Zelf karamelsaus maken is heel makkelijk en zó ontzettend lekker! Het is een recept dat je binnen ’n paar minuten maakt en wat bijna niet kan mislukken. Ook kun je zelf spelen met de verhoudingen: wil je een dunnere saus, dan kun je simpelweg wat meer slagroom toevoegen dan in het recept staat. En andersom: wil je juist ’n dikke saus, doe er dan wat minder slagroom in.
Het maken van de karamelsaus is dus niet moeilijk, maar je moet er tijdens het koken wel even op letten dat je de ingrediënten eerst goed heet maakt voordat je ze mengt. Zo koelt de saus tijdens het mengen niet af en kun je hem dus meteen goed los roeren. Wanneer de ingrediënten (vooral de slagroom) te koud zijn, kan de saus eerst klontjes krijgen. Ook dit is niet erg… het duurt dan alleen langer voordat hij weer glad is.
Karamelsaus op toetjes en taart
Volgens mij wordt zo’n beetje elk (zoet) gerecht beter van zelfgemaakte karamelsaus. Je kunt het bijvoorbeeld gieten over ijsjes, pudding of deze heerlijke bananencupcakes! Ook een taart of cake kun je er een extra vrolijke noot mee geven.
Bonustip: Een beetje (zee)zout doet wonderen in karamel. Ik voeg zelf altijd ’n snufje toe. Je krijgt dan een gezouten karamelsaus met superveel smaak. Probeer het eens!
Ingrediënten:
- 50 ml water
- 200 gr suiker
- 175 ml slagroom
- 20 gr roomboter
- een snufje zout (optioneel)
Bereiding zelfgemaakte karamelsaus
Om de karamelsaus te maken doe je als eerste het water samen met de suiker in een grote pan. Breng dit samen aan de kook en laat het inkoken, totdat de suiker begint te kleuren. Verwarm intussen de slagroom totdat deze bijna kookt.
Wanneer de suiker goudbruin kleurt, giet je de slagroom bij het suikermengsel. Roer het geheel goed door elkaar. De karamelsaus kan even gaan spetteren, pas dus goed op! De karamel zal eerst klontjes krijgen, maar deze kun je er in een minuutje weer uit roeren. Geen probleem dus…
Als de slagroom is opgenomen kun je de boter toevoegen aan de saus. Voeg nu ook een snufje zout toe voor extra smaak. Roer het geheel nogmaals goed door en laat de karamelsaus afkoelen.
Tip: het is het beste om de karamelsaus tijdens het afkoelen nog ’n paar keer goed door te roeren – zo voorkom je dat de suiker gaat kristalliseren!
Probeer ook eens…
Ben je gek op karamel? Op onze site antilliaans-eten.nl hebben we dan iets geweldigs voor je: een recept voor ’n heuse karameltaart (bolo di caramel)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.