Pastechi is misschien wel de meest bekende snack uit de Antillen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao eet je deze gevulde pasteitjes bij het ontbijt of op een feestje. Ze worden gevuld met kaas, gehakt, kip of vis en daarna gefrituurd.
Dit recept is voor de pastechi met gehakt, oftewel de ‘pastechi karni‘. Wil je de andere vullingen ook eens proberen? We hebben ze allemaal voor je in ons superdikke kookboek gezet!
In ons kookboek ‘De Complete Antilliaanse keuken’ vind je naast dit recept voor pastechi met gehakt ook de andere versies. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Alle Antilliaanse recepten van snacks tot taarten en van hoofdgerechten tot drankjes staan erin! Je shopt ’t boek nu voor maar €24,95 en natuurlijk wordt het gratis bij je thuisbezorgd.
Pastechi op ’n feestje of als ontbijt?
Op Curaçao kun je pastechi’s vinden bij bakkers en snackbars. Die je daar koopt zijn een flink stuk groter dan die je op een feestje krijgt. Deze versie vind je vooral in de ochtend, omdat het daar een soort ‘breakfast to go’ is. Heel lekker natuurlijk – voor een keertje dan!
Pastechi’s zijn ook ideaal als snack of als hapje op ’n feest. Op een feestje worden de pastechi wat kleiner gemaakt, zodat de gasten van méér hapjes kunnen genieten. Meestal hebben de pastechi op ’n feestje een doorsnede van zo’n 10 centimeter.
Voor het dichtvouwen van de pastechi kun je (zoals in de video hieronder!) een speciale vorm gebruiken. Deze vorm kun je (onder andere) vinden bij bol.com .
Van dit recept maak je ongeveer 20-25 pastechi karni.
Ingrediënten:
voor de vulling
- 20 gr roomboter
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 1 kleine groene paprika, in blokjes
- een stengel bleekselderij, fijngehakt
- 1/2 madame Jeanette peper, fijngehakt
- 500 gram (rund-)gehakt
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 el tomatenketchup
- Sojasaus en zwarte peper naar smaak
voor het deeg
- 500 gr tarwebloem
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 zakje / 16 gr bakpoeder
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ei, geklutst
- 200 ml water
Bereiding:
We beginnen met het maken van de gehaktvulling voor de pastechi. Smelt hiervoor de boter in een grote koekenpan en doe daarbij de gesnipperde ui, de paprika, de selderij en (eventueel) de madame Jeanette peper. Fruit dit samen, totdat de ui glazig ziet.
Voeg vervolgens het gehakt samen met de rozijnen toe. Bak dit samen totdat het gehakt gaar is. Voeg daarna ook de ketchup, de sojasaus en zout en peper naar smaak toe.
Blijf de vulling tijdens het bakken goed doorroeren, totdat het een homogeen mengsel is. Laat de gehaktvulling daarna afkoelen, terwijl je verder gaat met het maken van het deeg voor de pastechi.
Deeg voor pastechi maken
Doe alle ingrediënten — behalve het water — in een kom en meng ze daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Dan kun je wat extra bloem toevoegen. Is het juist te droog? Dan mag er nog wat water bij!
Als je met een keukenmachine kneedt, is 3 minuten genoeg. Met de hand kun je ’t beste zo’n 10 minuten kneden.
Wanneer je het deeg hebt gekneed, laat je het 30 minuten rusten onder plasticfolie. Zo wordt het lekker zacht en is het straks gemakkelijk uit te rollen.
Rol het deeg vervolgens uit totdat een lap van zo’n 3 millimeter dik. Steek daarna cirkels uit het deeg. Dit worden straks de pastechi.
Vul elke deegcirkel met een eetlepel van de vulling. Bestrijk de randjes van de cirkel daarna met wat water en vouw het deeg dubbel. Druk de randjes van de pastechi karni tenslotte goed aan met een vork.
TIP: Je kunt hiervoor ook ’n pastechi-vormer gebruiken. Ik vind dat zelf een stuk handiger. De pastechi worden zo ook allemaal exact even groot. Wij gebruiken thuis de volgende set – die is niet duur en je hebt meteen 4 verschillende groottes! De onderkant van de vorm kun je ook meteen gebruiken om de cirkels uit te steken. Handig!
Wanneer je alle pastechi hebt gevuld is het tijd om te bakken!
Verhit hiervoor een frituurpan of pannetje met olie voor op 170 graden. Frituur de pastechi daarna in de olie totdat ze goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Laat ze tenslotte even afkoelen op keukenpapier – Eet smakelijk!
Liever een video?
In deze video van de tonijnpasteitjes zie je precies hoe je (het deeg van) de pastechi maakt, vouwt en bakt:
Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse snacks? Probeer dan ook eens onze beroemde Johnny Cakes!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.