Op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn we gek op zoete broodjes. Deze pandushi is daar een goed voorbeeld van. We noemen ze ook weleens ‘pandushi di koklishi’, omdat de vorm van de broodjes lijkt op een slakkenhuis.
De broodjes lijken nog ’t meest op Amerikaanse cinnamon rolls. Alleen doen wij er soms ’n laagje abrikozenjam op in plaats van cream cheese frosting. Dat kun je dus ook doen als je het recept wat korter wilt maken. In dit recept geef ik je de cream cheese frosting erbij, omdat ik dat zelf ’t lekkerste vindt.
Van dit recept maak je ongeveer 12-15 pandushi
Ingrediënten:
Voor de pandushi
- 500 gr bloem
- 2 el suiker (voor de gist)
- 1 zakje gist (instant)
- 1 tl zout
- 125 ml water
- 150 ml melk
- 50 gr gesmolten boter
- 150 gr suiker
- 1/2 theelepel kaneel
Voor de vulling
- 50 gr gesmolten boter
- 50 gr (bruine) basterdsuiker
- 100 gr rozijnen
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 ei, geklutst
Voor de frosting:
- 1 kuipje roomkaas
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 300 gr poedersuiker
- geraspte schil van 1/2 limoen
Bereiding van Antilliaanse pandushi
Meng de 2 eetlepels suiker, de melk en het water en verwarm dit daarna samen tot het handwarm is. (20 sec. in de magnetron). Los nu de gist op in het mengsel en laat het daarna 10 minuten staan, totdat de gist gaat schuimen.
Doe de bloem in een grote kom. Meng hier de kaneel, de suiker en het zout door. Maak daarna een kuiltje in het midden van het mengsel.
Voeg de gesmolten boter toe. Voeg hierna beetje bij beetje het melkmengsel toe, totdat een soepel deeg ontstaat. Voel je vrij om nu eventueel meer bloem of water te gebruiken. Kneed het deeg goed en laat het daarna 1 uur afgedekt rijzen.
Bestrooi je werkblad nu met bloem en rol het deeg uit totdat het overal ca 1 cm dik is. bestrijk het deeg daarna met een dun laagje gesmolten boter. Bestrooi het deeg nu gelijkmatig met de rozijnen, de (bruine) basterdsuiker en de kaneel.
Rol het deeg strak op en snijd het in plakken van ca. 2,5 cm dik.
Pandushi bakken
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de rolletjes hier naast elkaar op. Het liefst een beetje ruimte over laten aan de zijkanten, zodat de broodjes nog iets kunnen rijzen.
Bestrijk de rolletjes daarna voorzichtig met het geklutste ei.
Laat de broodjes een uur rijzen. Verwarm daarna de oven op 200 graden (hetelucht oven 180 graden) en bak de broodjes ongeveer 18 minuten – of tot ze mooi goudbruin zijn.
Tip: Voor een zachte korst kun je een kopje water in de oven zetten tijdens het bakken. De stoom houdt de korst vochtig, waardoor de broodjes lekker zacht blijven.
Als de broodjes aan het bakken zijn, meng je alle ingrediënten voor de frosting. Wanneer de pandushi di kokolishi klaar zijn, giet je een beetje frosting op elk broodje en laat deze daarna drogen.
Eet smakelijk!
Recept uit ons kookboek
Dit recept is er natuurlijk één uit ons kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken‘. In dat boek vind je maar liefst 300 RECEPTEN uit Aruba, Bonaire en Curaçao.
Van hoofdgerechten tot snacks en van taart tot drankjes… echt álles staat erin! Heb jij jouw exemplaar van het boek nog niet? Klik dan op de afbeelding hieronder om meer te weten te komen:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.