Pompoenpolenta is een mooi woord voor Scrabble, nietwaar? Maar met dit gerecht scoor je ook buiten het spelen om goede punten! Samen met de gegratineerde vis maak je er ’n complete maaltijd van… en alles is tóch binnen een uurtje klaar. Dat noem ik nog eens handig!
Als je, net zoals ik, een link hebt met de Antillen zou je ‘polenta’ (gekookt maïsmeel) misschien eerder ‘funchi’ noemen. Toch kies ik in dit recept voor de Italiaanse naam, omdat we het maïsmeel op z’n Italiaans lekker zacht houden. Op Curaçao zijn we gewend dat de funchi na het koken stevig wordt en in plakken gesneden kan worden. De Italianen eten hun polenta wat zachter, zoals risotto. Het mag dus nog wat over het bord ‘lopen’ en je kunt het eten als ’n zachte puree.
De pompoen maakt de polenta lekker zoet. Deze zoetigheid geven we ’n fijne tegenhanger met de kaas en kruiden. Met de vis erbij is het écht een lekker bordje!
Andere vissoorten
We maken deze gegratineerde vis met een stuk kabeljauwfilet, maar voel je vrij om ook eens een andere vissoort te proberen. Schol, zalm, zeebaars… eigenlijk kun je zo’n beetje elke soort vis op deze manier bereiden. En terwijl de oven ’t werk doet, heb jij genoeg tijd om de rest van de maaltijd klaar te maken. Efficiënt dus.
En vooruit, voor dit recept mag je eens diepvriesvis gebruiken. In de oven garen is namelijk één van de weinige bereidingen waarbij dat (bijna) geen verschil maakt.
Dit recept is voor 4 personen. Halveren of verdubbelen kan prima!
Ingrediënten:
Voor de gegratineerde vis
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 el olijfolie
- 30 gr grof paneermeel of Panko (Japans paneermeel)
- een bosje platte peterselie of een eetlepel gedroogde peterselie
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 750 gr kabeljauwfilet – aan één stuk, of losse stukken
Voor de pompoenpolenta
- een kleine flespompoen, circa 700 gr
- 300 gr voorgestoomd maïsmeel (Harina P.A.N.)
- 50 gr roomboter
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zwarte peper
- 50 gr geraspte kaas (liefst belegen)
- 1 tl zout
- een snufje cayennepeper, naar smaak
Bereiding pompoenpolenta
Schil de flespompoen en snijd hem daarna in stukken. Kook de pompoen in gezouten water totdat hij gaar is. Giet vervolgens het water af en pureer of prak de pompoen helemaal fijn. Meng deze puree daarna met ’n halve liter water.
Ga nu verder met de bereiding van de vis. (zie onder) Wanneer de vis in de oven staat, maak je de pompoenpolenta zoals hieronder beschreven staat.
Verhit een grote pan op het vuur en doe hier het pompoenmengsel in. Voeg er de roomboter, de paprikapoeder, de peper, het zout en de cayennepeper aan toe en roer het geheel goed door. Voeg nu in één keer het maïsmeel toe en roer de polenta met een garde heel goed door, zodat je geen klontjes krijgt.
Laat de polenta zo ’n kwartiertje zachtjes pruttelen. Voel je vrij om in de tussentijd meer water toe te voegen. De pompoenpolenta mag (heet, in de pan) ongeveer do dik zijn als vanillevla. Voeg als laatste de geraspte kaas toe en roer nog eenmaal goed door. Laat de polenta met het deksel op de pan iets steviger worden voordat je het opdient.
Bereiding gegratineerde kabeljauw
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een flinke ovenschaal klaar.
Snipper de ui en fruit deze enkele minuten in de olijfolie, totdat de stukjes ui glazig zien. Doe er daarna de geperste knoflookteentjes bij en fruit deze nog ’n minuutje samen met de ui. Zet het vuur daarna uit.
Doe de ui en knoflook in een kom en roer er de gehakte peterselie en het paneermeel door. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en eventueel wat paprikapoeder.
Zorg ervoor dat de kabeljauwfilet goed droog is. Leg de vis daarna in het bakblik en verdeel er het mengsel over dat je zojuist hebt gemaakt. Druk het goed aan, zodat het straks ’n stevig korstje wordt.
Plaats het bakblik vervolgens in de oven en laat de kabeljauw in ongeveer 15 minuten gaar worden, terwijl de bovenkant mooi kleurt en knapperig wordt. Als de vis in de oven staat, ga je verder met het maken van de pompoenpolenta.
Wanneer beide onderdelen klaar zijn, is het tijd om de borden op te maken. Schep een flinke soeplepel van de polenta in het midden van elk bord en leg er een stuk gegratineerde kabeljauw op. Wij versierden het gerecht daarna met uienringen in zuur en wat druppels sambal/hot sauce. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op visgerechten met ’n korstje? Probeer dan ook eens deze lekkere gepaneerde sardientjes!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.