Home Receptenhoofdgerechten Stoofschotel van hominy en karbonade


hominy mais stoofschotel karbonade recept

Stoofschotel van hominy en karbonade

door admin

Hominy is een speciaal soort mais dat wordt bewerkt met een kalkoplossing. Dit proces noemen ze ‘nixtamalization’. Het resultaat zijn extra grote, witte korrels die geen kiem meer bevatten. Deze vorm van mais is vooral bekend in de Amerikaanse Soul Food keuken en in Zuid Amerika (bijvoorbeeld Mexico).

Na het koken smaken de maiskorrels als ‘n kruising tussen stevige reuze rijstkorrels en witte ‘funchi‘. Je kookt de hominy in deze stoofschotel met karbonade, groenten en lekker veel kruiden.



Waar vind ik hominy?

Hominy mais kun je in Nederland bij de meeste toko’s vinden. Het wordt gedroogd verkocht in een pak van 900 gram en het wordt ook wel “witte plata maïs” genoemd. Sommige supermarken verkopen de mais ook online.

Je herkent de witte hominy mais meteen… het lijken namelijk net tanden! Een beetje griezelig is het wel, als je dus niet weet wat het is.

Je gebruikt de hominy net als gedroogde bonen. Dus eerst een nacht in water weken en daarna een uurtje koken of stoven. Het is écht de moeite waard om deze reuze maiskorrels eens te proberen. Weer ‘ns wat anders dan vermicelli of aardappels in je soep!



Van dit recept maak je 4-6 porties van de stoofschotel.

Ingrediënten:

  • 450 gr witte hominy mais
  • 500 gr (schouder)karbonade, in stukken
  • 30 gr roomboter of 2 el olijfolie
  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl gemalen koriander
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 paprika, in blokjes
  • een bosje koriander, fijngehakt
  • enkele takjes peterselie, fijngehakt
  • 70 gr (klein blikje) tomatenpuree
  • 3 bouillonblokjes
  • zout en peper naar smaak
  • ringetjes bosui en limoen, om te serveren
hominy mais stoofschotel karbonade recept

Bereiding stoofschotel van hominy en karbonade

Week de hominy mais een nacht in ruim water en giet dit water daarna af. Snijd de karbonade in stukken en verhit de boter of olie in een soeppan. Braad de karbonade even aan en voeg daarna de paprikapoeder, komijn en gemalen koriander toe. Wanneer het vlees begint te kleuren mag je ook de ui, tomaat, knoflook en blokjes paprika toevoegen.

Laat het geheel zo 10 minuten zachtjes bakken. Doe daarna anderhalve liter water, de hominy mais en de gehakte koriander en peterselie in de pan. Roer het geheel goed door en voeg ook de bouillonblokjes en tomatenpuree toe. Zet het vuur laag en laat de stoofschotel zo in ongeveer 60 minuten zachtjes gaar worden.

Proef de stevigheid van de hominy mais. Wanneer die is zoals je ‘t wilt hebben, is de stoofschotel klaar. Breng het gerecht op smaak met (extra) zout en peper. Serveer de stoofschotel in schaaltjes en bestrooi elke portie met ringetjes bosui en wat limoensap.



Lekker met Turks brood of Antilliaanse pan será!

Summary
recipe image
Recipe Name
Stoofschotel van hominy en karbonade
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1579 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend