Home ReceptenBrood Pannenkoeken bakken met ons basisrecept
pannenkoeken bakken Nederlandse Hollandse pannenkoek recept basisrecept

Pannenkoeken bakken met ons basisrecept

door admin

Pannenkoeken! Bijna iedereen krijgt een glimlach op z’n gezicht als ze er aan denken. Leuke herinneringen aan vroeger, jeugdsentiment, feestjes… het past helemaal in dat Nederlandse beeld van gezelligheid. Maar om gezellig pannenkoeken te kunnen eten is een goed basisrecept natuurlijk essentieel. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf pannenkoekenbeslag te maken. En ook het bakken is een fluitje van een cent.

Hoe eet jij je pannenkoek het liefst? Met stroop, plakjes kaas, poedersuiker, appelstroop of chocopasta? Of ga je voor hartig… pannenkoeken met kaas en spek bijvoorbeeld? Iedereen heeft zijn eigen favoriete topping.

En dat is meteen het mooie van pannenkoeken: je kunt er alle kanten mee op! Maar voordat we daarover beginnen gaan we terug naar de basis. Hierbij mijn absolute ‘fool proof’ recept voor de lekkerste Nederlandse pannenkoeken.Met dit basisrecept kun je de standaard pannenkoeken maken. Zonder toeters en bellen, gewoon naturel. Voor het maken van dit gerecht gebruik je ’t liefste een koekenpan die een diameter heeft tussen de 26 en de 30 cm. Hierdoor krijg je mooie, flinke pannenkoeken.

Dit recept is voor 10-12 stuks

Ingredienten:

  • 500 ml volle melk
  • 300 gr tarwebloem
  • 30 gr roomboter
  • 2 eieren
  • ’n snufje zout
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Bereiding pannenkoekenbeslag

Smelt de boter op laag vuur en meng het met de eieren en de helft van de melk. Klop dit met een garde totdat het een glad geheel wordt. Zeef vervolgens de bloem en het zout boven de kom. Meng het geheel vervolgens tot een glad beslag en zorg ervoor dat er geen klontjes erin zitten. Het beslag is nu ongeveer zo dik als vanillevla.

Schenk de rest van de melk in het beslag en klop het nogmaals goed. Het beslag is nu ’n stuk dunner en klaar om te veranderen in heerlijke Hollandse pannenkoeken!Pannenkoeken bakken

Verwarm een koekenpan op hoog vuur en schep er een theelepel zonnebloemolie in. Als de olie heet is, schep je ’n soeplepel van het beslag in de pan. Houd de pan vervolgens scheef (naar alle kanten) om het beslag over de bodem te laten lopen. Als de bodem van de pan bedekt is, plaats je de pan terug op het vuur.

Bak de pannenkoek nu zo’n 2 minuten, totdat de bovenkant droog is. Wanneer de bovenkant van de pannenkoek droog is mag je ‘m omkeren en aan de andere kant nogmaals 2 minuten bakken. Als beide kanten van de pannenkoek kleur hebben, laat je de pannenkoek uit de pan op ’n bord glijden.

Tip: Bedek het bord met pannenkoeken met een ander bord (omgekeerd), zodat de pannenkoeken lekker warm blijven!

Herhaal deze stappen totdat je al het beslag hebt gebakken. Dus voor elke pannenkoek doe je eerst een theelepel olie in de pan en vervolgens ’n soeplepel beslag. Wil je ingrediënten meebakken in het beslag? Leg die dan in de pan wanneer het beslag nog nat is.Serveer de pannenkoeken heet met je favoriete topping – Eet smakelijk!

pannenkoeken bakken Nederlandse Hollandse pannenkoek recept basisrecept

Tips voor perfecte pannenkoeken

  • Meng altijd eerst de helft van de melk met de bloem. Zo wordt de kans op klontjes in het beslag kleiner!
  • Gebruik een koekenpan met een dikke bodem. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter verdeeld wordt. Zo worden de pannenkoeken gelijkmatig gaar.
  • Pannenkoeken bak je ’t beste op héél hoog vuur. Zo zijn ze lekker snel klaar en worden ze niet vettig.
  • Gebruik ’t liefst zonnebloem- of arachideolie om in te bakken en geen roomboter. Roomboter kan de hoge temperaturen niet aan en zal verbranden.

Probeer ook eens…

Ben je gek op pannenkoeken en wil je eens een andere versie proberen? Bak dan eens onze lekkere pompoenpannenkoeken of deze pannenkoeken van maïsmeel!

Summary
Recipe Name
Pannenkoeken bakken • basisrecept voor de perfecte pannenkoek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1993 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend