Chicken Yassa (of hoe ze het in Senegal noemen: Yassa Poulet) is een klassiek gerecht uit West-Afrika. In zowel Gambia als Senegal kom je deze heerlijke gestoofde kip tegen. Het gerecht krijgt zijn smaak door uien, citroen en mosterd. Echt een hemelse combinatie!
Gambia of Senegal?
Maar is het nu een gerecht uit Gambia óf uit Senegal? Nou, eigenlijk uit beide landen dus! Dat zit zo: Gambia en Senegal zijn eigenlijk niet echt twee aparte landen. Het is hetzelfde gebied in West Afrika en eigenlijk ligt Gambia dus binnenin Senegal. De Engelsen hebben het stukje rondom de rivier ‘de Gambia’ gekoloniseerd en hier een apart land van gemaakt. De rest daaromheen was van de Fransen en heet(te) Senegal.
Onzin natuurlijk, want in zo’n gebied wonen verschillende stammen al eeuwenlang en die hebben geen boodschap aan een grens die Europeanen hebben bedacht omdat hun dat goed uitkwam. De Mandinka’s, Wolof en Fula (er zijn meer stammen, maar dit zijn de 3 grootste!) spreken gewoon hun eigen taal en noemen dit gerecht dan ook allemaal anders.
Door de kolonisatie heeft het in de twee landen ook een andere benaming gekregen. Chicken Yassa (op z’n Engels) in Gambia en Yassa Poulet (op z’n Frans) in Senegal. Maar we hebben het dus over hetzelfde!
Wat gaat er in de chicken yassa?
Voor de chicken yassa gebruiken we één kip, en dan meteen alle delen. We ontleden ‘m dan ook zelf. Heb je hier geen zin in? Dan kun je uiteraard ook stukken kip kopen. Drumsticks of dijstukken zijn dan het beste geschikt, omdat die wat vetter zijn en na het stoven lekker mals blijven.
Naast kip gaan er in de yassa poulet / chicken yassa ook veel uien, maar liefst 5 stuks! Combineer het met knoflook, citroen en een flinke lepel mosterd en je hebt een gegarandeerd succes.
Liever een video?
Bekijk je liever een video van dit recept? Dat mag! In onderstaande video laat ik je in één minuut zien hoe je de chicken yassa maakt:
Ingrediënten:
- 1 kip, in delen*
(of gebruik 3 kippenbouten) - 3 uien
- 2 citroenen
- 3 tl mosterd
- 5 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 el bouillonpoeder
OF 1 bouillonblokje (kip) - 1 tl zwarte peper
- 2 el zonnebloemolie
- optioneel: groene olijven en hete peper
Bereiding van de chicken yassa
Snij de kip in delen en verwijder de huid. Snij grote delen kip (drumstick / dij) eerst even in, zodat ze sneller garen.
Snijd nu de uien in reepjes en snijd vervolgens de knoflook fijn. Doe deze vervolgens samen met de stukken kip in een grote schaal.
Pers daarna de citroenen uit en voeg die, samen met de mosterd, de bouillonpoeder en de peper aan de kip toe. Meng alles goed door elkaar (met je handen!) en zet de kip vervolgens een nacht in de koelkast om te marineren.
Wanneer je de chicken yassa gaat maken, verhit je de olie in een grote pan. Doe hier vervolgens de kip (met de uien en alle marinade) bij en voeg als laatste de laurierblaadjes toe.
Laat de yassa poulet / chicken yassa zo in 30-40 minuten gaar worden. Haal het tenslotte uit de pan. Vind je het lekkerder als de huid van de kip krokant is gebakken? Bak de stukken kip dan (zonder de uien) nog even in wat olie.
Serveer de chicken yassa met rijst en een schijfje citroen – eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op kip? Probeer dan ook eens onze zoetzure kip met ananas!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.