Macaronisalade is echt zo’n bijgerecht dat óveral bij kan. Hij mag niet ontbreken bij ’n goede barbecue en ook tijdens een feest is de Antilliaanse ‘salada di macaroni’ een geweldige keuze. Het is heel makkelijk om te maken, lekker voordelig en… hij blijft in de koelkast zeker 3 dagen goed! Fijn om van tevoren te maken dus.
Jennyfer en ik doen tonijn en kaas in onze salada di macaroni. Dat hoeft trouwens niet persé – je kunt met de eiwitten lekker variëren. Maak de macaronisalade ook eens met gerookte kipfilet, hamblokjes of in stukjes gesneden knakworst. Of ga juist voor een vegetarische versie met stukjes seitan of tempeh! Alles kan… zo lang de saus maar op smaak is!
Let op: Ik maak mijn macaronisalade met lekker veel groenten. Goed voor de lijn én de vitamientjes! Hierbij wijk ik wel een beetje af van ‘de Antilliaanse standaard’. Hou jij niet zoveel van groenten als ik? Gebruik dan 500 gram macaroni i.p.v. 250 gram.
Dit recept is voor 4-6 porties macaronisalade. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.
Ingrediënten:
- 250 gr macaroni
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- ½ komkommer, in blokjes
- 2 tomaten, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- ½ blikje (200 gr) maïskorrels
- ½ blikje (200 gr) doperwten
- 2 blikjes (300 gr) tonijn in stukjes
- 150 gr geraspte kaas (jong belegen)
- optioneel: ½ madame Jeanette peper, fijngesneden
Voor de saus
- 5 flinke eetlepels mayonaise (ik gebruik halfvolle mayo!)
- 1 limoen, geraspte schil + sap
- 1 tl honing
- 1 el ‘The Original’ kruidenmix*
(of gebruik een mengsel van zout, knoflookpoeder, peterselie en korianderblad) - zout en peper naar smaak
Liever een video?
In onderstaande video zie je in ongeveer 2 minuten hoe Jennyfer en ik de macaronisalade maken:
Bereiding Antilliaanse salada di macaroni
Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de gekookte macaroni vervolgens goed af met koud water en zet het even apart.
Snijd nu alle groenten in blokjes die ongeveer zo groot zijn als de macaroni. Doe deze samen in een grote schaal en voeg ook de tonijn, de kaas, de maïskorrels en doperwten toe. Houd je van pittig? Doe er dan ook een halve fijngesneden mme. Jeanette peper bij!
Doe de macaroni nu bij de groenten in de schaal. Neem daarna een kleine kom en meng daarin de mayonaise met de limoen (sap + schil), de honing en de kruiden. Maak de dressing af met zout en peper naar smaak.
Doe de dressing bij de macaronisalade in de kom en schep alles goed door. Serveer de salada di macaroni als bijgerecht bij de barbecue, brunch of tijdens een feest. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.