Home Receptenhoofdgerechten Pastelón • ovenschotel uit Puerto Rico


pastelón piñon puerto rico lasagne lasagna ovenschotel recept

Pastelón • ovenschotel uit Puerto Rico

door admin

Pastelón wordt ook weleens Puerto Ricaanse lasagne genoemd. Het heeft een basis van een pittig gehaktmengsel (picadillo) dat afgewisseld wordt met plakjes rijpe bakbanaan. Bovenop gaat ‘n mengsel van kaas en eieren om de pastelón helemaal af te maken. Er zit dus geen pasta of bloem in en daarmee is het gerecht ook nog eens helemaal glutevrij!

Verschillende versies van pastelón

Net als bij lasagne is er geen officieel vast recept voor de pastelón. Daarom zie je dat iedereen zijn eigen draai aan het gerecht geeft. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld bonen of rozijnen toe aan het gehaktmengsel. Anderen kiezen ervoor om geen plakjes bakbanaan te gebruiken, maar de bananen eerst te stampen (eventueel met cassave) en het dan als puree in het gerecht te verwerken.



Een andere naam voor dit gerecht is piñon. Ook in de Dominicaanse republiek wordt ‘n versie van pastelón of piñon gegeten. Wij gaan in dit recept uit van de meest voorkomende versie uit Puerto Rico – die met plakjes bakbanaan. Dat is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog ‘ns super feestelijk uit!

Dit recept is voor 6-8 porties (Tip: houd de porties wat kleiner dan bij lasagne, want pastelón is een machtig gerecht!)

pastelón piñon puerto rico lasagne lasagna ovenschotel recept

Ingrediënten:

  • 4 rijpe bakbananen*
  • 1 el zonnebloemolie

Voor de Picadillo

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • een snufje gemalen korianderzaad
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 gr rundgehakt
  • 1 blikje (400 gr) zwarte bonen, uitgelekt
  • een flinke snuf zout
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 10 groene olijven, in plakjes
  • 2 bosuitjes, in ringen

En verder…



  • 200 gr geraspte mozzarella of jonge kaas
  • 3 eieren, geklutst
  • peterselie en koriander, om te bestrooien

*Ik gebruik voor dit recept het liefst bakbananen die bijna helemaal rijp zijn. Je herkent ze aan de gele schil met wat zwarte plekjes erop. Als de schil al helemaal zwart is, zijn ze voor dit recept té zacht en zoet. Dan kun je er beter banana hasá van maken.

Bereiding pastelón uit Puerto Rico

Schil de bakbananen en snijd ze in de lengte in 4-5 dunne plakken. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de bananenplakken hier in, totdat ze aan beide kanten kleur krijgen en wat zachter worden. Leg de plakken daarna op ‘n bord totdat het tijd is om de pastelón samen te stellen.

Picadillo maken

Nu kun je de picadillo maken. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en voeg hier de stukjes ui, knoflook, komijn, gerookte paprika, cayennepeper, oregano en koriander aan toe. Roer het geheel goed door en bak de ui zo zachtjes aan, totdat hij glazig ziet.

Voeg daarna de paprikablokjes, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en roer het geheel nogmaals goed door. Laat dit samen zo’n 5 minuten zachtjes sudderen. Doe vervolgens het gehakt in de pan en zet het vuur hoger. Bak het gehakt, terwijl je goed blijft roeren. Wanneer het gehakt goed gebakken is (meestal na zo’n 8-10 minuten) doe je de uitgelekte bonen in de pan.



Verkruimel het bouillonblokje boven het gehaktmengsel en maak het verder op smaak met zout en peper. Is de vulling van de pastelón te droog? Dan kun je enkele eetlepels water toevoegen om het wat smeuïger te maken.

Voeg als laatste de olijven toe aan het mengsel en zet het daarna apart.

Pastelón samenstellen en bakken

Verwarm de oven voor op 175°C.

Neem een grote ovenschaal en vet deze in met boter of bakspray. Bedek de bodem van de ovenschaal daarna met plakjes bakbanaan. Hierover mag je ‘n laag van de picadillo scheppen, net zoals je bij lasagne zou doen. Daarna weer ‘n laagje bakbanaan en zo ga je door totdat de banaan en de picadillo op zijn. Eindig met ‘n laag bakbanaan.

Tip: Je kunt ervoor kiezen om over de laagjes bakbanaan eerst wat geraspte kaas te strooien

Kluts nu de eieren en giet deze over de pastelón. Bestrooi het gerecht daarna met de geraspte kaas. Bak de pastelón vervolgens in 25-30 minuten gaar en goudkleurig. De eieren zijn nu gestold en de kaas heeft ‘n lekker krokant laagje gemaakt.



Laat de pastelón iets afkoelen (10 minuten is genoeg), bestrooi het gerecht met gehakte peterselie en/of koriander en serveer het daarna in plakken. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pastelón uit Puerto Rico • ovenschotel met gehakt en bakbanaan
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 296 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend