glühwein recept zelf maken gluhwijn bisschopswijn gekruide wijn

Glühwein

door admin

Glühwein is één van de lekkerste drankjes die je in de winter kunt drinken. Het doet je meteen denken aan de gezellige Duitse kerstmarkten. Zo’n glaasje verwarmde, kruidige glühwein (of op z’n Nederlands: Gluhwijn) is de perfecte manier om lekker op te warmen op een koude, winterse dag

Wat is glühwein?

Glühwein is een drank die wordt gemaakt met rode wijn als basis. De wijn wordt extra gezoet en er worden warme specerijen aan toegevoegd. Het meest kenmerkende van glühwein is natuurlijk dat het warm (bijna heet!) gedronken wordt. Zo komen de smaken van de rode wijn en de specerijen nog beter tot hun recht.In Nederland wordt deze Duitse specialiteit ook weleens bisschopswijn of gekruide wijn genoemd. Ook zie je de vernederlandste naam ‘glühwijn’ weleens voorbij komen. De recepten van deze variaties op glühwein zijn bijna allemaal hetzelfde. Hier en daar wordt er wat met de hoeveelheid suiker of de specerijen ‘gespeeld’.

Natuurlijk geldt ook voor dit recept weer dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo vind ik sinaasappel in mijn glühwein heerlijk, maar je kunt het natuurlijk ook met alléén maar specerijen maken. Net wat je zelf het lekkerste vindt dus!

Van dit recept maak je 8 glazen glühwein. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk halveren of verdubbelen.

Ingrediënten:

  • 1 L rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • de schil van ½ citroen
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kruidnagels
  • 2 stuks steranijs
  • 2 el kristalsuiker
glühwein recept zelf maken gluhwijn bisschopswijn gekruide wijn

Bereiding van glühwein

Neem een pan met een dikke bodem en schenk hier de liter wijn in. Verwarm de wijn op laag vuur. Het is tijdens het gehele recept belangrijk dat de wijn NIET kookt (dan verdampt de alcohol namelijk)! De ideale temperatuur voor glühwein is 80°C.Snijd nu de sinaasappel in schijfjes en de citroenschil in repen van zo’n centimeter dik. Doe de sinaasappel en citroenschil bij de wijn in de pan.

Voeg vervolgens ook de kaneelstokjes, de kruidnagels en de steranijs toe. Doe als laatste de suiker bij de wijn in de pan.

TIP: Als je de kruidnagels in één van de schijfjes sinaasappel steekt, loop je geen risico dat ze in één van de glazen glühwein terecht komen!

Laat de glühwein zo op héél laag vuur in een half uurtje goed op smaak komen. Nogmaals: de wijn mag echt niet koken!Serveer de wijn warm, eventueel met een schijfje sinaasappel in elk glas. – Drink smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgemaakte drankjes? Probeer dan ook eens onze homemade bubble tea of de Antilliaanse ponche crema!

Summary
Recipe Name
Glühwein zelf maken met ons recept - SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 818 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend