Home Receptenhoofdgerechten Pulled Pork met Cola (uit de oven)
pulled pork arepitas recept sandwich cola

Pulled Pork met Cola (uit de oven)

door admin

Het is een klassieker die niet voor niets geliefd is bij heel veel mensen: pulled pork met cola. Oftewel: een broodje met heerlijk zacht draadjesvlees van het varken. Urenlang gegaard, totdat het echt he-le-maal uit elkaar valt. Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan dat! Het allerlekkerste is hij natuurlijk van de barbecue, maar bij gebrek aan goed weer of zin om het apparaat urenlang te bewaken, is de oven ook prima geschikt.

Het is een heerlijk gerecht dat je op verschillende manieren kunt maken. Bijvoorbeeld met barbecuesaus. Of zoals in dit geval… met cola! De marinade met cola maakt het vlees lekker zacht en zorgt voor een fijne, zoete smaak die perfect bij de kruidige specerijen past. ‘ A match made in heaven’ .

Voor de beste ‘pulled pork’ gebruik je een wat vetter stuk varkensvlees. Een schouder of procureur (nek) bijvoorbeeld. Door het lange garen op een lagere temperatuur krijgt het vet de tijd om compleet uit het vlees weg te smelten. Hierdoor blijft het vlees zacht en sappig en krijg je meteen een heerlijke jus. Hoe langer het vlees gaart, hoe meer het vet zachtjes wegsmelt, totdat alleen de draadjes van het vlees overblijven. Boterzacht en geschikt om zonder enige moeite uit elkaar te halen. En daar maken we dan deze heerlijke broodjes pulled pork van!



pulled pork arepitas recept sandwich cola

Pulled pork van de Procureur

Voor dit recept gebruiken wij de procureur van het varken. Dat is een deftige naam voor ‘nek, zonder been’. De procureur heeft een mooi vetgehalte (dat later dus wegsmelt en het vlees sappig houdt) en weegt zo’n 2 tot 2,5 kilo. Doordat het vlees van de procureur geen huid, grote zenuwen of botten bevat is het na ’t bakken meteen te verwerken tot pulled pork. Een kind kan de was doen, dus!

Zo’n mooi — en groot — stuk vlees vind je natuurlijk niet in de supermarkt. Daarvoor kun je het beste naar ’n goede slager gaan. Die kan het zeker voor je bestellen!

De broodjes & toppings:

Gebruik voor het maken van deze pulled pork sandwiches vooral de broodjes die jij ’t lekkerste vindt. In ons geval waren dat deze bruine puntjes, maar voor het maken van de video heb ik arepitas gebruikt. Het recept daarvan vind je door op de link te klikken.

Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos variëren met de toppings. Ingemaakte rode kool (zie foto) staat natuurlijk prachtig, net zoals sla en augurk. Maar gebruik ook hiervoor weer net wat jij ’t lekkerste vindt.



Extra saus mag ook altijd, maar is eigenlijk niet nodig. Door de grote hoeveelheid kruiden die na het bakken door ’t vlees geroerd worden en het vocht en vet dat het loslaat, maakt het in de oven zijn eigen saus al.

Dit recept is voor een stuk of 10 broodjes. Wil je er maar 2, 3, of 4? Houd dan toch het recept aan (de procureur heeft nou eenmaal een bepaalde grootte), maar verdeel het vlees na ’t bakken over verschillende bakjes en vries een gedeelte in.

Ingrediënten:

  • Broodjes naar keuze
  • 1 varkensprocureur (2 tot 2,5 KG)
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el korianderzaad, gemalen
  • 1 el uipoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)
  • 1 el zout
  • 2 tl zwarte peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl suiker
  • 1 blikje (330 ml) cola

En verder (optioneel, naar smaak):

  • ½ rode kool, in reepjes gesneden en in water met azijn gelegd
  • 1 winterwortel, julienne gesneden
  • 3 augurken, in plakjes
  • Blaadjes kropsla
  • Mayonaise of ketchup
  • Sambal / pika
  • Ringetjes bosui

Bereiding pulled pork sandwiches

Begin natuurlijk met het bereiden van het vlees. Aangezien dit zo’n 5-6 uur de oven in moet, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Meng als eerste alle specerijen, het zout, de peper en de suiker uit de eerste lijst door elkaar. Je hebt nu een hele lekkere ‘dry rub’ gemaakt. Hiermee mag je de procureur helemaal ‘paneren’. Er mag echt ’n flinke laag specerijen op het vlees. Deze gaan na het bakken namelijk door het geheel heen.



Als het vlees compleet bedekt is met de specerijen, doe je het in een afsluitbare zak waarin je ook de cola giet. Doe de zak dicht en leg het vlees minstens een nacht (maar nog beter: 24 uur!) in de koelkast om te marineren. De volgende dag ga je verder met het bakken van de pulled pork.

Pulled pork bakken

verwarm je de oven voor op 200°C en leg je het vlees in een grote ovenschaal. Zet het vlees nu in de oven en bak het 30 minuten op 200°C. Draai daarna de temperatuur naar beneden, tot ongeveer 140°C. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat het vlees zo nog minstens 4 uur zachtjes doorgaren.

Als het vlees helemaal gaar is, haal je het uit de oven en kun je het met behulp van 2 vorken helemaal uit elkaar halen, totdat je alleen draadjes overhoudt. Roer de kruiden, het vet en het sap wat in de ovenschaal ligt goed door het vlees, zodat alle stukjes evenveel smaak hebben.

Maak nu de broodjes: snijd de broodjes doormidden en beleg ze met wat sla, de pulled pork, de ingemaakte rode kool, wortel en bosui. Maak de broodjes af met wat saus of sambal. Nogmaals: dit is geheel naar smaak. Zo lang het vlees maar goed gebakken is, zit je altijd goed! – Eet smakelijk!

Liever een video?

In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de pulled pork met cola maak:

Summary
recipe image
Recipe Name
Pulled pork met cola uit de oven • SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2072 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend