Home Receptenbarbecue Barbecue kip broodjes
Barbecue kip broodjes. heerlijk broodjes gevuld met bbq kip en saus

Barbecue kip broodjes

door admin

Deze opgerolde broodjes doen je misschien aan kaneelbroodjes of Antilliaanse ‘pandushi’ denken. Maar niets is minder waar… Het zijn namelijk hartige broodjes met een vulling van gestoofde barbecue kip. Lekker voor bij de lunch of om mee te nemen naar je werk of ’n picknick. Je hoeft de broodjes na het bakken namelijk niet meer te beleggen!

Sinds ik van mijn vrouw een Amerikaanse ‘smoker’ barbecue heb gehad, staat het ding te pas en te onpas aan. Laatst wilde ik ’n paar potten gerookte sambal maken en ik dacht: “Hey, als ‘ie nu toch al aanstaat, kan ik er wel meteen wat saté op leggen om een nieuwe foto te maken voor de saté ku batata!” Zo gezegd, zo gedaan en na ’n tijdje had ik zowel de sambal als de kipsaté klaar.

En dan gebeurt het toch: een paar van die spiesjes lagen te dicht bij de fire box van de smoker en werden te droog. Niet meer lekker om als saté te eten, maar nog wel prima om achteraf te stoven. Dus hop, kip weer van de spiesjes af en de pan in met ’n lekkere barbecuesaus. Na ’n tijdje hadden we weer lekker zachte ‘pulled chicken‘.



Gestoofde barbecue kip als vulling

Die gestoofde kip kan natuurlijk prima verdwijnen in een pastechi (pasteitje), maar ik kreeg het idee om er ‘ns iets anders mee te doen. Waarom maken we er niet — op dezelfde manier als kaneelbroodjes — opgerolde broodjes van? Maar dan dus een hartige versie, met de kip als vulling.

Het werd even experimenteren, maar het resultaat mocht er zijn. Super luchtige broodjes met een lekkere barbecue kip vulling. Lekker om mee te nemen of om de volgende dag bij ’t avondeten te eten.

Barbecue kip broodjes. heerlijk broodjes gevuld met bbq kip en saus

Het recept voor de broodjes

We maken dit recept dus met overgebleven barbecue kip. Dit kunnen (zoals in ons geval) spiesjes saté zijn, maar natuurlijk ook kippenpootjes of zelfs kipfilet. Als je het vlees van ’t bot haalt na het stoven, is het al gauw goed.

Heb je (nog) geen barbecue kip over? Dan kan het natuurlijk net zo goed met stukjes rauwe dijfilet of kipfilet. Je kunt ze dan íets langer stoven dan aangegeven, totdat ze lekker zacht zijn en uit elkaar vallen.



Van dit recept maakte ik 12 flinke broodjes. Ik gebruikte zo’n 400 gram vlees dat over was na de bbq.

Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren. Je kunt de broodjes na het bakken ook invriezen in een luchtdichte zak of doos. Ze blijven in de vriezer minstens 3 maanden goed.

Ingrediënten voor 12 broodjes:

voor het brood:

  • 500 gr bloem
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 7 gr gedroogde gist OF 25 gr verse gist
  • 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 25 gr suiker
  • 10 gr zout
  • wat extra roomboter, om te besmeren

Voor de barbecue kip vulling:



  • restjes bbq-kip, ongeveer 400 gram
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 ml water
  • 2 el (natuur-)azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • zout en peper naar smaak
  • 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
  • 100 ml ketchup
  • 50 gr rozijnen (optioneel)
  • 2 el Worcestershire Sauce
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • een snufje gemalen kruidnagel

Bereiding barbecue kip broodjes:

We beginnen dit recept met het maken van het brooddeeg. Los hiervoor als eerste de gist op in een klein beetje van de melk. Laat dit samen zo’n 10 minuten staan, totdat het begint te schuimen.

Kneed vervolgens een zacht en soepel deeg van alle ingrediënten. Met een standmixer duurt dit zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer ’n kwartier. Doe het deeg vervolgens in ’n grote kom en dek die af met plasticfolie of een natte theedoek. Laat het deeg zo een uur op een warme plek rijzen.

Ga nu verder met het maken van de barbecue kip vulling…

Bereiding van de kip

Verhit de olijfolie in ’n koekenpan en fruit hier de ui en de knoflook in, totdat de ui glazig ziet. Neem nu je ‘leftover kip’ en doe dit bij de ui in de pan. Je kunt het vlees eerst in stukken snijden, maar dit is niet noodzakelijk. Voeg nu ook het water doe.

Doe nu alle overige ingrediënten uit het lijstje bij de kip en zet het deksel op de pan. Laat de kip zo ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen, totdat het vlees in draadjes uit elkaar valt.



Haal daarna de pan van het vuur en laat de vulling wat afkoelen. Pluis nu de kip door het vlees met twee vorken uit elkaar te trekken.

Tip: je kunt hiervoor ook (heel oneerbiedig, I know) een aardappelstamper gebruiken. Niet aardig, maar het werkt prima!

Barbecue kip broodjes bakken

*in de video maakte ik de broodjes door kleine deegcirkels één voor één te vullen met kip. Dat kan ook, maar is meer werk. De baktijd blijft dan wel gewoon hetzelfde.

Nadat het deeg gerezen is, mag je het nogmaals zachtjes kneden. Bestuif daarna je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ’n lap van zo’n centimeter dik. Verdeel hier de barbecue kip vulling over en rol het deeg op als een (rechthoekige) pannenkoek.

Knijp de rand van het deeg goed dicht, zodat de broodjes straks gesloten blijven. Snijd de deegrol daarna in plakken van zo’n 2,5 centimeter breed en leg die in een met bakpapier beklede ovenschaal of braadslede. De broodjes mogen onderling enkele centimeters ruimte hebben. Deze worden straks opgevuld, wanneer het brood opnieuw rijst.

Wanneer alle broodjes in de schaal liggen, mag je ze insmeren met ’n klein beetje gesmolten boter. Laat ze vervolgens nogmaals ’n uur op een warme plek laten rijzen.

Verwarm daarna de oven voor op 200 graden. Bak de barbecue kip broodjes in zo’n 25-30 minuten gaar en goudbruin. Wil je ze na het bakken mooi laten glimmen? Bestrijk ze dan in de laatste minuut met wat melk. Je kunt dit ook twee of drie keer doen. Laat de broodjes in de ovenschaal afkoelen. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op hartige gevulde broodjes? Probeer dan ook eens onze broodjes met pittig kerriegehakt!

Summary
recipe image
Recipe Name
Barbecue kip broodjes • heerlijk broodjes gevuld met bbq kip en saus
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2219 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend