Mango chutney is wat mij betreft de perfecte manier om ’n Soul Food maaltijd af te maken. Of je nu ’n rijstgerecht eet of gaat voor gebakken vlees of vis… een flinke lepel mango chutney geeft het gewoon nét dat beetje extra!
De oorsprong van deze chutney ligt natuurlijk in India. Ook in Suriname en op de Engelstalige eilanden in het Caribische gebied vind je mango chutney. Niet verwonderlijk natuurlijk, want het is ook zó lekker. Met dit recept maak je een goed gebalanceerde versie van de chutney. Die zowel zoet, zuur als pittig is.
Natuurlijk kun je eindeloos variëren met het recept. Hou jij van extra heet? Doe er dan wat meer madame Jeanette peper in. En hou je juist van een wat zoetere mango chutney? Dan kun je er een peper minder in doen. Easy!
Liever een video van de mango chutney?
In onderstaande video kun je in 30 seconden zien hoe ik de mango chutney maak:
Van dit recept maak je ’n flinke pot mango chutney, minstens genoeg voor 8 porties.
Ingrediënten:
- 3 stevige mango’s
- 2 madame Jeanette pepers (naar smaak!)
- 2 el (zonnebloem)olie*
*of gebruik arachide- , rijst- of soja-olie - 50 ml azijn
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el masala specerijen
- een snufje kaneel
- ½ tl zout
Bereiding van mango chutney
Schil de mango’s en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de madame Jeanettte pepers fijn. Ik gebruik de zaadjes van de peper liever niet in dit recept.
Neem nu een sauspan en verhit hierin de olie op middelhoog vuur. Fruit hierin de stukjes ui, de geperste knoflook en de stukjes madame Jeanette peper, totdat de ui glazig ziet. Dit duurt zo’n 5 minuten.
Voeg vervolgens de azijn, het zout, de kaneel en de masala specerijen toe en roer totdat de stukjes ui met de specerijen bedekt zijn. Doe daarna ook de mangoblokjes in de pan en roer alles nogmaals goed door.
Verhit het mengsel totdat het kookt. Zet het vuur daarna laag en laat de mango chutney zo 10 minuten zachtjes pruttelen. Let op dat de chutney niet te droog wordt en aan de bodem gaat aanzetten. In dat geval mag je ’n eetlepel water toevoegen.
Na zo’n 10 minuten is de mango chutney klaar en kun je hem in een grote pot (of meerdere kleine potjes!) scheppen. Laat de chutney afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna in de koelkast.
TIP: Ben je niet van plan om de chutney direct te eten? Schenk dan een laagje olie over de chutney in de pot. Zo blijft hij zeker een week goed!
Probeer ook eens…
Ben je gek op zelfgemaakte chutneys en sauzen? Probeer dan ook eens onze kaassaus of de Antilliaanse krioyosaus!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.