Home Receptenhoofdgerechten Stoofschotel met lamsvlees en pruimen
stoofschotel met lamsvlees en pruimen recept soulfood

Stoofschotel met lamsvlees en pruimen

door admin

Deze heerlijke stoofschotel met lamsvlees en pruimen heeft door de zoete ingrediënten een Arabisch tintje. Wij eten ‘m het liefst met parelcouscous, maar ook met ‘gewone’ couscous’ of met rijst is hij onweerstaanbaar lekker. In de stoofschotel zitten ook al wat aardappelen die je mee laat garen met het vlees en de saus. Extra smaakvol dus!

Je kunt deze stoofschotel met verschillende soorten lamsvlees maken. Onze favoriet is de lamsnek. Dit is wat vetter en heeft door het bot en de merg meer smaak dan bijvoorbeeld een lamsbout. En het is ook nog eens het meest economische stukje vlees. Een win-win situatie, dus.


Alternatieven voor lamsvlees

Houd je niet van lamsvlees of kun je het écht niet vinden? Dan kun je ook runderlappen gebruiken. Daar smaakt deze stoofschotel ook prima mee. En voor ’n vegan variant kun je het vlees vervangen door tempeh of seitan. De stooftijd wordt dan wel aanzienlijk korter, namelijk 45 minuten in totaal.



Dit recept is voor 4 personen. Verdubbelen of halveren kan prima.

Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 500 gr lamsvlees (b.v. nek)
  • 1 ui, in plakken
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 600 gr aardappelen, geschild en in parten
  • 2 winterwortels, in stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ tl korianderzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld
  • 75 gr pruimen, gedroogd en pitloos
  • verse peterselie, om te bestrooien
  • zout en peper naar smaak
stoofschotel met lamsvlees en pruimen recept soulfood

Bereiding stoofschotel met lamsvlees

Verhit de olijfolie in een grote (stoof)pan en bak hier de stukken lamsvlees in, totdat ze bruin kleuren. Haal het vlees daarna uit de pan en leg er de plakken ui en de stukjes paprika in. Deze mogen de bodem van de pan bedekken. Zet het vuur nu middelhoog.

Maak nu een tweede laag in de pan van de stukken aardappel en wortel. Leg hier het vlees weer bovenop.

Pers de knoflooktenen en meng die met de komijn, koriander, paprikapoeder, gemberpoeder en het verkruimelde bouillonblokje. Voeg enkele eetlepels water toe om hier ’n papje van te maken. Giet dit over het vlees in de pan. Verdeel nu ook de pruimen over de pan en voeg zoveel water toe dat het vlees nét onder staat.



Zet het vuur nu laag en doe de deksel op de pan. Zo mag de stoofschotel in ongeveer 2 uur héél zachtjes gaar worden. Om de stukken aardappel en wortel niet te laten breken mag je de stoofschotel ondertussen niet roeren! Het enige waar je op moet letten is dat de stoofschotel niet droogkookt. Voeg dus eventueel wat water toe wanneer dit het geval is.

Serveer de stoofschotel met (parel)couscous of rijst en ’n schijfje limoen. Wij deden er nog wat gegrilde olijven bij voor extra smaak… Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Op zoek naar meer lekkere recepten voor stoofschotels? Probeer dan ook eens onze Jamaicaanse ossenstaart of de Antilliaanse stobá di karni!

Summary
recipe image
Recipe Name
Stoofschotel met lamsvlees en pruimen • RECEPT via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2380 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend