Home Receptenhoofdgerechten Picanha puntjes met smashed potatoes

Picanha puntjes met smashed potatoes

door admin

Boterzachte stukjes picanha met lekker gekruide smashed potatoes. Met dit gerecht maak je iedereen blij. Eet de picanha met lekkere, zelfgemaakte Chimichurri saus of mayonaise.

Picanha is een mooi stuk rundvlees dat in het Nederlands staartstuk wordt genoemd. Het zit namelijk achterop de rug van de koe, net voor de staart. In zijn geheel weegt hij zo’n 1,5 Kg. Je herkent ‘m meteen aan zijn driehoekige vorm en de flinke vetlaag die erop zit. Dit vet geeft het vlees tijdens het bakken bescherming en smaak.

Schrik niet van deze vetlaag! In de meeste gevallen eet je die namelijk niet op. Tijdens het garen smelt het meeste vet weg en beschermt de picanha to tegen uitdrogen. Je kunt daarna eventueel wat van het gesmolten vet gebruiken om een lekkere jus van te maken. Het stukje vet dat na het bakken aan het vlees blijft zitten, kun je prima achteraf wegsnijden. Zo heeft het vlees maximale smaak.



Picanha bakken

Je kunt de picanha in zijn geheel bakken op de barbecue of in de oven. Als je weet waar je mee bezig bent, krijg je daarmee echt een perfect stukje vlees. In dit recept kies ik ervoor om de picanha eerst in puntjes te snijden. Deze kunnen dan in een koekenpan of braadpan worden bereid. Deze ‘puntjes’ zijn veel minder foutgevoelig en natuurlijk is het vlees zo sneller klaar. Nog ’n voordeel: je hoeft het na bereiding niet eerst aan te snijden. Iedereen kan gewoon ’n aantal stukjes picanha uit de pan nemen.

Om deze puntjes te krijgen, snijd je de picanha eerst in steaks van zo’n 3 cm breed. Deze snijd je vervolgens in een punt, waarbij de vetlaag de buitenste rand vormt. Een beetje zoals bij een taart dus. Van ’n hele picanha van anderhalve kilo maak je genoeg puntjes voor 8 personen.

Bij dit recept ga ik uit van 4 porties, dus gebruik ik de helft van de picanha. De andere helft gaat morgen in deze lekkere noedelsoep, in plaats van de bavette die we eerder gebruikten!

picanha smashed potatoes recept soulfood

Ingrediënten

voor 4 personen



  • 1/2 picanha, in puntjes gesneden
  • zout en peper naar smaak
  • een klontje roomboter
  • 1 el olijfolie

voor de smashed potatoes

  • 1 Kg kleine aardappelen
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uipoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 30 gr roomboter
  • 2 el olijfolie
  • fijngehakte peterselie, om te bestrooien

Bereiding picanha puntjes met smashed potatoes

Begin met de smashed potatoes. Schil de aardappelen en kook ze zo’n 10 minuten in licht gezouten water. Giet het water af en laat de aardappelen even droogstomen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. (190 graden voor een heteluchtoven)

Smelt de roomboter en meng hier de olijfolie, zout, peper, uipoeder en knoflookpoeder door.

Neem nu de aardappelen en ‘plet’ ze een beetje met een grote lepel of de achterkant van een pan. Het is de bedoeling dat de aardappelen iets open barsten en dus meer oppervlakte krijgen die je straks lekker krokant kunt bakken.



Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het botermengsel dat je zojuist hebt gemaakt. Bak de smashed potatoes zo in ongeveer 30-40 minuten gaar en goudkleurig. Bestrooi ze na het bakken met de gehakte peterselie.

Wanneer de aardappelen nog 10 minuten moeten bakken, ga je verder met het vlees.

Snijd de picanha in puntjes zoals hierboven beschreven. Wrijf de stukjes vlees in met zout en peper. Verhit de roomboter en de olijfolie samen in een braadpan op hoog vuur. Wanneer de pan goed heet is, leg je de stukjes picanha hierin. Draai ze enkele malen, zodat ze aan de buitenkant goed zijn dichtgeschroeid.

Zet het vuur nu laag en laat de stukjes picanha in 5-10 minuten zachtjes garen. Voor medium gebakken vlees kun je het beste 5 minuten aanhouden, nadat het vlees dichtgeschroeid is.

In de pan zal flink wat vloeibaar vet van het vlees aanwezig zijn. Giet dit af. Ik gebruik het vet om jus te maken. Die kun je bij dit gerecht eten, of bewaren voor een dag later.



picanha smashed potatoes recept soulfood

Het gerecht serveren

Serveer de picanha door ze aan de rand van een serveerschaal of braadpan te leggen. In het midden gaan de smashed potatoes en in het midden dáárvan komt de saus.

Wij serveerden dit gerecht met de sour & sweet chilisaus van de Heeren van Pedis. Dat is een lekkere, rauwe saus op basis van hete hpeper en wortel. Je kunt de picanha ook serveren met chimichurri of met de jus die je van het vet hebt gemaakt. – Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Picanha puntjes met smashed potatoes - SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1279 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend