerijen, ananas en paprika krijgt de kip ’n heerlijke smaak. Een beetje rijst erbij en je maaltijd is klaar. Lekker voor ’n doordeweekse dag dus.
Sommige mensen zouden dit gerecht ‘kip Hawaii’ noemen of zelfs ‘Caribische kip’. Gaan wij niet doen. Dit is gewoon ’n samenraapsel uit verschillende keukens en hoewel het heerlijk is, is ’t totaal niet traditioneel.
Italiaanse Kip Tropika uit Nederland(?)
We hebben thuis een geweldige Italiaanse keuken-encyclopedie uit de jaren ’70. Twaalf dikke boeken met allerlei recepten die op alfabetische volgorde zijn gerangschikt. Hij draagt de prachtige naam “La Grande Encyclopedia della Cucina” – klinkt gewichtig hè?
Wat deze encyclopedie zo grappig maakt is dat de recepten niet Italiaans zijn, maar wél vanuit Italiaans oogpunt zijn geschreven. Sterker nog: er staan (zogenaamd) recepten uit allerlei landen in, die dan met een Italiaanse bril op zijn vertaald.
Dat zorgt af en toe voor grappige dingen. Zoals die keer dat ik ’n Nederlands vlaggetje in het hoofdstuk met kiprecepten zag. “Kip Tropika” (zo noemden ze ’t) zou een echt Nederlands gerecht zijn. En het recept leek ’n beetje op deze. Kip, ananas, paprika… totáál niet Hollands, maar waarschijnlijk hadden ze het gekopieerd uit ’n Nederlands tijdschrift of boek. Die dan weer claimde dat het een heel exotisch gerecht was.
Zo zie je: we doen allemaal maar wat. Het is lekker, maar het is geen gerecht uit ’n bepaalde windstreek.
Dit recept is voor 4 porties. Voel je vrij om het te verdubbelen of te halveren. En eet je plantaardig? Dan kun je de kip natuurlijk vervangen door je favoriete vleesvervanger (seitan bijvoorbeeld, of kipstuckjes van de Vegetarische Slager!)
Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 500 gr kipfilet, in blokjes van 3x3cm
- 2 rode paprika’s, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- een stuk gemberwortel van 3 cm, geraspt
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- zout en peper naar smaak
- ½ tl kerrie of masala
- 1 el suiker
- 2 el witte wijnazijn
- 1 el donkere sojasaus
- 2 el tomatenpuree
- 100 ml (kippen)bouillon
- 3 tl maïzena, om te binden
- 1 ananas, in stukjes (of 2 blikjes ananas, uitgelekt)
- sesamzaadjes, om te bestrooien
- 4 porties saffraanrijst, (of gewoon witte rijst) gekookt

Bereiding zoetzure kip, paprika & ananas
Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui, knoflook en gember, totdat de ui glazig ziet. Meng ondertussen de stukjes kip met de kerrie, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout en peper naar smaak. Voeg de stukjes kip toe aan de groenten en bak ze op hoog vuur mee, totdat ze bruin kleuren.
Doe nu de paprikastukjes in de pan en bak die zo’n 5 minuten mee. Voeg daarna de suiker, wijnazijn, sojasaus, tomatenpuree en de bouillon toe en zet het vuur laag. Zet de deksel op de pan en laat het gerecht zo 10 minuten zachtjes sudderen.
Voeg vervolgens de ananas toe en laat die nog 5 minuten meestoven. Meng daarna de maïzena met wat water en giet dit in de pan, om de saus te binden. Serveer de kip met (saffraan)rijst en bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met gestoofde kip? Probeer dan ook eens onze Antilliaanse stobá di galiña!






Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.