Chicken wings zijn eigenlijk altijd goed. Maar wanneer je deze pittig gekruide kippenvleugels op de barbecue bereidt, zijn ze misschien nog wel het lekkerste! Om het beste resultaat te krijgen moet je echter wel wat voorzorgsmaatregelen treffen. Wanneer je chicken wings ‘zomaar’ op de barbecue legt, heb je namelijk kans dat de kippenvleugels uitdrogen.
De wings zijn niet zo groot en tegen de tijd dat ze door en door gaar zijn, zijn ze aan de buitenkant vaak al wat droog. Daarom deel ik vandaag mijn beste ‘geheim’ met je, om ervoor te zorgen dat de chicken wings altijd lekker mals en sappig blijven.
Brine voor chicken wings
Om je te verzekeren dat je altijd de lekkerste kippenvleugels krijgt is er één belangrijk onderdeel dat je absoluut niet mag overslaan: de ‘brine’! In het Nederlands zouden wij ‘pekel’ zeggen. Het vlees gaat voor het bereiden eerst in een badje van water met flink veel zout, azijn, suiker en specerijen. Hierdoor neemt het extra smaak en vocht op, wat het eindresultaat ten goede komt.
Eigenlijk is een ‘brine’ een prima manier om alle soorten vlees extra smaak en malsheid te geven. Maar bij kip vind ik het écht een must. Probeer het eens en je merkt het verschil meteen.

Het geheim van een scheutje azijn
Voor deze ‘brine’ gebruik ik naast het zout ook troebele appelazijn van Tromp & Rueb. Deze ongefilterde azijn is gemaakt van appels en zit boordevol smaak. Tomp & Rueb heeft als slogan ‘het geheim van een scheutje azijn’, en dat is ook zéker het geval bij dit recept. Het zuur in de azijn zorgt (samen met het zout) voor extra malse chicken wings. En de smaak van deze appelazijn is heerlijk zacht en fruitig.
Ik gebruik de azijn in dit recept niet alleen voor de ‘brine’, maar ook voor de barbecuesaus. Die saus is overigens zó gemaakt. Je plaatst de pan met ingrediënten namelijk gewoon op de barbecue, terwijl de kip er ook op ligt. Lekker snel en zo krijgt óók de saus die lekkere rooksmaak mee.
Je vindt Tromp & Rueb appelazijn natuurtroebel gewoon bij de supermarkt. Enne… hij is ook nog ‘ns lekker voordelig!
Van dit recept maak je 4-6 porties barbecue wings
Ingrediënten:
Voor de brine
- 1 L water
- 75 gr zout
- 50 gr kristalsuiker
- 3 el appelazijn
- 1 el chilivlokken
- ½ el gemalen zwarte peper
Voor de kip
- 1 KG kippenvleugels
- 2 el (zonnebloem)olie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl uipoeder
- Zout en peper naar smaak
Voor de saus
- 2 tomaten, in plakken
- 2 rode paprika’s, gehalveerd
- 1 madame Jeanette peper (naar smaak)
- 3 el olijfolie
- 3 el appelazijn
- Een snufje gemalen kruidnagel
- 3 el kristalsuiker
- ½ tl uipoeder
- Zout en peper naar smaak

Bereiding barbecue chicken wings
Maak eerst de ‘brine’ voor de kippenvleugels. Hiervoor verhit je een kwart van het water in een pan. Meng er het zout en de suiker door en roer totdat de suikerkristallen zijn opgelost. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en roer alles nogmaals goed door. Giet het mengsel vervolgens in een grote schaal. Wanneer de ‘brine’ is afgekoeld tot kamertemperatuur, mag je de chicken wings erin leggen.
Plaats de schaal met de kippenvleugels 4-6 uur in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Giet de vleugels vervolgens af en dep ze droog met keukenpapier.
Meng nu alle ingrediënten voor de marinade in een kom en wrijf de kippenvleugels ermee in. Je kunt de chicken wings zó op de barbecue leggen, maar ik vind het handiger om er ’n stuk of 5 op twee spiesen te prikken, zodat ik ze gemakkelijk kan omdraaien.
Om de barbecuesaus te maken giet je wat olie in een (gietijzeren) pan en daarop plaats je de gesneden groenten.
Verhit de barbecue en plaats zowel de pan als de kippenvleugels op het rooster. Draai de chicken wings regelmatig om, zodat ze gelijkmatig garen. Na zo’n 20-25 minuten zijn ze gaar.
Haal de kippenvleugels en de pan van het rooster en doe de inhoud van de pan samen met de azijn, de suiker, de kruidnagel, het uipoeder en zout en peper in de blender en meng het geheel tot een gladde saus.
Serveer de chicken wings met de saus, brood of frietjes en natuurlijk een lekkere salade. Eet smakelijk!





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.