Home Receptengezond Vegan risotto met witte asperges
vegan asperge risotto recept soulfood witte asperges

Vegan risotto met witte asperges

door admin

Deze heerlijke risotto is romig en met de smaak van witte asperges proef je het voorjaar. Als je het proeft zou je het niet geloven, maar het is toch écht waar: deze risotto is ook nog eens helemaal vegan!

Asperges: het witte goud

Asperges… ze zijn er weer! Niet voor niets worden deze delicate witte stengels ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Nederlandse asperges zijn maar kort verkrijgbaar en het kost nogal wat moeite om ze te verbouwen en heelhuids in de winkel te krijgen.Gisteren kregen we van het aspergecentrum een box met daarin (natuurlijk!) asperges, maar ook een fles witte wijn en twee pakjes plantaardige boter. “Of we daar iets leuks mee konden maken”. Nu zijn zowel Linda als ik gek op televisieprogramma’s als ‘ready, steady, cook’ waarbij kandidaten een doos met ingrediënten krijgen en dan binnen een bepaalde tijd iets lekkers daarmee moeten maken.

Een leuk weetje: in Italië heet het programma ‘la prova del cuoco’ en Linda’s nichten hebben het daar eens in tegen elkaar opgenomen. De oudste nicht heeft uiteindelijk gewonnen. Zoals het hoort, natuurlijk.

Zo voelde het voor ons nu ook een beetje. Asperges zijn niet zo lang houdbaar, dus opschieten met dat recept! En wij waren natuurlijk pas tevreden als we zowel de asperges als de wijn én de plantaardige boter in ’t recept hadden verwerkt. Daarmee was deze risotto dus een goede keuze.

Het recept voor de risotto

Ik maak deze risotto het liefst voor twee personen. Op zo’n dag dat de kinderen graag frietjes of pannenkoeken eten ofzo. Dan hebben wij een speciaal diner samen. Natuurlijk met een glaasje van de witte wijn die dan toch al open is.Dit recept is dus voor 2 porties, maar je kunt het gemakkelijk verdubbelen. En eet je niet persé vegan? Dan kun je uiteraard ook ‘gewone’ boter en een beetje geraspte kaas gebruiken om ‘m nog lekkerder te maken.

Ingrediënten:

  • 6 witte asperges (circa 200 gr)
  • 400 ml groentenbouillon
  • 1/2 tl suiker
  • 4 el olijfolie
  • 50 gr (plantaardige) boter
  • 120 gr risottorijst
  • 80 ml witte wijn
  • wat nootmuskaat, zout en peper naar smaak
  • gehakte peterselie, om te bestrooien
vegan asperge risotto recept soulfood witte asperges

Bereiding vegan risotto met asperges

Schil de asperges net onder het kopje en snijd de harde onderkantjes af. Snijd ook de kopjes van de asperges. Doe deze samen met de bouillon in een pannetje en laat ze daarin zo’n 15 minuten zachtjes sudderen. Zeef de bouillon daarna en leg de kopjes van de asperges apart. De schillen en onderkantjes mag je weggooien.

Houd de bouillon warm op een heel laag vuurtje. Doe vervolgens de suiker bij de bouillon. Dit is nodig, om het zuur uit de wijn te balanceren.

Verhit nu de risottorijst samen met de olijfolie in een grote pan en roer, totdat de rijst begint te piepen. Giet er daarna de wijn over en roer goed.Schep nu telkens een soeplepel van de bouillon door de rijst en roer die er goed doorheen. Laat de risottorijst zo zachtjes koken, totdat de bouillon is opgenomen. Giet er daarna opnieuw een lepel bouillon over. Herhaal dit, totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 35 minuten.

Tip: heb je te weinig bouillon? Giet er dan op het laatst nog wat heet water bij.

Wanneer de rijst nog zo’n 10 minuten moet koken, snijd je de rest van de asperges eerst door de lengte doormidden en vervolgens in reepjes. Doe die bij de rijst en roer goed. Ze mogen de laatste 10 minuten meekoken, zodat ze smaak afgeven en lekker zacht worden.

Wanneer de rijst bijna gaar is, roer je er de (plantaardige) boter door. Haal de pan van het vuur en roer, totdat je een romig geheel hebt. Maak de risotto op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel de risotto over twee borden en bestrooi beide porties met peterselie. Leg in het midden van elk bord drie van de gegaarde aspergekopjes. Eet smakelijk!Probeer ook eens…

Ben je gek op rijstgerechten? Probeer dan ook eens onze lekkere Jollof Rice!

Summary
Recipe Name
Vegan risotto met witte asperges • SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1614 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend