Saoto is een gerecht uit de Surinaams-Javaanse keuken. Het is een heerlijke kippensoep die veel lijkt op de Indonesische ‘soto ayam’. De soep is door de Javanen mee naar Suriname genomen en daar heeft hij in de loop der tijd die extra letter gekregen.
Ik maakte de Surinaamse saoto soep naar het recept van niemand minder dan Def Rhymz. Die ken je misschien van zijn aanstekelijke muziek en enthousiasme, maar wist je dat hij ook een échte chef-kok is?
Bouillon en extra’s maken de saoto
Het recept voor Surinaamse saoto bestaat uit twee gedeelten: Eerst maak je de bouillon. Die moet goed op smaak zijn, dus hierin gaan lekker veel krachtige ingrediënten zoals laos, piment, salam en natuurlijk kip. De ‘exotische’ ingrediënten kun je vinden in Surinaamse toko’s of bij de grote Chinese supermarkten.
Als de bouillon klaar is, stel je de schaaltjes soep samen met toppings naar keuze. Sommige mensen eten ook rijst bij de saoto. Wij hebben deze keer gekozen voor een versie zonder rijst, maar met lekker veel groenten.
Liever een video?
Bekijk in onderstaande video binnen ’n minuut hoe Def Rhymz & ik de saoto maken:
Van dit recept maak je ruim 6 liter saoto.
(Dat is genoeg voor 8 grote porties)
Ingrediënten:
voor de saoto bouillon
- 3 kippenbouten
- 2 stengels citroengras (sereh), gekneusd
- 2 stukken laos, in schijfjes
- 3 cm gember, in schijfjes
- 8 pimentkorrels
- 2 salamblaadjes
- 3 takjes bladselderij, fijngehakt
- 2 uien, gehalveerd
- 4 teentjes knoflook, in schijfjes
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2 groentenbouillonblokjes
- 1 tl witte peper
- optioneel: 1 madame Jeanette peper
Garnituren
- hardgekookte eieren (1 p.p.)
- 2 kipfilets
- een bosje bladselderij, fijngehakt
- 300 gr taugé
- gefrituurde aardappelsticks
- gefrituurde rijstvermicelli (soe-on)
ketjap sambal
- 100 ml ketjap manis
- 1 madame Jeanette peper, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
Bereiding Surinaamse Javaanse saoto soep
Verhit 4 liter water tot het kookpunt. Doe daar alle ingrediënten voor de bouillon in. Breng het water nu terug aan de kook en laat de bouillon zo’n 2 uur zachtjes koken. Wanneer de bouillon nog 30 minuten moet koken, kun je ook de kipfilets meekoken.
Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon. Haal de kip (filet + bouten) uit de zeef en pluis het vlees in kleine stukjes. De overige ingrediënten die zijn gebruikt om de bouillon te maken mag je weggooien.
Maak ondertussen de ketjap sambal door de madame Jeanette samen met de knoflook fijn te malen. Ik gebruik hiervoor het liefst ’n hakmolen. Voeg dit toe aan de ketjap en roer goed.
Serveer de saoto soep als volgt:
Doe in elke kom wat gepluisde kip, een hardgekookt ei, wat selderij, wat taugé, gefrituurde aardappelsticks en vermicelli. Giet er vervolgens de (hete!) bouillon over. Maak de soep af met enkele theelepels van de ketjap sambal. Eet smakelijk!
* Bij de laatste stap kun je eventueel ook rijst aan de saoto soep toevoegen… of je kunt wat rijst in een aparte kom serveren.
Probeer ook eens…
Ben je gek op traditionele soepen? Probeer dan ook eens onze West-Afrikaanse okrasoep of de Antilliaanse sòpi di galiña
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.