Home Recepten Boiled Green Peanuts / gekookte pinda’s
boiled green peanuts pinda herebe gekookte rauwe doppinda's

Boiled Green Peanuts / gekookte pinda’s

door admin

Boiled peanuts (of boiled green peanuts) is een snack die in het Zuiden van de Verenigde Staten en in het Caribisch gebied gegeten wordt. Op de Antillen noemen we dit gerecht ‘pinda hérebé’, dat is Papiamentu voor gekookte pinda’s. Ook in Afrika en China worden pinda’s op deze manier gegeten.

Geroosterde of gekookte pinda’s

Het is voor de Nederlanders even wennen, aangezien we hier alleen geroosterde pinda’s gewend zijn. Geroosterde pinda’s smaken als noten, ook al zijn ze dat eigenlijk niet. Lekker krokant en met wat zout of kruiden. Gekookte pinda’s zijn dus een hele nieuwe ervaring. Wanneer pinda’s gekookt worden, worden ze zacht en zoutig – een beetje zoals een olijf. Houd je van olijven? Dan is dit dus een receptje voor jou!Overigens slaat het ‘green’ in de naam niet op de kleur van de pinda’s, die zijn namelijk nooit groen… de Amerikanen noemen ze ‘green’ om aan te geven dat het om rauwe pinda’s gaat. Pinda’s die zo uit de grond komen en dus nog niet zijn geroosterd of gebakken. En dat brengt me meteen op het volgende punt:

Kjk uit met rauwe pinda’s!

Velen van jullie weten het natuurlijk al lang, maar… rauwe pinda’s kunnen giftig zijn! Wanneer pinda’s namelijk een (onzichtbare) schimmel -de Aspergillus flavus– oplopen, maakt die een gifstof aan genaamd aflatoxine. Dit is een vervelende schimmelgifstof die je natuurlijk beter niet kunt innemen.

Om die reden vind je ze ook bijna niet in de ‘gewone’ winkels of op de markt. Het kan daarom een hele zoektocht zijn om aan rauwe doppinda’s te komen om deze boiled green peanuts te maken. Het meeste geluk heb je bij de grote Chinese supermarkten (Amazing Oriental of Wah Nam Hong) of bij een Surinaamse toko.

Het leukste? De rauwe pinda’s wegen niet zoveel en worden vooral tijdens het koken zwaarder. Je hebt met 500 gram dus echt al een hele pan vol!boiled green peanuts pinda herebe gekookte rauwe doppinda's

Ingrediënten:

  • 500 gr rauwe doppinda’s
  • 2 eetlepels zout
  • 1 liter water
  • *optioneel: kruiden/specerijen om de pinda’s extra smaak te geven. Je kunt bijvoorbeeld (gerookt) paprikapoeder toevoegen, of wat ‘complete seasoning’ van Badia. Ook Chilivlokken zijn lekker. Net waar je van houdt dus!

Bereiding boiled green peanuts

Was als eerste de ongepelde pinda’s in koud water.

Tip: om de kooktijd te verkorten, kun je rauwe pinda’s ook eerst een nacht in koud water laten weken!

Doe vervolgens de pinda’s, het water en het zout in een grote pan en breng dit aan de kook. Wil je kruiden of specerijen toevoegen? Doe deze dan ook nu in het water. Laat de boiled green peanuts op deze manier zachtjes koken met de deksel op de pan.

Let tijdens het koken goed op het waterniveau; als de pinda’s droog dreigen te koken, mag je altijd wat meer water toevoegen.Laat de pinda’s zo een aantal uur koken. De kooktijd hangt heel erg af van de versheid van de pinda’s: bij verse pinda’s (pinda’s die dus net uit de grond komen) is twee uur al voldoende, terwijl je bij oudere/grotere pinda’s soms 3 tot 4 uur nodig hebt. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een snelkookpan te gebruiken. Hiermee ben je in iets meer dan een uurtje al klaar!

Je kunt tijdens het koken (maar altijd na 2 uur) af en toe een pinda proeven om te kijken of hij al de gewenste zachtheid heeft. Dit is overigens ook subjectief – sommige mensen houden van hele zachte pinda’s, terwijl andere mensen de boiled green peanuts liever zo stevig als een olijf hebben. Net alsof je pasta ‘al dente’ of helemaal gaar kookt: een persoonlijke keuze.

Wanneer de pinda’s lang genoeg gekookt hebben, mag je het water afgieten en de pinda’s laten afkoelen. Eet de boiled green peanuts daarna als snack. Niet teveel tegelijk natuurlijk, want er zit toch best wat zout in. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op hartige gerechten? Probeer dan ook eens onze heerlijke broodjes met zoutvlees!

Summary
Recipe Name
Boiled green peanuts / RECEPT voor Amerikaanse gekookte pinda's
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2177 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend